Blog

Ποιες δεξιότητες και θέσεις εργασίας καθιστά περιζήτητες η έλευση της ΑΙ;

News

07
Sep
SHARE

Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην βελτίωση πολλών εκφάνσεων της ζωής και της καθημερινότητάς μας, είναι αδιαμφισβήτητη. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι η αυτοματοποίηση που συνεπάγεται, θα καταστήσει πολλές θέσεις εργασίας παρωχημένες.

Παραδείγματος χάρη, στο προσεχές μέλλον οι άνθρωποι που εργάζονται σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, όπως τηλεφωνικά κέντρα ή Live Chat, είναι πιθανό να αντικατασταθούν από chatbots.

Η δυναμική εμφάνιση του ChatGPT στα τέλη του 2022, καθώς και παρόμοιων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, συνέβαλε ώστε οι ανησυχίες αυτές να ενταθούν περαιτέρω για πληθώρα θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το ChatGPT στο άρθρο μας «Έχεις όρεξη για αλληλογραφία; Γράψε στο ChatGPT»).

1 στα 4 επαγγέλματα θα αλλάξει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Όπως προέκυψε από ετήσια έκθεση για το μέλλον της εργασίας, σχεδόν το ένα τέταρτο των επαγγελμάτων θα αλλάξει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια –αλλά όχι μόνο λόγω της ΑΙ. Στην πραγματικότητα, η Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες –όπως αυτές που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο σε σχέση με την εκπαίδευση– εκτιμάται ότι θα έχουν θετική επίδραση ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Για τη σύνταξη της έκθεσης, η οποία αποτελεί ένα στιγμιότυπο του κόσμου της εργασίας σήμερα και μια ματιά στο πού πηγαίνουμε, διεξήχθη μία παγκόσμια έρευνα: Συμμετείχαν 803 εταιρείες οι οποίες απασχολούν συνολικά περισσότερους από 11,3 εκατομμύρια εργαζόμενους από 27 διαφορετικούς κλάδους και 45 οικονομίες από όλο τον κόσμο.

Καθώς ακόμη επεξεργαζόμαστε τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούμε τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδεικτικά για το μέλλον της εργασίας. 

Στην κορυφή των δεξιοτήτων η αναλυτική σκέψη

Η αναλυτική και η δημιουργική σκέψη, βρίσκονται στην κορυφή των επιθυμητών δεξιοτήτων για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Ειδικότερα, η αναλυτική σκέψη θεωρείται πρωταρχική δεξιότητα από τις περισσότερες εταιρείες, ενώ η δημιουργική σκέψη κατατάσσεται στη δεύτερη θέση. 

Ακολουθούν δεξιότητες, όπως η ανθεκτικότητα, η ευελιξία και η δια βίου μάθηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ικανότητας των εργαζομένων να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες και χώρους εργασίας. Ο τεχνολογικός αλφαβητισμός, η αξιοπιστία και η προσοχή στη λεπτομέρεια, βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα, ενώ η δεκάδα των βασικών δεξιοτήτων συμπληρώνεται από την ενσυναίσθηση και την ποιότητα ελέγχου. 

Δουλειές με μέλλον

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας σχετίζονται με την τεχνολογία, την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα. Οι ειδικοί σε θέματα AI και μηχανικής μάθησης βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (AI and Machine Learning Specialists), ακολουθούμενοι από τους ειδικούς σε θέματα βιωσιμότητας (Sustainability Specialists), τους αναλυτές επιχειρηματικών δεδομένων (Business Intelligence Analysts) και τους αναλυτές πληροφορικής ασφάλειας (Information Security Analysts). 

Οι μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Renewable Energy Engineers), καθώς και οι μηχανικοί εγκατάστασης συστημάτων ηλιακής ενέργειας (Solar Energy Installation and System Engineers) συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των πιο αναπτυσσόμενων ειδικοτήτων, καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εσύ, έχεις αποφασίσει για τον κλάδο σπουδών που θα ακολουθήσεις; Όπως προκύπτει και από την έρευνα που παρουσιάσαμε, το ενδιαφέρον και οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης διαρκώς αυξάνονται. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσεις για το μέλλον σου, σκέψου κι αυτό: Η οικοδόμηση μιας ισχυρής παιδείας με βάση το STEM, μπορεί να σε προετοιμάσει από σήμερα για το διαρκώς εξελισσόμενο τεχνολογικά μέλλον που ήδη ξεκίνησε! (Διάβασε περισσότερα στο άρθρο μας «Τι θα κάνεις όταν μεγαλώσεις; 3+1 λόγοι για να επιλέξεις σήμερα το STEM»).