Blog

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες που διαμορφώνουν το ψηφιακό σχολείο του μέλλοντος

News

22
Sep
SHARE

Σε προηγούμενο post μας, είχαμε αναφερθεί στις βασικές τάσεις –που σύμφωνα με τους ειδικούς– αναμένεται να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό τοπίο για την εκπαίδευση του μέλλοντος. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τους (διάβασε περισσότερα για τις υπόλοιπες τάσεις στο άρθρο «5 τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της μάθησης»).

 

Εικονική (VR) και Επαυξημένη (AR) Πραγματικότητα

Πώς θα σου φαινόταν εάν είχες πρόσβαση στο πιο πλήρες πανεπιστημιακό εργαστήριο του κόσμου ώστε να διεξάγεις τα δικά σου πειράματα με τη συνδρομή του καθηγητή και των συμμαθητών σου; Ή εάν ο πλανήτης Άρης ήταν ο προορισμός μίας σχολικής εκδρομής; Τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν προς το παρόν ρητορικά, ωστόσο, χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις στην εικονική πραγματικότητα και την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, οι επόμενες γενιές μαθητών εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να εξερευνήσουν ολόκληρο τον πλανήτη και το σύμπαν από την ασφάλεια του χώρου μελέτης τους.

Εργαζόμενη προς αυτήν την κατεύθυνση, μία διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης έχει ήδη δημιουργήσει μία εκπαιδευτική πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας. Όντας διαθέσιμη οπουδήποτε στον κόσμο, η πλατφόρμα δημιουργεί προσαρμοσμένα περιβάλλοντα 3D μάθησης, όπως εικονικά εργαστήρια όπου οι μαθητές μπορούν να πραγματοποιήσουν πειράματα χρησιμοποιώντας εξοπλισμό VR. Αν και η εν λόγω πλατφόρμα προς το παρόν δεν διαθέτει περιεχόμενο για την εξερεύνηση του Άρη, στο μικροσύμπαν του Generation Next έχουμε τη λύση: Στον κύκλο μαθημάτων της Αστρονομίας, θα βρεις ένα ολόκληρο οπτικοακουστικό κεφάλαιο για τον Κόκκινο Πλανήτη!

 

Ρομποτική

Οι διαλέξεις του καθηγητή Jurgen Handke στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ στη Γερμανία, είναι πραγματικά μοναδικές: Όχι μόνο διότι ο διάσημος γλωσσολόγος έχει πολλά ενδιαφέροντα να πει στους φοιτητές του, αλλά επίσης διότι βοηθός του στην προσπάθεια αυτή είναι το Yuki, το πρώτο ρομπότ δάσκαλος στον κόσμο. Το Yuki προς το παρόν βοηθάει στην έρευνα και τη συγκέντρωση πληροφοριών για το μάθημα, καθώς και στη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ωστόσο, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική συνεχίζουν να αναπτύσσονται με εκθετικούς ρυθμούς, στο μέλλον αναμένεται ότι ρομπότ όπως το Yuki θα μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για πιο σύνθετες εργασίες, βοηθώντας σημαντικά το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Τεχνολογία 5G

Το 5G, δηλαδή η νέα γενιά τηλεπικοινωνιακών δικτύων που διατίθεται ήδη σε πολλές περιοχές του πλανήτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι απαραίτητο ώστε να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη όσα προαναφέραμε. Εξυπηρετώντας τις ανάγκες επικοινωνίας δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων συσκευών, με εξαιρετικά υψηλότερες ταχύτητες, καλύτερους χρόνους απόκρισης και μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε ό,τι αφορά το κόστος διακίνησης πληροφορίας και την κατανάλωση ενέργειας, μετά την πλήρη ανάπτυξή του, το 5G αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά τον κόσμο μας.

Παραδείγματος χάρη, θα είναι πραγματικά εφικτό να φοράς τον VR εξοπλισμό σου και να συνδέεσαι με ένα εικονικό εργαστήριο για να διεξάγεις χημικά πειράματα χωρίς να διακόπτεται ή να παγώνει η σύνδεσή σου. Και όχι μόνο εσύ, αλλά ολόκληρη η τάξη σου ταυτόχρονα. Κι αν αναμίξετε σαπούνι πιάτων με υπεροξείδιο του υδρογόνου και κορεσμένο ιωδιούχο κάλιο, δεν πειράζει, οι σαπουνάδες που θα προκύψουν είναι ψηφιακές!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εκπαίδευση και τη βιωματική μάθηση στην εποχή του 5G; Διάβασε το post μας «Πώς το 5G θα μεταμορφώσει την εκπαίδευση».