Blog

Πώς το 5G θα μεταμορφώσει την εκπαίδευση

News

26
Jan
SHARE

To 2021 ξεκίνησε με τη δυναμική είσοδο της τεχνολογίας 5G και στη χώρα μας, προσφέροντας την υπόσχεση να απογειώσει την ταχύτητα διασύνδεσης στο internet, να ενισχύσει το Internet of Things (IoT), αλλά και να προσφέρει μια ευρεία γκάμα δυνατοτήτων σε αναρίθμητους τομείς: Από την οδήγηση και τα games εικονικής πραγματικότητας μέχρι την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία. 

Εξυπηρετώντας τις ανάγκες επικοινωνίας δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων συσκευών, με εξαιρετικά υψηλότερες ταχύτητες, καλύτερους χρόνους απόκρισης και μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε ό,τι αφορά το κόστος μεταφοράς πληροφορίας και την κατανάλωση ενέργειας, μετά την πλήρη ανάπτυξή του, το 5G αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά τον κόσμο μας. 

Τι σημαίνει όμως τεχνολογία 5G; 

Το 5G είναι η 5η γενιά δικτύου στην κινητή τηλεφωνία – το G αναφέρεται στη γενιά (Generation) της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. 

• Το 1G ήταν η πρώτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Ήταν αναλογική και πρακτικά υποστήριζε μόνο ήχο, δηλαδή τηλεφωνικές κλήσεις εν κινήσει χωρίς την ανάγκη καλωδίωσης, με μέγιστη ταχύτητα 2.4 Kbps

• Με τα δίκτυα 2G ήρθε η πρώτη μεγάλη αναβάθμιση: Η κινητή τηλεφωνία  πέρασε στην ψηφιακή περίοδό της και πρόσθεσε τη δυνατότητα ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων στις παροχές της. 

• Η υιοθέτηση των 3G δικτύων το 1998 προσέφερε γρηγορότερες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων, και πρακτικά επέτρεψε την εμπειρία του Internet στα κινητά τηλέφωνα, οδηγώντας στην εποχή των smartphones. 

• Το 4G, η τέταρτη γενιά δικτύων που ξεκίνησε να λανσάρεται το 2008 και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, «ανέβασε» ακόμη περισσότερο ταχύτητα και επέτρεψε την πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, μέχρι Spotify και διαδικτυακή τηλεόραση από το κινητό τηλέφωνο. 

Το 5G δεν είναι μια απλή αναβάθμιση της προηγούμενης γενιάς δικτύων, αλλά σηματοδοτεί μια πραγματική επανάσταση: Τα κάνει όλα καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αξιόπιστα! Για παράδειγμα, προκειμένου να «κατεβάσεις» μία full HD ταινία θα χρειάζεσαι μόνο 3 λεπτά ή και πολύ λιγότερο, ενώ με το 4G χρειαζόσουν περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, το 5G αναμένεται να υποστηρίζει έως και ένα εκατομμύριο συνδεδεμένες συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ το 4G υποστηρίζει μόλις 2.000 στο ίδιο εμβαδόν!

Εκπαίδευση και βιωματική μάθηση στην εποχή του 5G

Το 5G λοιπόν, προσφέρει γρήγορες ταχύτητες, καλύτερους χρόνους απόκρισης, ευρύτερη κάλυψη, κορυφαία αξιοπιστία και αποδοτικότητα σε τεράστια κλίμακα. Και ένας από τους τομείς που θα έχουν πολλά να αποκομίσουν από αυτή την εξέλιξη είναι η εκπαίδευση. 

Με το 5G, κάθε χώρος –το σπίτι, η τάξη, ακόμη και οι εξωτερικοί χώροι– θα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα διαδραστικό χώρο μάθησης για όλους, κάνοντας την διαδικασία της εκπαίδευσης πολύ πιο ευέλικτη και βιωματική. Καταρχάς, θα επιτρέπει σε περισσότερους μαθητές να συνδέονται στο διαδίκτυο ταυτόχρονα και να παραμένουν συνδεδεμένοι χωρίς διακοπές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποδοτικότητα της διαδικασίας, όπως αποκάλυψε και η εμπειρία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας. 

Εικονικές τάξεις, ολογράμματα και ΑΙ στον πίνακα

Ωστόσο, το 5G δεν θα αξιοποιείται από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς απλώς για την επίλυση αντίστοιχων προβλημάτων, αλλά και για να προσφέρει πρωτοφανείς εμπειρίες που θα εμπλουτίσουν τη μαθησιακή διαδικασία. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως η διδασκαλία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η αξιοποίηση της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας, η ανάδειξη του STEM, απαιτούν πιο γρήγορο και σταθερό internet και σαφώς καλύτερο χρόνο απόκρισης. 

Με ταχύτητες δεδομένων ασύγκριτα γρηγορότερες από το 4G, το 5G θα δώσει στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές τα εφόδια προκειμένου να επανεφεύρουν τη διαδικασία της μάθησης. Για παράδειγμα θα μπορείς να κατεβάσεις και να παρουσιάσεις στους συμμαθητές σου ένα full HD ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους σε λίγα λεπτά. Θα είναι εφικτό να φιλοξενήσετε στην τάξη ομιλητές και επισκέπτες από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας ή του πλανήτη μέσω ολογράμματος. Καθηγητές και μαθητές θα μπορούν να γίνουν μέλη εικονικών τάξεων σε πραγματικό χρόνο χωρίς καθυστερήσεις, όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Οι δυνατότητες που γεννιούνται για μία πιο καινοτόμο προσέγγιση της εκπαίδευσης είναι αναρίθμητες. 

Ωστόσο, η καινοτομία στην εκπαίδευση είναι τόσο απαραίτητη, όσο και η διαθεσιμότητα και η προσβασιμότητά της σε όλους τους μαθητές. Και η ανάπτυξη του 5G είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την επίτευξή της, αφού αναμένεται να πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες για όλους.