Blog

Φαγητό από την ανάσα των αστροναυτών & κατσαρόλα που μαγειρεύει σε έλλειψη βαρύτητας

News

31
Aug
SHARE

Οι πρωτοποριακές λύσεις των επιστημόνων για τη γαστρονομική κατάκτηση του διαστήματος!

Παρόλο που στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήδη γίνονται απόπειρες διαστημικής καλλιέργειας, οι αστροναύτες και οι αστροναύτισσες σιτίζονται κυρίως με προσυσκευασμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Ωστόσο, δεδομένου ότι ήδη έχει προγραμματιστεί η δημιουργία μόνιμης βάσης στη Σελήνη καθώς και αποστολές ανθρώπων στον Άρη, τι θα γίνει με τη διατροφή των πληρωμάτων που θα ταξιδέψουν ή θα παραμείνουν για μήνες και χρόνια στο διάστημα, χωρίς τη δυνατότητα περαιτέρω ανεφοδιασμού;

Προκειμένου να βρει βιώσιμες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, η NASA το 2021 προκήρυξε τον διαγωνισμό Deep Space Food Challenge. Αναζητώντας προτάσεις εκτός της δικής της επιστημονικής δεξαμενής, ζήτησε από εταιρείες και ερευνητικούς οργανισμούς καινοτόμες μεθόδους για την καλλιέργεια τροφίμων στο διάστημα. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να σχεδιάσουν νέες τεχνολογίες ή συστήματα παραγωγής τροφίμων που απαιτούν ελάχιστους πόρους και παράγουν λιγοστά απόβλητα, ενώ παράλληλα παρέχουν ασφαλή, θρεπτικά και νόστιμα τρόφιμα.

Πριν από λίγο καιρό, ανακοινώθηκαν οι ιδέες που προκρίνονται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, οι οποίες και θα λάβουν χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξη. Δύο από αυτές ήταν πραγματικά διαστημικές!

Φτιάχνοντας φαγητό από αέρα (κοπανιστό) αστροναυτικό

Τροφή από τον αέρα, δηλαδή από το τίποτα, γίνεται; Κι όμως γίνεται, υποστηρίζει η πρώτη από τις εταιρείες που προκρίθηκε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ειδικότερα, η Air Company σχεδίασε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλουν οι αστροναύτες καθώς αναπνέουν, για την παραγωγή αλκοόλης. Στη συνέχεια η εν λόγω ουσία μπορεί να ζυμωθεί με μαγιά ώστε να παραχθεί κάτι βρώσιμο. Μάλιστα, για τις ανάγκες του διαγωνισμού, η εταιρεία που είχε αυτή την ιδέα, δημιούργησε ένα πρωτεϊνικό ρόφημα.

Πίτσα –από το μηδέν και όχι συσκευασμένη– σε κατσαρόλα

Από την άλλη, η SATED ανέπτυξε μια διαστημική συσκευή μαγειρέματος που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να προετοιμάζουν διάφορα γεύματα από συστατικά με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το μαγείρεμα στο διάστημα δεν είναι εύκολο. Παραδείγματος χάρη, ο βρασμός είναι αδύνατος λόγω της έλλειψης βαρύτητας, ενώ και το τηγάνισμα αποκλείεται, καθώς το λάδι μπορεί να μετατραπεί σε σφαιρίδια λίπους που θα αιωρούνται στο διαστημόπλοιο.

Γι’ αυτούς και πολλούς ακόμη λόγους, η εταιρεία δημιούργησε μία συσκευή που μοιάζει με μίνι πλυντήριο ρούχων. Μόνο που αντί για ρούχα, στο δοχείο της θα στροβιλίζονται τα διάφορα μαγειρικά υλικά που θα εισάγουν σε αυτό οι αστροναύτες. Θα μαγειρεύονται όλα μαζί και θα δημιουργούν ένα τελικό πιάτο, όπως η πίτσα που δημιούργησαν από την SATED για τις ανάγκες του διαγωνισμού. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία που είχε αυτή την ανατρεπτική ιδέα είναι «τεχνοβλαστός» του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ.

Οι αστροναύτες και οι αστροναύτισσες που θα εκπροσωπήσουν την ανθρωπότητα στην κατάκτηση του διαστήματος, θα χρειαστούν πλούσια, θρεπτικά και υγιεινά γεύματα, τα οποία θα πρέπει να είναι και νόστιμα! Οι δύο αυτές εφευρέσεις βάζουν γερά θεμέλια και για τη γαστρονομική κατάκτηση του διαστήματος.