Blog

Μια βόλτα στον «κήπο» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

News

07
Nov
SHARE

Τα τελευταία χρόνια, οι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απολαμβάνουν σάντουιτς με μαρούλι, τάκος με πιπεριές, ακόμα και πανέμορφα λουλούδια στα αιωρούμενα βάζα τους. Όλα φρεσκοκομμένα από τον κήπο τους!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς τρέφονται οι αστροναύτες που παραμένουν για μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ); Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας ανεφοδιάζονται τακτικά από την Γη με όλα τα απαραίτητα διατροφικά είδη για την επιβίωσή τους στο διάστημα.

Ωστόσο, όπως έχει προαναγγελθεί, μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει δυναμική επανεκκίνηση αποστολής ανθρώπων στη Σελήνη και αργότερα στον Άρη. Τι θα γίνει με τη διατροφή των πληρωμάτων που θα ταξιδέψουν ή θα παραμείνουν για μήνες και χρόνια στο διάστημα, χωρίς τη δυνατότητα περαιτέρω αποστολών ανεφοδιασμού;

Οι γεωπόνοι του διαστήματος έχουν λύσεις

Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια η NASA έχει δημιουργήσει ένα είδος διαστημικού κήπου μέσα στον ΔΔΣ, όπου οι αστροναύτες έχουν ρόλο καλλιεργητών, γεωπόνων και ερευνητών: Αφενός, καλλιεργούν οι ίδιοι τα δικά τους λαχανικά και μάλιστα με επιτυχία. Μέχρι σήμερα, έχουν παραγάγει μια ποικιλία φυτών, όπως τρεις τύπους μαρουλιού, κινέζικο και κόκκινο λάχανο, χόρτα μουστάρδας mizuna, άνθη ζίνιας και πιπεριές.

Αφετέρου, ερευνούν τις δυνατότητες καλλιέργειας στο διάστημα, και μάλιστα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: Πώς επιδρά η έλλειψη βαρύτητας στις ρίζες και τις κορυφές φυτών; Πώς μπορεί να αντικατασταθεί το φως του ήλιου που δίνει ζωή στις γήινες καλλιέργειες; Και άλλες πολλές και πιο σύνθετες!

Παράλληλα, για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών τους, οι «γεωπόνοι» του διαστήματος, διαρκώς δοκιμάζουν νέα συστήματα καλλιέργειας. Ξεκίνησαν με το Veggie, ένα σύστημα παραγωγής λαχανικών σε μέγεθος βαλίτσας. Μοιάζει όντως με βαλίτσα ή αφράτο μαξιλάρι, και μέσα σε αυτό μπορούν να καλλιεργηθούν μέχρι έξι φυτά, το κάθε ένα στο δικό του «μαξιλαράκι» που περιέχει άργιλο και λίπασμα. Μέσα από τα «μαξιλαράκια» επιτυγχάνεται η διανομή του νερού, των θρεπτικών συστατικών και του αέρα σε μια υγιή ισορροπία γύρω από τις ρίζες. Διαφορετικά, οι ρίζες είτε θα πνίγονταν στο νερό είτε θα έπεφταν από τον αέρα λόγω του τρόπου με τον οποίο τα υγρά στο διάστημα τείνουν να σχηματίζουν φυσαλίδες.

Εκτός από το Veggie, οι αστροναύτες έχουν επίσης στη διάθεσή τους το Advanced Plant Habitat: Πρόκειται για έναν θάλαμο στον οποίο καλλιεργούνται μεν τα φυτά από τους αστροναύτες που βρίσκονται στον ΔΔΣ, ωστόσο, η ανάπτυξή τους ελέγχεται με κάμερες και αισθητήρες από τη Γη. Μια ομάδα επιστημόνων από τα κεντρικά της NASA ασχολείται με την ανάπτυξη των φυτών, δείγματα των οποίων στέλνονται συχνά στη Γη για περεταίρω ανάλυση.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα και να δεις φωτογραφίες από τον «κήπο» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA. Και αν έχεις περιέργεια για το πώς τρώγονται τα τάκος στο διάστημα, μπορείς να δεις τις σχετικές φωτογραφίες που μοιράστηκε η αστροναύτης Megan McArthur στο Twitter. Όπως φαίνεται, η εξερεύνηση του διαστήματος, περνάει και από το στομάχι!