Blog

Τι είναι το "Project Artemis" και τι σχέση έχει με την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη;

News

08
Mar
SHARE

Αν και έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από την τελευταία φορά που προσγειωθήκαμε στη Σελήνη, το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για την εξερεύνηση του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης παραμένει θερμό: Ήδη, η NASA υλοποιεί ένα πρόγραμμα επιστροφής του ανθρώπου στο φεγγάρι μέχρι το 2025.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το ταξίδι δεν θα κάνουν αποκλειστικά άνδρες: Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ανακοίνωσε ότι στην πρώτη αποστολή στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια, θα συνταξιδεύουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες αστροναύτες.

Από τον Απόλλωνα στην Άρτεμη

Ήταν 7 Δεκεμβρίου 1972 όταν η τελευταία γήινη αποστολή Apollo 17 έφτασε στη Σελήνη. Για την επιστροφή της στο φεγγάρι η NASA, για ακόμη μία φορά εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία: Το "Project Artemis", πήρε το όνομά του από την αρχαία θεά του κυνηγιού και της Σελήνης και δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα.

Ωστόσο, τι ακριβώς συμβολίζει η ονοματοδοσία που επέλεξε η NASA; Μέσω των έξι αποστολών Apollo –που πραγματοποιήθηκαν από το 1968 μέχρι το 1972– 12 άνδρες αστροναύτες επισκέφτηκαν τη Σελήνη.

Τον 21ο αιώνα, το επόμενο κύμα σεληνιακών αποστολών, θα αντανακλά το πνεύμα της νέας εποχής της συμπερίληψης και τα κριτήρια επιλογής του πληρώματος θα έχουν να κάνουν με την αληθινή αξία του και όχι με χαρακτηριστικά όπως το φύλο ή η φυλή. Έτσι το "Project Artemis" θα σηματοδοτήσει δύο πρωτιές: Όχι μόνο θα περιλαμβάνει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη, αλλά και τον πρώτο μη λευκό που θα κατακτήσουν τον δορυφόρο της Γης.

Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα στο διάστημα;

Αν και στο διάστημα έχουν ταξιδέψει μέχρι σήμερα πάνω από 500 άτομα, μόνο το 11% ήταν γυναίκες. Κατά πάσα πιθανότητα, άλλωστε, γνωρίζεις ότι ο πρώτος άνδρας που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν, ενώ εκείνος που πάτησε πρώτος στη Σελήνη ήταν ο Νιλ Άρμστρονγκ. Ωστόσο τι γνωρίζεις για την πρώτη γυναίκα αστροναύτη;

Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν η Σοβιετική κοσμοναύτης, Βαλεντίνα Τερεσκόβα. Η Τερεσκόβα επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων για να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 16 Ιουνίου 1963, σε μία μοναχική τροχιά γύρω από τη Γη. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής της, πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για την απόκριση του γυναικείου σώματος κατά τη διαστημική πτήση.

Αν η Τερεσκόβα άνοιξε τον δρόμο, αναμένουμε από τη NASA την ανακοίνωση της πρώτης γυναίκας που θα πατήσει στο φεγγάρι μέσω του "Project Artemis". Ήδη, 18 επίδοξοι αστροναύτες, εννέα γυναίκες και εννέα άντρες προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ταξίδι, και μεταξύ αυτών θα γίνει η τελική επιλογή για την επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα απουσίας.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το διάστημα και τη Σελήνη; Ο υπέροχος κόσμος της αστρονομίας σε περιμένει στο μικροσύμπαν του Generation Next. Κι αν αναρωτιέσαι εάν υπάρχουν και ζώα που έχουν ταξιδέψει στο διάστημα διάβασε το προηγούμενο άρθρο μας «Λάικα: Η ιστορία της πρώτης σκυλίτσας-αστροναύτη».