Blog

«Έξυπνες» λύσεις από τους νικητές του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next

News

09
Mar
SHARE

Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο «έξυπνη» γεωργία; Πώς θα μπορούσες να ευαισθητοποιήσεις με «έξυπνο» τρόπο τους πολίτες μίας περιοχής σχετικά με την υπερκατανάλωση του νερού; Πώς μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα να συμβάλει «έξυπνα» στην επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την ασφάλεια σε μια σχολική τάξη;

Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά έδωσαν οι νικητές του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next. Οι ομάδες από την Ιεράπετρα, τη Χάλκη και τα Τρίκαλα ξεχώρισαν με τις (παν)έξυπνες λύσεις που πρότειναν για την επίλυση θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα να καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατάταξη του διαγωνισμού.

Οι AgroTech προτείνουν «έξυπνες» καλλιέργειες για τους γεωργούς του Λασιθίου

Παραδοσιακά θεωρούμε ότι ο έλεγχος των συνθηκών μιας καλλιέργειας γίνεται με τη φυσική παρουσία των αγροτών ωστόσο, μία ομάδα μαθητών από την Ιεράπετρα βάλθηκε να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει εξίσου αποδοτικά και εξ αποστάσεως.. Έτσι, στην πρώτη θέση του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next αναδείχτηκε η ομάδα AgroTech από τη σχολή EduRobots - Εκπαιδευτική Ρομποτική, με το project «Γεωργία και Ίντερνετ των Πραγμάτων».

Οι AgroTech διέκριναν ότι στο Λασίθι όχι μόνο υπάρχει έντονη αγροτική δραστηριότητα αλλά και ότι οι εντατικοί ρυθμοί καλλιέργειας της περιοχής, έχουν οδηγήσει πολλούς γεωργούς στην αναζήτηση νέων εδαφών για να καλλιεργήσουν, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Αναζητώντας μία λύση που θα επέτρεπε στους αγρότες να εξοικονομήσουν χρόνο και κόστος, οι AgroTech ανέπτυξαν ένα σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης της καλλιεργήσιμης γης.

Ειδικότερα, το σύστημα επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των καλλιεργειών σε πραγματικό χρόνο: Μία σειρά από αισθητήρες τοποθετημένοι σε σημεία κλειδιά καταγράφουν τις συνθήκες που επικρατούν (θερμοκρασία, υγρασία ατμόσφαιρας και εδάφους κ.ά.) και ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή τους καλλιεργητές.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι AgroTech πρότειναν μία λύση «έξυπνης γεωργίας» που θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των τοπικών καλλιεργητών και να ενθαρρύνει και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της εύφορης γης του Λασιθίου.

 

Η Chalki Aqua Team ευαισθητοποιεί τους ακρίτες για την «έξυπνη» κατανάλωση νερού

Έναν «έξυπνος» τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος συνέλαβε και η ομάδα Chalki Aqua Team από το Γυμνάσιο ΛΤ Χάλκης, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό με το project «Chalki Water Reserve Display».

Για τα ακριτικά νησιά μας, όπως η Χάλκη, η εξοικονόμηση νερού είναι πολύ σημαντική, καθώς τα αποθέματα είναι περιορισμένα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα νησιά αυτά είτε χρησιμοποιούν μονάδες αφαλάτωσης, είτε προμηθεύονται νερό από αλλού, η Chalki Aqua Team δημιούργησε μια κατασκευή η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών σχετικά με την εξοικονόμηση νερού, με απώτερο στόχο τη μείωση της κατανάλωσης.

Η κατασκευή είναι διπλή: Αφενός περιλαμβάνει ένα σύστημα μέτρησης της στάθμης του νερού της δεξαμενής ύδρευσης του δήμου Χάλκης. Αφετέρου, μία συσκευή προσομοίωσης, η οποία αυξομειώνεται αυτόματα ανάλογα με το ποσοστό πληρότητας της δεξαμενής ύδρευσης του δήμου.

Έτσι, χάρη στην «έξυπνη» λύση της Chalki Aqua Team, κάτοικοι και επισκέπτες έχουν ανά πάσα στιγμή όχι μόνο την παραστατική εικόνα των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού, αλλά και μία πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ορθή κατανάλωση νερού.

 

Μία «έξυπνη» λύση από τους Virus Bots για ασφαλείς σχολικές αίθουσες

Εν μέσω πανδημίας, η ασφαλής προσέλευση των μαθητών και των καθηγητών στις σχολικές αίθουσες, απασχόλησε το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Από εκεί ορμώμενοι οι Virus Bots, μία ομάδα μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, ανέπτυξαν το project «Παρακολούθηση επιβαρυντικών παραγόντων για την ανάπτυξη ιικού φορτίου στις σχολικές αίθουσες» και κατέλαβαν την τρίτη θέση στο Διαγωνισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι Virus Bots, κατασκεύασαν ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και λήψης μέτρων που αποτελείται από: Μια συσκευή που ανιχνεύει και καταγράφει δείκτες που ενδεχομένως σχετίζονται με την ανάπτυξη ιικού φορτίου στις σχολικές αίθουσες (όπως θερμοκρασία, υγρασία, CO2, tVOC, συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων κ.ά.), ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα, το οποίο συνδέεται με τη συσκευή και μπαίνει σε λειτουργία εφόσον υπάρξει ανάγκη, αλλά και ένα application που συνοδεύει τη συσκευή και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Ανταποκρινόμενοι στις υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας που προέκυψαν λόγω πανδημίας, οι Virus Bots πρότειναν μία έξυπνη λύση, διπλής ωφέλειας: Αφενός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αποτροπή της μετάδοσης διαφόρων ιών στις σχολικές αίθουσες. Αφετέρου, συγκεντρώνοντας δεδομένα για τον τρόπο που διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη και τη μεταδοτικότητα των ιών, βοηθάει στο ευρύτερο ερευνητικό έργο της επιστημονικής κοινότητας.

Δημιουργικές ιδέες & «έξυπνες» λύσεις

Δημιουργικές ιδέες που έγιναν «έξυπνες» λύσεις μέσα από το Generation Next! Τι λες να δοκιμάσεις και τις δικές σου; Αν θέλεις να γίνεις μέλος της νέας γενιάς του Generation Next, μείνε συντονισμένη/ος στο μικροσύμπαν μας, ο επόμενος κύκλος ξεκινάει σύντομα!