Blog

Διακοπές: Μήπως ήρθε η ώρα για logout από τις υποχρεώσεις σου;

News

21
Aug
SHARE

«Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα» λέει ένα παλιό ποπ τραγούδι που πιθανόν να έχει πάρει το αυτί σου. Ωστόσο, όχι για όλους! Παρόλο που οι καλοκαιρινοί μήνες είναι συνδεδεμένοι στο μυαλό των παιδιών με την ξεκούραση και τη χαλάρωση, μερικές φορές μπορεί να ισχύει και το αντίθετο. Ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες που προετοιμάζονται για Πανελλαδικές ή άλλου είδους εξετάσεις.

Από την άλλη, οι διακοπές και οι στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που συνεπάγονται, είναι απαραίτητες προκειμένου να ξεκουραστείς και να «γεμίσεις» τις μπαταρίες σου, ώστε να επιστρέψεις στις σχολικές αίθουσες με όρεξη και δημιουργική διάθεση.

Πώς μπορείς να «διακόψεις» λοιπόν από μία πιεστική καθημερινότητα, ακόμα και το καλοκαίρι;

Διαχειρίσου το χρόνο διαβάσματος

Για κάποιους εφήβους, το νόημα των διακοπών βρίσκεται στο να μην «ανοίξουν βιβλίο». Αν δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, προσπάθησε να διαχειριστείς όσο καλύτερα γίνεται τον χρόνο που θα αφιερώσεις στη μελέτη σου.

Το κλειδί είναι ο έλεγχος που μπορείς να ασκήσεις στον εαυτό σου. Παραδείγματος χάρη, για τον Αύγουστο, ή έστω για το μεγαλύτερο μέρος του, όρισε συγκεκριμένες ώρες μελέτης ανά ημέρα –ή και συγκεκριμένες ημέρες διαβάσματος– και προσπάθησε να τις τηρήσεις. Ολοκλήρωσε τη μελέτη, και στη συνέχεια μείνε μακριά από τις σημειώσεις σου μέχρι την επόμενη ημέρα διαβάσματος που έχεις προγραμματίσει.

Κάνε ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά δίκτυα 

Έχεις υπολογίσει ποτέ πόσο χρόνο καταναλώνεις στα social media; Πόσες φορές μπαινοβγαίνεις στις πλατφόρμες προκειμένου να ρίξεις μια ματιά στη ζωή κάποιου γνωστού (σου) που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, αγνοώντας το άτομο που κάθεται δίπλα σου; 

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνα, οι έφηβοι είναι η δημογραφική ομάδα που περνάει τον περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (YouTube, Facebook, Instagram, TikTok) με μέσο χρόνο ενασχόλησης τις τρεις ώρες κάθε ημέρα!

Και μπορεί το μαραθώνιο σκρολάρισμα να γυμνάζει τα δάχτυλά ή να σε βοηθάει να χαλαρώσεις με τις ιστορίες των φίλων σου, ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση και την ξεκούραση που χρειάζεται τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σου. Γι’ αυτό, φέτος το καλοκαίρι προσπάθησε να περιορίσεις τον χρόνο που περνάς μπροστά από την οθόνη και δοκίμασε ένα logout, έστω και προσωρινό! 

Άδραξε τη μέρα και απόλαυσε κάθε στιγμή

Εάν είσαι ένας ή μία από τις εφήβους που αναφέραμε παραπάνω, που ξοδεύουν τρεις ώρες από την ημέρα τους στα social media, κάνε logout, άδραξε την ημέρα και απόλαυσε το καλοκαίρι σου. Εφόσον χρειάζεσαι εναλλακτικές προτάσεις ψυχαγωγίας, σε αυτόν τον online υπολογιστή, μπορείς να ανακαλύψεις πόσα βιβλία θα διάβαζες ή πόσες θερμίδες θα κατανάλωνες παίζοντας π.χ. βόλεϊ στο διάστημα που απλώς θα σκρόλαρες στο κινητό. Εάν πάλι έχεις όρεξη για δημιουργικούς πειραματισμούς, στο μικροσύμπαν του Generation Next θα βρεις ιδέες για μοναδικές STEM κατασκευές παρέα με τους αγαπημένους σου YouTubers. 

Καλές διακοπές!