Blog

Τι θα μπορούσε να μάθει ένας εξωγήινος πολιτισμός για τη Γη από τις τηλεπικοινωνίες μας;

News

26
Jul
SHARE

Εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες επιστήμονες συμμετέχουν σε μία εκστρατεία αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης, η οποία ονομάζεται SETI, από τα αρχικά Search for Extraterrestrial Intelligence (Μπορείς να διαβάσεις σχετικές πληροφορίες στο άρθρο μας «The truth is outhere? Επιστήμονες της NASA θέλουν να στείλουν μήνυμα σε εξωγήινους!»).

Οι επιστήμονες «σαρώνουν» το διάστημα με τα ραδιοτηλεσκόπιά τους αναζητώντας ραδιοφωνικά ή οπτικά σήματα, προκειμένου να ανακαλύψουν αποδείξεις νοήμονος ζωής πέρα από τη Γη. Οι αποδείξεις αυτές ονομάζονται «τεχνο-υπογραφές»: Τεχνητά παραγόμενα σήματα που δεν προέρχονται από τη φύση. Προς το παρόν, οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευδοκιμήσει.

Κρυφακούει κανείς εκεί έξω;

Μία ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Michael Garrett, καθηγητή αστροφυσικής και μέλος του SETI, αποφάσισαν να ερευνήσουν το θέμα από την άλλη πλευρά: Θα μπορούσε ένας προηγμένος πολιτισμός να ανιχνεύσει ενδείξεις ευφυούς ζωής από τη Γη; Και αν ναι, τι είδους ενδείξεις θα ήταν αυτές;

Ειδικότερα, οι επιστήμονες βασίστηκαν στην υπόθεση πώς εάν κάποιος εκεί έξω «κρυφακούει», ενδέχεται να χρησιμοποιεί τις τηλεπικοινωνίες μας: Αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό φαινόμενο που έχει δημιουργηθεί ποτέ από τον άνθρωπο, ενώ έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τι είδους «τεχνο-υπογραφές» δημιουργούν λοιπόν οι γήινες τηλεπικοινωνίες, που θα μπορούσαν να ανιχνευτούν από έναν εξωγήινο πολιτισμό με πρόσβαση σε προηγμένα όργανα όπως τα ραδιοτηλεσκόπιά μας;

Τα πιθανά «συμπεράσματα» των εξωγήινων

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας προηγμένος πολιτισμός που θα διεξήγαγε πολλαπλές και ακριβείς μετρήσεις της διαρροής ραδιοσημάτων από πύργους κινητής τηλεφωνίας στο διάστημα, θα μπορούσε πιθανώς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης μας καλύπτεται ως επί το πλείστον από νερό και χωρίζεται σε διάφορες μεγάλες χερσαίες μάζες, δηλαδή τις ηπείρους.

Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν επίσης να αντιληφθούν ότι, ενώ τα ραδιοσήματα που λαμβάνουν σχετίζονται με χερσαίες μάζες, οι πύργοι και πιθανώς οι έξυπνοι χρήστες τους, τείνουν να βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής. Θα έβλεπαν επίσης ότι τα δίκτυα πύργων κινητής τηλεφωνίας είναι ισόρροπα κατανεμημένα σε όλο τον πλανήτη.

Πέρα από τις διαρροές ραδιοσημάτων από πύργους κινητής τηλεφωνίας, υπάρχουν επίσης και άλλες πηγές εκπομπών που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν: Παραδείγματος χάρη τα στρατιωτικά ραντάρ ή τις επικοινωνίες μας με σκάφη όπως τα Voyager που ταξιδεύουν στο βαθύ διάστημα εδώ και δεκαετίες.

Πέρα από τις τηλεπικοινωνίες μας, οι εξωγήινοι θα μπορούσαν επίσης να εντοπίσουν και άλλες «τεχνο-υπογραφές» όπως τη διαρροή θερμότητας που προκύπτει από την αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση ή την ύπαρξη βιομηχανικών ρύπων στη γήινη ατμόσφαιρα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ένας εξωγήινος πολιτισμός με προηγμένη τεχνολογία θα μπορούσε να σχηματίσει μία αρχική εικόνα για τη συγκεκριμένη φάση εκβιομηχάνισης του πλανήτη μας. 

Τελικά, «κρυφακούει» κανείς εκεί έξω; Με τη βοήθεια της επιστήμης είναι σίγουρο ότι θα το ανακαλύψουμε κάποια στιγμή. Μέχρι τότε, εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το διάστημα που μας περιβάλλει, ο κόσμος της αστρονομίας σε περιμένει στο μικροσύμπαν του Generation Next

Με στοιχεία από το Singularity University