Blog

The truth is outhere? Επιστήμονες της NASA θέλουν να στείλουν μήνυμα σε εξωγήινους!

News

17
Aug
SHARE

Σχεδίασαν ένα διαγαλαξιακό μήνυμα ελπίζοντας να πραγματοποιήσουν την πρώτη επαφή με νοήμονα πλάσματα έξω από τη Γη!

Εδώ και δεκαετίες, οι αστρονόμοι «σαρώνουν» το διάστημα αναζητώντας ραδιοφωνικά ή οπτικά σήματα από άλλους πολιτισμούς. Σε αυτή τη διαγαλαξιακή εκστρατεία αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης, που ονομάζεται SETI (από τα αρχικά Search for Extraterrestrial Intelligence), πολλοί επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει ζωή σε αρκετούς από τους 300 εκατομμύρια δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους του Γαλαξία.

Κάποιοι αστρονόμοι θεωρούν επίσης ότι υπάρχουν αξιόλογες πιθανότητες, ορισμένες μορφές ζωής να έχουν αναπτύξει νοημοσύνη και τεχνολογία. Ωστόσο, ως Γήινοι, δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει σχετικές αποδείξεις. Το γεγονός αυτό φαντάζει τόσο μυστήριο στους επιστήμονες που του έχουν δώσει το όνομα «Παράδοξο του Φέρμι» ή «Η Μεγάλη Σιωπή».

Πού είναι όλοι;

Ο μύθος λέει ότι το 1950, κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού γεύματος με συναδέλφους του, ο Ιταλός επιστήμονας –και κάτοχος Νόμπελ Φυσικής– Ενρίκο Φέρμι αναρωτήθηκε «Πού είναι όλοι;» αναφερόμενος στους εξωγήινους. Με έναυσμα εκείνη τη συζήτηση, επιστρέφοντας στο γραφείο του έκανε κάποιους γρήγορους υπολογισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να είχαμε ήδη δεχτεί την επίσκεψή τους!

Η θεωρία που διατύπωσε περιγράφει το λογικό παράδοξο της πλήρους απουσίας στοιχείων για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών, παρά το γεγονός ότι βάσει των αστρονομικών μετρήσεων υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία όπου βρίσκεται η Γη. Καθώς ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος, θεωρητικά υπάρχει υψηλή πιθανότητα σε κάποιο ποσοστό των πλανητών αυτών να έχει αναπτυχθεί ζωή. Ακολούθως, σε κάποιο μικρότερο ποσοστό πλανητών, θα υπάρχει νοήμονας πολιτισμός με δυνατότητα για διαστρικά ταξίδια.

Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για την εξήγηση του παραδόξου του Φέρμι: Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Άλλοι πως οι τεράστιες αποστάσεις εντός του σύμπαντος αποτελούν ένα εξαιρετικά υψηλό εμπόδιο στις επαφές μεταξύ πολιτισμών διαφόρων πλανητών. Κάποιοι υποστηρίζουν δε ότι δεν υφίστανται άλλοι νοήμονες πολιτισμοί, ενώ κάποιοι άλλοι ότι εξωγήινοι έχουν ήδη επισκεφτεί τη Γη.

Φάρος στον Γαλαξία

Ό,τι και να ισχύει, η επιστήμη δεν το βάζει κάτω: Ήδη έχουν γίνει κάμποσες προσπάθειες επικοινωνίας με τους διαστημικούς μας γείτονες, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Πρόσφατα, μία επιστημονική ομάδα της NASA, ανέπτυξε ένα νέο μήνυμα το οποίο προτείνει να μεταδοθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γαλαξία με την ελπίδα να επιτευχθεί η πρώτη επαφή με ευφυείς εξωγήινους. Το μήνυμα, το οποίο ονομάστηκε «Φάρος στον Γαλαξία», περιλαμβάνει απλές οδηγίες επικοινωνίας, βασικές αρχές μαθηματικών και φυσικής, τη μορφή του ανθρώπινου γονιδιώματος, καθώς και πληροφορίες για τον άνθρωπο και τη Γη. Διαθέτει επίσης τη «διεύθυνση» του πλανήτη μας, σε περίπτωση που οι διαστημικοί μας γείτονες μπορούν και θέλουν να μας επισκεφτούν.

Τελικά είναι κανείς εκεί έξω; Με τη βοήθεια και την εξέλιξη της επιστήμης είναι σίγουρο ότι θα το ανακαλύψουμε κάποια στιγμή. Ωστόσο, μέχρι τότε, μήπως θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για το διάστημα και τις «διαστημοσυσκευές» που το φέρνουν μπροστά στα μάτια μας; Ο υπέροχος κόσμος της αστρονομίας σε περιμένει στο μικροσύμπαν του Generation Next