Blog

Smart Forest: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το δάσος με το ΙοΤ

News

26
Jul
SHARE

Τι σημαίνει «έξυπνο» δάσος και ποια σχέση έχει με το Internet of Things και με την τεχνητή νοημοσύνη;

Εάν ακόμα δεν έχεις ξεχάσει το περσινό καλοκαίρι, όταν λόγω παρατεταμένου καύσωνα ξέσπασαν εκατοντάδες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αποτεφρώνοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις, δεν είσαι η μόνη ή ο μόνος. Το θέμα απασχόλησε σε βάθος τους επιστήμονες της Vodafone Ελλάδας και γι’ αυτό αποφάσισαν να προτείνουν μία βιώσιμη λύση εμπιστευόμενοι αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: τη δύναμη της τεχνολογίας.

Αξιοποιώντας το Internet of Things, την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικές κάμερες και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, σχεδίασαν ένα πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης καπνού και φωτιάς σε δασικές περιοχές. Και το όνομα αυτού; Smart Forest, δηλαδή Έξυπνο Δάσος.

Μία «έξυπνη» εποχή για τα δάση της χώρας μας

Μία νέα εποχή ξεκινάει λοιπόν για τα δάση της χώρας μας με αφετηρία την Πάρνηθα όπου δημιουργήθηκε το πρώτο, πιλοτικό έξυπνο δάσος. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό έργο που θα συμβάλει στην προστασία εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, μέσω του έγκαιρου εντοπισμού φωτιάς και καπνού και της άμεσης ειδοποίησης των αρχών.

Πώς λειτουργεί; Μέσα στον δρυμό έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα ελέγχου, που περιλαμβάνει κάμερες και αισθητήρες διαφόρων τύπων. Το σύστημα αυτό, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το δάσος, και είναι σε θέση, μεταξύ άλλων: 

• Να εντοπίζει καπνό. 

• Να καταγράφει αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, καθώς και να αναγνωρίζει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει. 

• Να παρακολουθεί και να καταγράφει διάφορους περιβαλλοντικούς δείκτες, όπως το επίπεδο υγρασίας και την ατμοσφαιρική πίεση. 

Το όλο σύστημα, αξιοποιεί στο έπακρο τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του Internet of Things, της τεχνητής νοημοσύνης και του 100% πράσινου Vodafone Green Network προκειμένου να παραμένει άγρυπνος φρουρός του δάσους 24 ώρες το 24ωρο. Έτσι, σε περίπτωση που εντοπίσει ενδεχόμενη πυρκαγιά, το σύστημα ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στις αρχές πυρόσβεσης.

Είναι η Πάρνηθα το πιο έξυπνο βουνό στην Ελλάδα;

Από φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, η Πάρνηθα διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του πιο έξυπνου βουνού στην Ελλάδα, αφού χάρη στο Vodafone Smart Forest, τα 314.000 στρέμματά της είναι πλέον πιο ασφαλή από ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Μία αντίστοιχη ιδέα είχαν αξιοποιήσει στο πλαίσιο του Generation Next μαθητές από τη Λέρο. Η μαθητική ομάδα κατασκεύασε ένα σύστημα πυρανίχνευσης με έναν αισθητήρα Arduino, και «έσωσε» μια μακέτα δάσους από φωτιά! Δες το βίντεο με την ιστορία των παιδιών και πάρε ιδέες για τα δικά σου Arduino projects μέσα από τους κύκλους Arduino Basics και Arduino Αισθητήρες και Περιφερειακά του Generation Next.