Blog

5ος Διαγωνισμός Generation Next: Ένα καλύτερο μέλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας

News

19
Jul
SHARE

Ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next ολοκληρώθηκε , ωστόσο, οι τρεις νικητές καθώς και οι δεκάδες ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα που συμμετείχαν, έβαλαν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Διάβασε για τις τρεις ομάδες που ανέβηκαν στο βάθρο. Πάρε ιδέες, πειραματίσου και κινητοποιήσου: ο επόμενος κύκλος δε θα αργήσει να ξεκινήσει!

Οι «ex-almyrou IΙ» δημιούργησαν ένα «έξυπνο δάσος» και κατέκτησαν την κορυφή του διαγωνισμού    

Οι εκατοντάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2021 στην Ελλάδα καίγοντας πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους, δε συγκίνησαν μόνο όλους τους συμπολίτες μας, αλλά ευαισθητοποίησαν επίσης πολλούς για την εύρεση λύσεων αντιμετώπισής τους.

Έχουμε ήδη μιλήσει για την πρωτοβουλία Smart Forest της Vodafone. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εκτεταμένες πυρκαγιές κινητοποίησαν επίσης μία ομάδα μαθητών από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού Μαγνησίας. Πρόκειται για τους μαθητές Αποστόλη Δρόλια, Γιώργο Καλόγηρο και Αλέξανδρο Τσαμπίρα, οι οποίοι δημιούργησαν ένα σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών και κατέλαβαν την 1η θέση στο διαγωνισμό.

Ειδικότερα, οι τρεις μαθητές της Β' Λυκείου, με τη συνδρομή του καθηγητή τους Δημήτρη Μαμούρα, συμμετείχαν στον διαγωνισμό με το project «Προηγμένος Σταθμός Δασικής Προστασίας», το οποίο σχεδιάστηκε προκειμένου να τοποθετηθεί στο δάσος Κουρί στον Αλμυρό. Πρόκειται για ένα δρυοδάσος, που αποτελεί σπάνιο οικοσύστημα στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000».

Ψάχνοντας τρόπους προκειμένου να προστατεύσουν το αγαπημένο τους δάσος από τις πυρκαγιές, οι μαθητές βρήκαν τη λύση στην τεχνολογία. Κάνοντας πράξη τις γνώσεις που αποκόμισαν από την επαφή τους με το μικροσύμπαν του Generation Next και ειδικότερα τους κύκλους μαθημάτων Arduino, κατασκεύασαν έναν προηγμένο σταθμό ανίχνευσης πυρκαγιάς, ο οποίος αποτελείται από:

• Αισθητήρα θερμοκρασίας - υγρασίας που θα μπορεί να αντιληφθεί ακραίες τιμές των συγκεκριμένων μεγεθών. 

• Αισθητήρα καπνού και φλόγας που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν συναγερμό αν καταγραφεί κάτι σχετικό. 

• Κάμερα επιτήρησης που σαρώνει το χώρο. Τα δεδομένα καταγράφονται σε δημόσια ιστοσελίδα και σε περίπτωση ανησυχητικής ένδειξης ειδοποιείται η πυροσβεστική υπηρεσία ή άλλος αρμόδιος φορέας.

Ωστόσο, οι «ex-almyrou IΙ» δε σταμάτησαν στην κατασκευή του συστήματος πυρανίχνευσης. Προσέγγισαν, επίσης, τον Δήμο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλμυρού καθώς και τοπικούς περιβαλλοντικούς συλλόγους. Στόχος είναι, να εργαστούν από κοινού και με την υποστήριξη των εν λόγω φορέων, να δημιουργήσουν ένα δίκτυο σταθμών που θα βοηθήσει την τοπική κοινότητα κρατώντας τα δάση ασφαλή. Εμείς, από την πλευρά μας, τους ευχόμαστε να τα καταφέρουν! 

Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για το project εδώ

Οι «Kalamata Team 2» και το «Drive Me» ρόβερ που τους οδήγησε στη 2η θέση του διαγωνισμού

Η ασφαλής μετακίνηση σε μία μεγάλη πόλη είναι συχνά δύσκολη υπόθεση για όλους, πόσο μάλλον για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Αυτό σκέφτηκαν τέσσερις μαθητές από το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας και σχεδίασαν ένα «Kalamata Rover» που τους οδήγησε κατευθείαν στη 2η θέση του διαγωνισμού.

Ειδικότερα, οι μαθητές της Α' Γυμνασίου Μελίνα Πολυχρονάκη, Τριαντάφυλλη Θεοδώρου, Ιωάννα Μάλαμα και Κυριάκος Καράμπελλας, παίρνοντας έμπνευση από τις διαστημοσυσκευές της NASA που εξερευνούν τον Άρη και τη Σελήνη, δημιούργησαν ένα όχημα με σκοπό να διευκολύνουν τη μετακίνηση για συμπολίτες τους με κινητικά προβλήματα. Απώτερος στόχος είναι να τους προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και να τους βοηθήσουν να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή της πόλης.

Έτσι, με τη βοήθεια του καθηγητή τους Αλέξανδρου Καραβλίδη, μας παρουσίασαν το «Drive Me»: Ένα όχημα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να ξεπερνούν εμπόδια όπως σκαλοπάτια, κακοστρωμένους δρόμους και πεζοδρόμια με λακούβες. Το αρθρωτό αυτό όχημα, λειτουργεί με τη βοήθεια ενός app, μέσω του οποίου οι χρήστες επιλέγουν την κατεύθυνση της επιλογής τους, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Η ομάδα παρουσίασε ήδη την ιδέα της στον Δήμο της Καλαμάτας. Τους ευχόμαστε τη βέλτιστη υλοποίηση προς όφελος των συμπολιτών τους.

Αν θες να πάρεις κι εσύ μια ιδέα για το πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου ρομποτικό όχημα, στις δραστηριότητες «Arduino Αισθητήρες και Περιφερειακά» του Generation Next θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι (δες εδώ). 

Οι «STEM freaks» από τα Χανιά πήραν μέτρα κατά της πανδημίας με το «Bus Passenger Counter» και κατέλαβαν την 3η θέση

Πανδημία και ασφαλείς μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μία δύσκολη εξίσωση για όλους, ειδικά όταν ο άγνωστος Χ είναι ο κορονοϊός! Στο πλαίσιο αυτό, μία ομάδα μαθητών από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων, ευαισθητοποιήθηκε από τις συνθήκες που αντιμετωπίσαμε όλοι την τελευταία διετία και αποφάσισε να συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων με τα ΜΜΜ στα Χανιά.

Ο λόγος για τους «STEM freaks», δηλαδή τους μαθητές της Β' Γυμνασίου, Γιώργο Δασκαλάκη, Ρομπέρτο Στέρλινγκ - Ζακυνθινάκη και Αλεξάνδρα Φουντουλάκη. Με τη βοήθεια του καθηγητή τους, Τίτου Σμυρνάκη, οι «STEM freaks», συμμετείχαν στον διαγωνισμό με το project «Bus Passenger Counter» και κατέλαβαν την 3η θέση.

Με αφορμή τις συνθήκες μειωμένης πληρότητας που ισχύει στα ΜΜΜ για λόγους υγείας και ασφάλειας, οι μαθητές εφηύραν μία συσκευή με στόχο την παρακολούθηση και τον έλεγχο του αριθμού των επιβατών ενός λεωφορείου σε πραγματικό χρόνο.

Σχεδίασαν, λοιπόν, και υλοποίησαν το «Bus Passenger Counter», μία συσκευή που μετρά τους επιβάτες που επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται από ένα λεωφορείο. Τα δεδομένα εμφανίζονται σε μια οθόνη LCD στο ταμπλό του οδηγού ενώ είναι διαθέσιμα και προς τους πολίτες, μέσω ενός app για κινητές συσκευές. Η εφαρμογή εμφανίζει τον αριθμό των ατόμων μέσα στο λεωφορείο ενώ παράλληλα διαθέτει χάρτη με τις πιο συχνές και βολικές στάσεις της πόλης.

Το επόμενο στάδιο ήταν η δοκιμή: Οι «STEM freaks» επισκέφτηκαν το ΚΤΕΛ Χανίων και σε συνεργασία με τη διοίκηση, δοκίμασαν τη λειτουργία της συσκευής τους κατά τη διάρκεια ενός προγραμματισμένου δρομολογίου. Μπορείς να δεις το βίντεο της δοκιμής καθώς και να ανακαλύψεις περισσότερα για το project εδώ.

Θες να γίνεις μέλος της νέας γενιάς του Generation Next; Μείνε συντονισμένη/ος στο μικροσύμπαν μας, ο επόμενος κύκλος ξεκινάει σύντομα!