Blog

Υποαλλεργικές γάτες με τη βοήθεια του CRISPR: Αλήθεια ή ουτοπία;

News

22
Aug
SHARE

Λατρεύεις τις γάτες αλλά μόλις τις πλησιάσεις φταρνίζεσαι και δάκρυα –όχι χαράς αλλά αλλεργίας– πλημμυρίζουν τα μάτια σου; Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σε ενημερώσουμε ότι μια ομάδα επιστημόνων εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία υποαλλεργικών γατών!

«Ψαλίδι» στις αλλεργικές ουσίες

Για το «γενετικό ψαλίδι» CRISPR / Cas9, με το οποίο οι βιοεπιστήμονες μπορούν να επεξεργάζονται το DNA και να δημιουργούν εξατομικευμένες θεραπείες, είχαμε μιλήσει στο άρθρο μας «Οι γυναίκες ερευνήτριες που «έκοψαν» το νήμα με το γενετικό ψαλίδι».

Πρόκειται για μία τεχνική που θεωρείται από πολλούς εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας ως πανάκεια του μέλλοντος, ικανή να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια. Από την άλλη, οι απόψεις διίστανται ως προς τους κινδύνους που ενέχει η μέθοδος αυτή, ειδικά σε ό,τι αφορά την παρέμβαση σε ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα.

Ωστόσο, τι ισχύει για τις γάτες; Φαίνεται πως οι απόψεις στην περίπτωση αυτή συγκλίνουν ως προς την επεξεργασία του DNA τους, ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να απολαύσουν την παρέα τους. Στο πλαίσιο αυτό, μια ομάδα επιστημόνων εργάζεται ήδη για τη δημιουργία υποαλλεργικών γατών. Οι επιστήμονες προσπαθούν να τροποποιήσουν το γονιδίωμα των γατών, ώστε να αφαιρέσουν την πρωτεΐνη που προκαλεί τις αλλεργίες στους ανθρώπους.

Η γάτα της Νικόλ

Περίπου το 15 τοις εκατό των ανθρώπων παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στις γάτες. Κύρια αιτία είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Fel d 1 και εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες και το δέρμα των γατών. Απλώνεται στη γούνα τους όταν καθαρίζονται και μπορεί να μεταφερθεί στον αέρα καθώς στεγνώνουν. Όλες οι γάτες παράγουν την εν λόγω πρωτεΐνη, ωστόσο, τα επίπεδα στο σάλιο τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος τους.

Η λύση λοιπόν για τους γατόφιλους επιστήμονες –με επικεφαλής την γενετίστρια Νικόλ Μπράκετ– ήταν η απάλειψη της Fel d 1. Αφού πραγματοποίησαν την αλληλουχία του DNA 50 εξημερωμένων γατών, συνέκριναν τα αποτελέσματα με την ανάλυση του γενετικού κώδικα από 8 διαφορετικά είδη άγριων γατών, και κατέληξαν σε δύο γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της πρωτεΐνης. Μάλιστα, η Νικόλ, αξιοποίησε την αλληλουχία DNA της γάτας της ως μέρος της μελέτης.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το CRISPR/Cas9 προκειμένου να διαγράψει αυτά τα γονίδια από κύτταρα γάτας in vitro (δηλαδή στο εργαστήριο και όχι μέσα στον οργανισμό της γάτας). Οι τροποποιήσεις εξάλειψαν αποτελεσματικά την πρωτεΐνη Fel d 1 και οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν υπήρχαν άμεσες αρνητικές παρενέργειες που να σχετίζονται με τη διαγραφή του εν λόγω γονιδίου από τις γάτες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Απώτερος στόχος; Να αναπτύξουν μια θεραπεία για τις γάτες, η οποία θα τους παρέχεται μέσω ένεσης και θα διακόπτει την παραγωγή της Fel d 1, καθιστώντας τις υποαλλεργικές.

Μήπως ένα δάκρυ –όχι λόγω αλλεργίας, αλλά λόγω χαράς– κύλησε στο πληκτρολόγιο; Όλοι οι αλλεργικοί γατόφιλοι εύχονται να το καταφέρουν!

Με στοιχεία από το Singularity University