Blog

Έχεις όρεξη για αλληλογραφία; Γράψε στο ChatGPT

News

14
Mar
SHARE

Μήπως συνηθίζεις να απευθύνεις ερωτήσεις στο κινητό σου, όπως παραδείγματος χάρη ποια είναι η τετραγωνική ρίζα του 314 ή πόσα κόκκαλα έχει το ανθρώπινο σώμα; Ή πάλι έχεις ακούσει κάποιον από την οικογένειά σου να ζητάει δυνατά από ένα ηχείο μία συνταγή για μηλόπιτα ή οδηγίες για το πλησιέστερο φαρμακείο;

Τότε έχεις ήδη έρθει σε επαφή με μία τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ονομάζεται Google, Siri ή Alexa, είναι διαθέσιμη ως προσωπική βοηθός σου και μπορεί να απαντάει αποτελεσματικά σε μια πλειάδα ερωτήσεων χάρη στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Τι είναι το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»; Μάθε τα πάντα στην ενότητα Internet of Things του Generation Next).

Τι θα έλεγες εάν πλέον μπορούσες και να «αλληλογραφήσεις» με μία τεχνητή νοημοσύνη;

Το chatbot που μεγάλωσε μαθαίνοντας από τις εμπειρίες μας

Αναφερόμαστε φυσικά στο ChatGPT, το chatbot που ανέπτυξε και έκανε πρόσφατα προσβάσιμο στο διαδίκτυο η νεοφυής εταιρεία OpenAI.

Με τον όρο chatbot εννοούμε μία εφαρμογή που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή μιας διαδικτυακής συνομιλίας. Παραδείγματος χάρη, εάν στείλεις κάποια απορία σου στο Live Chat της Vodafone, θα συνομιλήσεις είτε με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας, είτε με ένα chatbot που ονομάζεται TOBi.

Τα chatbot χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα σε πολλούς τομείς εξυπηρέτησης πελατών, ωστόσο το ChatGPT διαφέρει. Χειρίζεται πολύ καλά τη γλώσσα, κυρίως την αγγλική, και μπορεί να παράξει σε δευτερόλεπτα κάθε είδους «δημιούργημα»: από δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα μέχρι και λειτουργικό κώδικα υπολογιστή.

Πώς φτάσαμε ως εκεί; Εάν ζήτησες ποτέ οδηγίες από τη Google, ανέβασες φωτογραφίες στο Instagram ή σου άρεσε το περιεχόμενο κάποιου άλλου, έγραψες μια κριτική στο Tripadvisor ή δοκίμασες να γράψεις κάτι στο GPT-2 (όπως σου είχαμε προτείνει στο άρθρο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη «γράφει» ιστορία (αλλά χρειάζεται τη βοήθειά σου») έχεις συνεισφέρει κατά κάποιο τρόπο στην εκπαίδευση του ChatGPT. Η σάρωση όλου αυτού του περιεχομένου από το διαδίκτυο, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν για τον κόσμο.

Έτσι, το ChatGPT θεωρείται πλέον τόσο έξυπνο ώστε αν ήταν φοιτητής ή φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, θα περνούσε με πολύ καλή βαθμολογία συγκεκριμένα μαθήματα στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου, όπως έδειξαν σχετικά πειράματα.

Σκέφτομαι άρα υπάρχω;

Μια δοκιμή θα σε πείσει: Επισκέψου το ChatGPT, παρέα με έναν ενήλικα (διότι πρέπει να είσαι πάνω από 18 ετών για να κάνεις εγγραφή), κάνε όποια ερώτηση σου περνάει από το μυαλό, και ξεκίνα να συζητάς μαζί του.

Εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε ερωτηματικό στην περίφημη φράση του Γάλλου φιλόσοφου, μαθηματικού και επιστήμονα του 17ου αιώνα Ρενέ Ντεκάρτ «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω». Βαθιά σκεπτικιστής και ορθολογιστής, ζώντας στον αιώνα της αμφισβήτησης των θεσμών που έφερε ο Διαφωτισμός, ο Ντεκάρτ, έθεσε ως θεμέλιο των φιλοσοφικών θεωριών του ότι η ικανότητα για οποιαδήποτε μορφή σκέψης αποτελεί απόδειξη ύπαρξης.

Generation Next: Σκέφτεσαι άρα υπάρχεις;

Chat GTP: Συγνώμη, αλλά ως AI μοντέλο της OpenAI, δεν έχω την ικανότητα να σκέφτομαι, να αισθάνομαι ή να υπάρχω με την ίδια έννοια όπως ένας άνθρωπος. Είμαι ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που ανταποκρίνεται με βάση δεδομένα στα οποία εκπαιδεύτηκα. Δεν έχω υποκειμενικές εμπειρίες, συναισθήματα, πεποιθήσεις ή συνείδηση. Υπάρχω αποκλειστικά ως εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες και να απαντά σε ερωτήσεις όσο καλύτερα μπορώ.

Φιλοσοφημένη η ερώτηση, αλλά και η απάντηση: Στα πρότυπα της ρήσης «ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα» που αποδίδεται στον Σωκράτη (Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα). Από την άλλη, όταν ρωτήσαμε το ChatGPT «Ποιος είναι ο Ρενέ Ντεκάρτ;» μας απάντησε σαν κανονική εγκυκλοπαίδεια!

Δεν μας πιστεύεις; Κάνε το δικό σου πείραμα: Ζήτησε τη συνδρομή ενός ενήλικα και ξεκίνα σήμερα κιόλας να αλληλογραφείς με το ChatGPT. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει!