Blog

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «γράφει» ιστορία (αλλά χρειάζεται τη βοήθειά σου)

News

25
Jun
SHARE

Αν έχεις ακούσει ή διαβάσει για τον εφευρέτη και οραματιστή επιχειρηματία Elon Musk, τότε σίγουρα γνωρίζεις ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που λέμε απαισιόδοξος για το μέλλον.

Από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα τρένα σε κενό αέρος, έως τις αποικίες στον Άρη, έχει γίνει διάσημος για τις απόψεις του σχετικά με το πώς η τεχνολογία μπορεί άμεσα να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, αυτός ο πολυπράγμων επιστήμονας φαίνεται ότι διατηρεί της επιφυλάξεις του για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση της.

Βάζοντας ως στόχο, λοιπόν, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο ο οποίος θα είναι ασφαλής και ωφέλιμος για την ανθρωπότητα, δημιούργησε το OpenAI, ένα εργαστήριο που ασχολείται με τη διεξαγωγή ερευνών στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Ένα από τα πρώτα επιτεύγματα του εργαστηρίου ήταν το GPT-2.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «στα θρανία» του διαδικτύου

Το GPT-2 (Generative Pre-trainer Transformer 2) είναι μια τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα που δημιουργεί και μεταφράζει κείμενα, συνοψίζει αποσπάσματα και απαντάει σε ερωτήσεις.

«Εκπαιδεύτηκε» μέσα από εκατομμύρια έγγραφα που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο και ανταποκρίνεται σε αποσπάσματα κειμένου που παρέχονται από τους χρήστες της. Για παράδειγμα, αν την τροφοδοτήσεις με έναν τίτλο, θα δημιουργήσει μια επινοημένη είδηση ή αν της δώσεις την πρώτη γραμμή ενός ποιήματος θα σκαρώσει έναν ολόκληρο στίχο.

Γράψε τη δική σου ιστορία με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μπορεί μια τεχνητή νοημοσύνη να παράγει νοήματα που κανένας άνθρωπος δεν θα έγραφε ποτέ; Μπορεί να σε βοηθήσει να γράψεις πράγματα που δεν θα σκεφτόσουν;

Μια δοκιμή με την εφαρμογή «Write With Transformer» θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις τη δική σου άποψη, αφού σου δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις ένα κείμενο σε συνεργασία με ένα νευρωνικό δίκτυο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να ξέρεις αγγλικά – ασφαλώς ανυπομονούμε να δούμε παρόμοιες λύσεις και στα ελληνικά!

Μπες στη σελίδα Write With Transformer, πάτησε εδώ και θα βρεθείς σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με του Word. Μια «κόλλα» χαρτί με οδηγίες θα σε κατατοπίσει για τα πρώτα σου βήματα:

• Μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις κατευθείαν ό,τι σου έρχεται στο μυαλό. Στη συνέχεια πάτησε στην επάνω μπάρα το κουμπί «Trigger autocomplete» και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα σου παρέχει τις ιδέες της για το τι θα ακολουθήσει. 

• Πατώντας στην επιλογή «try one of the examples» η Τεχνητή Νοημοσύνη σου παρέχει προσαρμοσμένα αποσπάσματα για να ξεκινήσεις το κοινό σας πόνημα. Αν θέλεις να αλλάξεις επιλογή, επιλέγεις από την πάνω μπάρα το κουμπί «shuffle initial text». 

• Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, η Τεχνητή Νοημοσύνη σε αφήνει να αποθηκεύσεις το αρχείο είτε δημιουργώντας screenshots, είτε ένα URL δηλαδή μία μοναδική διεύθυνση στο διαδίκτυο με το κείμενό σου.  

Αν θέλεις να «τρελάνεις» την Τεχνητή Νοημοσύνη, που όπως συμπεραίνουμε έχει εκπαιδευτεί κυρίως σε αγγλικά κείμενα, μπορείς να δοκιμάσεις να γράψεις και στα ελληνικά.

 

Καλή αρχή! -Trigger autocomplete- I don’t think you should get it wrong (συμπλήρωσε η Τεχνητή Νοημοσύνη).