Blog

Νέο τραγούδι των Nirvana (που διαλύθηκαν πριν από 27 χρόνια) χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

News

10
Jun
SHARE

Ο τραγικός θάνατος του Kurt Cobain το 1994, άφησε το κοινό των Nirvana να αναρωτιέται για πάντα τι περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει το περίφημο συγκρότημα grunge μουσικής όλα αυτά τα χρόνια. Ένας καναδικός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε θέματα που απασχολούν τη μουσική βιομηχανία, στράφηκε στην τεχνητή νοημοσύνη αναζητώντας την απάντηση.

Δημιουργία και δημιουργικότητα

Μία από τις πρωταρχικές δυνατότητες που –ακόμη– διαχωρίζει την ανθρώπινη από την τεχνητή νοημοσύνη είναι η καλλιτεχνική δημιουργικότητα: η ικανότητα του ατόμου να δημιουργεί τέχνη, αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον και τα βιώματά του. Από την άλλη πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να εκπαιδεύεται εκτενώς μαθαίνοντας από ανθρωπογενή έργα τέχνης προκειμένου να δημιουργήσει κάτι καινούριο. Ωστόσο, μερικές φορές τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημιουργικά!

Για τους θαυμαστές των Nirvana, το τραγούδι “Drowned in the Sun” αποτελεί μια έκπληξη: Συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα της μουσικής του συγκροτήματος αλλά ουδείς θυμάται να το είχε ακούσει τότε στη δεκαετία του '90, όταν η δημιουργικότητα του γκρουπ ήταν στο αποκορύφωμά της. Και βέβαια έχουν δίκιο που εκπλήσσονται: Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι των Nirvana που δεν ακούστηκε ποτέ πριν.

Ακριβέστερα, πρόκειται για ένα νέο τραγούδι των Nirvana, που όμως γράφτηκε από ένα νευρωνικό δίκτυο το οποίο εκπαιδεύτηκε στη μουσική του θρυλικού συγκροτήματος.

Στίχοι & μουσική: Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη που έγραψε το “Drowned in the Sun” είναι το Magenta, ένα ερευνητικό πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα της Google, το οποίο διερευνά τον ρόλο της μηχανικής μάθησης ως εργαλείου στη δημιουργική διαδικασία. Πώς λοιπόν ένας υπολογιστής κατάφερε να δημιουργήσει ένα τραγούδι με το μοναδικό στυλ ενός εκλιπόντος μουσικού;

Αρχικά το Magenta τροφοδοτήθηκε με χαρακτηριστικά δείγματα της μουσικής των Nirvana – περίπου 30 διαφορετικά τραγούδια, με τη μορφή αρχείων MIDI. Πρόκειται για ένα είδος αρχείου που επιτρέπει την επικοινωνία και τον συγχρονισμό μεταξύ ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών αλλά δεν μεταδίδει ηχητικό σήμα, παρά μόνο πληροφορίες σχετικά με το τονικό ύψος και την ένταση μιας νότας, καθώς και το τέμπο ενός κομματιού.

Το νευρωνικό δίκτυο εντόπισε τα διάφορα μοτίβα πίσω από τις συνθέσεις, και τα χρησιμοποίησε προκειμένου να προβλέψει τι θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει οι Nirvana αν συνέχιζαν την καλλιτεχνική πορεία τους. Το αποτέλεσμα ήταν χορδές και μελωδίες που ακούγονται σαν να έχουν γραφτεί από τον Kurt Cobain.

Και μετά τι;

Μήπως η ανθρώπινη δημιουργικότητα κινδυνεύει να ξεπεραστεί από τον ανταγωνισμό με την τεχνητή νοημοσύνη; Η απάντηση είναι όχι –τουλάχιστον για το προβλέψιμο μέλλον–, διότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ανίκανη να δημιουργήσει μουσική χωρίς να μιμείται ένα υπάρχον σύνολο δεδομένων που προέρχεται από την ανθρώπινη καινοτομία. Το μη προβλέψιμο μέλλον θα δείξει!

Με στοιχεία από το Singularity University