Blog

Asteroid launcher: Εκτόξευσε τον δικό σου «Αρμαγεδδώνα» στη Γη & ανακάλυψε τα (προσομοιωμένα) αποτελέσματα

News

24
Mar
SHARE

Από το «Αρμαγεδδών» και το «Μην κοιτάτε πάνω» μέχρι την «Εποχή των παγετώνων 5: Σε τροχιά σύγκρουσης», το θέμα ενός αστεροειδή που πλησιάζει επικίνδυνα τη Γη, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δεκάδες ταινίες του Χόλιγουντ.

Πρόσφατα, ένας προγραμματιστής σκέφτηκε τι θα γινόταν εάν ένας από αυτούς τους τεράστιους βράχους που κυκλοφορούν στο διάστημα στρεφόταν κατά του Χόλιγουντ: Έτσι, σχεδίασε και ανέπτυξε μία εφαρμογή προκειμένου να το διερευνήσει.

Ο λόγος για το «Asteroid launcher», έναν προσομοιωτή πρόσκρουσης αστεροειδών, διασκεδαστικό και ταυτόχρονα τρομακτικό, ειδικά εάν τοποθετήσεις στον χάρτη τη διεύθυνση του σπιτιού σου!

Πώς λειτουργεί ο «εκτοξευτής αστεροειδών»

Ο δημιουργός του αλγόριθμου Neal Agarwal αποφάσισε να εκτοξεύσει (εικονικά) στο Χόλιγουντ έναν σιδερένιο αστεροειδή πλάτους 1,5 χιλιομέτρων, ο οποίος προσέκρουσε στο στόχο του με ταχύτητα 61.000 χιλιόμετρων / ώρα.

Τα αποτελέσματα –στο συνηθισμένο να απεικονίζει, παρά να βιώνει τέτοιες καταστάσεις κέντρο του αμερικανικού κινηματογράφου– ήταν καταστροφικά: Η έκρηξη θα προκαλούσε έναν κρατήρα πλάτους 26 χιλιομέτρων και βάθους 785 μέτρων, την ισοπέδωση κάθε οικοδομήματος σε ακτίνα 400 χιλιομέτρων, καθώς και την απώλεια εκατομμύριων ζωών.

Ευτυχώς, τα εν λόγω καταστροφικά αποτελέσματα ήταν και εικονικά. Έτσι, ο Agarwal, με βάση το πρωτότυπό του και αφού μελέτησε πολλές επιστημονικές εργασίες και κάθε είδους εξισώσεις που σχετίζονται με αστεροειδείς, δημιούργησε ένα πρόγραμμα που προσομοιώνει τον αντίκτυπο μιας πρόσκρουσης με βάση τις παραμέτρους που θα του θέσουμε.

Παραδείγματος χάρη, μπορείς να ορίσεις ως σημείο πρόσκρουσης την πόλη, ακόμα και τη διεύθυνση που μένεις, ζουμάροντας στο χάρτη. Στη συνέχεια, διάλεξε τον τύπο του αστεροειδή: Από πέτρα, από άνθρακα, από σίδηρο κ.ά. Τέλος, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις διάμετρο, ταχύτητα, γωνία πρόσκρουσης και ο αστεροειδής σου είναι έτοιμος για εκτόξευση.

Αυτό που κάνει το Asteroid Launcher ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι οι πληροφορίες που σου παρέχει για τον αντίκτυπο της πρόσκρουσης. Έτσι, με βάση τα χαρακτηριστικά του αστεροειδή που σχεδίασες, όχι μόνο θα παρακολουθήσεις μία προσομοίωση της πρόσκρουσης, αλλά ο αλγόριθμος θα απαριθμήσει, με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, αποτελέσματα όπως αυτά που προαναφέραμε για το Χόλιγουντ και άλλα πολλά, μεταξύ των οποίων πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι αντίστοιχο.

Από το Χόλιγουντ στη NASA

Ο αστεροειδής που διάλεξε να στείλει ο Agarwal στο Χόλιγουντ δεν αναμένεται σύντομα. Σύμφωνα με τον προσομοιωτή, πρόκειται για κάτι που συμβαίνει κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 2,3 εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες, εδώ στη Γη, δεν εφησυχάζουν. Ήδη, η NASA αναπτύσσει ένα σύστημα απώθησης παρόμοιων απειλών από την τροχιά του πλανήτη μας, και οι πρώτες δοκιμές ήταν πολλά υποσχόμενες.

Παράλληλα, η αμερικανική υπηρεσία εξερεύνησης του διαστήματος, συνεχίζει να μελετάει την προέλευση των αστεροειδών και τον τρόπο δημιουργίας τους. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στο προηγούμενο άρθρο μας «Γιατί η NASA δημιούργησε μια διαστημική αρχαιολόγο με το όνομα Λούσι;».

Αισθάνεσαι έτοιμος ή έτοιμη να εκτοξεύσεις τον δικό σου «Αρμαγεδδώνα» στη Γη; Το «Asteroid launcher» σε περιμένει στο διαδίκτυο!