Blog

Η πρωταπριλιάτικη φάρσα που οδήγησε στη δημιουργία του Pokémon Go

News

03
Apr
SHARE

Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες έχουν μακρά παράδοση, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην αμερικανική κουλτούρα, ωστόσο, ουδείς γνωρίζει την ακριβή προέλευσή τους.

Σύμφωνα με το National Geographic, η εν λόγω παράδοση ενδέχεται να έχει τις ρίζες της στη Γαλλία και στην αλλαγή ημερολογίου στα μέσα του 16ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 1564 η γαλλική Πρωτοχρονιά εορταζόταν την 1η Απριλίου. Όταν η Γαλλία υιοθέτησε το ρωμαϊκό ημερολόγιο, η ημερομηνία άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.

Αυτό δεν έγινε άμεσα αποδεκτό από όλους τους πολίτες: Κάποιοι συνέχιζαν να γιορτάζουν ως πρώτη μέρα του χρόνου την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν δώρα προκειμένου να τους περιπαίξουν. Με το πέρασμα των χρόνων, το πείραγμα αυτό μετατράπηκε στο έθιμο της Πρωταπριλιάς.

Η διαβόητη φαρσέρ που ονομάζεται Google

Μία από τις πλέον διάσημες φαρσέρ ανά την υφήλιο είναι η Google. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την Google Nose, η οποία λανσαρίστηκε την Πρωταπριλιά του 2013 ως μια νέα λειτουργία που θα επέτρεπε στους χρήστες να μυρίζουν αυτό που αναζητούσαν, καθώς και να ανιχνεύουν μυρωδιές με τη συσκευή τους; Την Google Tulip του 2019, μία εφαρμογή που θα μας έδινε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τα φυτά μας; Ή μήπως το Google Gulp του 2005, ένα ρόφημα που θα βελτιστοποιούσε τη χρήση της μηχανής αναζήτησης αυξάνοντας την ευφυΐα του πότη;

Με εξαίρεση τη διετία 2020-2021, όταν η μακροχρόνια παράδοση της Google για τον εορτασμό της Πρωταπριλιάς, διακόπηκε από σεβασμό προς όλους εκείνους που αντιμετώπιζαν και μάχονταν την πανδημία της COVID-19, οι φάρσες της εταιρείας έχουν αφήσει εποχή στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο. Στην Wikipedia μπορείς να βρεις έναν εκτενή κατάλογο με όλα τα πρωταπριλιάτικα αστεία της.

Στην πραγματικότητα, οι φάρσες που έχει κατά καιρούς παρουσιάσει στο κοινό της η Google, είναι τόσο περίτεχνες, ώστε όταν την Πρωταπριλιά του 2004 ανακοίνωσε την περιορισμένη δοκιμαστική λειτουργία του Gmail, κανείς δεν την πήρε στα σοβαρά: Η υπηρεσία αυτή φαινόταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Η φάρσα που οδήγησε στο Pokémon Go

Την παραμονή της Πρωταπριλιάς του 2014, ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας για την εύρεση Pokémon αξιοποιώντας τους χάρτες Google, έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιώντας ένα καλοστημένο βίντεο, το οποίο περιλάμβανε πρωτοφανές λογισμικό, η Google ξεκίνησε έναν ψεύτικο διαγωνισμό. Οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν για 24 ώρες να χρησιμοποιήσουν τους χάρτες της εταιρείας για να αναζητήσουν και να πιάσουν τους Pikachus και τους Bulbasaurs που θα εμφανίζονταν στις οθόνες τους. Ποιο ήταν το έπαθλο για τη μεγαλύτερη συλλογή; Μια δουλειά στην Google ως «Pokémon Master».

Για όσους πήραν στα σοβαρά τον ρόλο τους ως εκπαιδευτές Pokémon, η αποκάλυψη της επόμενης μέρας ότι επρόκειτο για φάρσα ήταν σοκαριστική. Ωστόσο, το θερμό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ενέπνευσε στην πραγματικότητα το αγαπημένο παιχνίδι εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Niantic Labs, οι οποίοι και σχεδίασαν τη φάρσα, αποφάσισαν να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα: Το 2016 έκανε την εμφάνιση του το Pokémon Go, μετατρέποντας την αναζήτηση των συμπαθών πλασμάτων σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Καλή Πρωταπριλιά!