Blog

Μία φυσικός θέλει να εμπνεύσει περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν με το STEM

News

02
Mar
SHARE

Πρόσθεσε στη Wikipedia πάνω από 1.750 βιογραφίες γυναικών επιστημόνων για να αναδείξει το έργο τους.

Για τη Wikipedia τα έχουμε ξαναπεί: Με περισσότερες από 255 εκατομμύρια προβολές την ημέρα και πάνω από 6,5 εκατομμύρια άρθρα –και αυτά μόνο σε ό,τι αφορά την αγγλική έκδοσή της– είναι σήμερα η πιο δημοφιλής εγκυκλοπαίδεια όλων των εποχών. Ωστόσο, πόσο έγκυρη, αξιόπιστη και συμπεριληπτική είναι;

Σε ό,τι αφορά την εξακρίβωση της εγκυρότητας των πηγών της, οι επιστήμονες βρήκαν τη λύση: Ένας αλγόριθμος εκπαιδεύεται ήδη ώστε να ελέγξει την αξιοπιστία τους. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στο προηγούμενο άρθρο μας «Wikipedia: Έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη που θα ελέγξει την εγκυρότητά της».

Ωστόσο, τι συμβαίνει με την ισότιμη εκπροσώπηση, την ορατότητα και τη συμπερίληψη όλων των ανθρώπων πέρα από τις πιθανές προσωπικές προκαταλήψεις των συντακτών της;

Μία σελίδα την ημέρα κάνει τις προκαταλήψεις πέρα;

Η Wikipedia είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην επιστημονική γνώση. Εντούτοις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 90 τοις εκατό των συντακτών της είναι άνδρες, ενώ οι βιογραφίες γυναικών αποτελούν μόνο το 17,8 τοις εκατό του συνόλου. Οπότε μην απορείς εάν στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που όλοι εμπιστευόμαστε, τα λήμματα για γυναίκες επιστήμονες είναι καλά κρυμμένα μυστικά: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συμπερίληψης.

Έτσι, η Δρ. Τζέσικα Γουέιντ, μια Βρετανίδα φυσικός, αποφάσισε να ξεκινήσει μία προσωπική εκστρατεία προκειμένου να το αλλάξει αυτό. Από το 2017, προσθέτει στη Wikipedia, σε καθημερινή βάση, βιογραφίες άγνωστων γυναικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδείξει το έργο τους.

Με αφετηρία τη βιογραφία της Kim Cobb, μίας Αμερικανίδας κλιματολόγου, η οποία παρά τις επιστημονικές διακρίσεις που είχε πετύχει στην καριέρα της, δεν είχε καταχωρισθεί ποτέ στη δημοφιλή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Από τότε, η Τζέσικα, έχει προσθέσει πάνω από 1.700 βιογραφίες γυναικών επιστημόνων στη Wikipedia. Απώτερος στόχος της: Να παρακινήσει όλο και περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να ασχοληθούν με το STEM.

Η αγάπη για τις επιστήμες STEM ξεκινάει από το σχολείο

Καθώς η Τζέσικα συνεχίζει και σήμερα την προσπάθειά της προκειμένου να αποδώσει σε περισσότερες γυναίκες επιστήμονες την αναγνώριση που αξίζουν, προσπαθεί παράλληλα να μας ευαισθητοποιήσει ώστε η επόμενη γενιά να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Μιλώντας σε γονείς και μαθητές, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αγάπη της για τη φυσική και το STEM γενικότερα, προήλθε 100% από τους δασκάλους του σχολείου της, παρόλο που οι γονείς της είναι και οι ίδιοι επιστήμονες. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι το κλειδί προκειμένου τα κορίτσια να επιλέξουν τις θετικές επιστήμες, βρίσκεται στους καθηγητές και στις καθηγήτριες του Γυμνασίου. Καθώς όχι μόνο θα εμπνεύσουν, αλλά και θα ενημερώσουν μαθήτριες και γονείς σχετικά με τις διαφορετικές σταδιοδρομίες στην επιστήμη.

Μήπως λοιπόν ένα πρόγραμμα σαν το Generation Next, αλλά ειδικά σχεδιασμένο για τους καθηγητές και τις καθηγήτριές μας, θα είχε πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους μελλοντικούς μαθητές τους;

Στο μικροσύμπαν μας, το έχουμε ήδη προβλέψει: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο «STE(A)M | Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά» μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του στην πλατφόρμα του Generation Next. Ενημέρωσε τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σου σήμερα!