Blog

Γιατί & πώς να φτιάξεις το καλύτερο βίντεο συμμετοχής στο Διαγωνισμό Generation Next

News

21
Feb
SHARE

Καθώς ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει εσύ και η ομάδα σου να υποβάλλετε προς αξιολόγηση το project σας και το βίντεο που θα το παρουσιάζει. 

Και αν θεωρείς ότι η παρουσίαση δεν έχει και τόση σημασία μπροστά στη φοβερή ιδέα σας, ξανασκέψου το: Ένα όμορφο και προσεγμένο βίντεο μπορεί να απογειώσει τη συμμετοχή σας! Άσε που η παρουσίαση –συνολικά– αντιστοιχεί στο 10% της τελικής βαθμολογίας του project. 

Ας ξαναδούμε λοιπόν τις βασικές προδιαγραφές του βίντεο: 

Μορφή αρχείου: avi, mov, mpeg, ή wmv. 

Διάρκεια: Από ένα (1) έως τρία (3) λεπτά. 

Περιεχόμενο: Το βίντεο θα πρέπει να παρουσιάζει την ομάδα, το επιλεγμένο πρόβλημα, την προτεινόμενη λύση και την κατασκευή/εφαρμογή σε λειτουργία – στα ελληνικά ασφαλώς. 

Προθεσμία υποβολής: 30 Απριλίου 2023 (μαζί με το υπόλοιπο απαιτούμενο υλικό τεκμηρίωσης). 

Tips για καλύτερο αποτέλεσμα

Σενάριο: Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μπορείτε με την ομάδα σου να γράψετε ένα σενάριο και να προβάρετε τα λόγια σας ή τις κινήσεις σας πριν την καταγραφή του βίντεο. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεπεράσετε και το χρονικό περιθώριο των τριών λεπτών. Χρησιμοποιήστε το περιεχόμενο που αναφέραμε προηγουμένως ως μπούσουλα για την ανάπτυξη του σεναρίου. 

Φωτισμός: Επιλέξτε έναν καλά φωτισμένο χώρο για το γύρισμά σας και αποφύγετε τις νυχτερινές λήψεις καθώς χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό.

Ήχος: Εκτός από καλά φωτισμένος, ο χώρος που θα επιλέξετε για το γύρισμα πρέπει να είναι, κατά το δυνατό, απομονωμένος ώστε να αποφευχθούν οι παρεμβολές ανεπιθύμητων θορύβων. Για γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους, παραδείγματος χάρη με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, κάντε δοκιμές πριν την τελική εγγραφή και χρησιμοποιήστε μικρόφωνο εάν είναι εφικτό. Αν επιθυμείτε να προσθέσετε μουσική επένδυση, δώστε προσοχή στην έντασή της και πώς «δένει» με τους διαλόγους ώστε να μην τους καλύπτει.

Σκηνικό: Ένα φωτεινό δωμάτιο και ένα όμορφο φόντο μπορούν να βοηθήσουν πολύ στο αισθητικό αποτέλεσμα του βίντεο. 

Γύρισμα: Δοκιμάστε τις διαφορετικές ρυθμίσεις της κάμερας που θα χρησιμοποιήσετε πριν το τελικό γύρισμα και πειραματιστείτε με τα πλάνα ώστε να είστε ικανοποιημένοι με την ευκρίνεια. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τρίποδο ή κάποια σταθερή βάση, ειδικά για τα στατικά πλάνα. 

Μπορείς να διαβάσεις τους αναλυτικούς όρους συμμετοχής και τις προϋποθέσεις του βίντεο εδώ. Επίσης, να παρακολουθήσεις στο YouTube ένα βίντεο με πολύ χρήσιμες συμβουλές για την παρουσίαση.

Χρειάζεσαι λίγη ακόμα έμπνευση; Μπες στη σελίδα των προηγούμενων διαγωνισμών και πάρε μια ιδέα από τις παρουσιάσεις που δημιουργήθηκαν από ομάδες εφήβων σε όλη την Ελλάδα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε! Τώρα πρέπει να συσκεφθείς και να συνεργαστείς με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου, ώστε να δημιουργήσετε από κοινού το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Άλλωστε, όπως μας έχει αναφέρει ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας καθηγητής Μιχάλης Μπλέτσας, ως μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των projects, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που θα αποκομίσεις μέσω του διαγωνισμού Generation Next είναι η ομαδική συμμετοχή και η συνεργατικότητα. Η εμπειρία, δηλαδή, της συμμετοχής σε μια ομάδα που δουλεύει μαζί, παρουσιάζει την ιδέα της και τη μοιράζεται με άλλους.

Δεν έχουμε παρά να σου ευχηθούμε καλή επιτυχία!