Blog

11/2 Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112: Τι είναι & γιατί σε αφορά

News

12
Feb
SHARE

Χρειάζεσαι βοήθεια; Κάλεσε το 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης. Είναι μία υπηρεσία διαθέσιμη παντού στην ΕΕ, χωρίς καμία χρέωση, που θα σε βοηθήσει στην έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζεις.

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι με την οικογένειά σου διακοπές στην Ιταλία: Καθώς διασχίζετε τη γραφική ενδοχώρα του βορρά ή του νότου, γίνεστε μοναδικοί μάρτυρες μιας φωτιάς «στη μέση του πουθενά». Τι κάνετε;

Ή από την άλλη, φεύγεις με την παρέα σου για βαρκάδα σε μια από τις όμορφες παραλίες της Κρήτης. Ξαφνικά, «στη μέση του πουθενά» (πού αλλού;) κάποιος από την παρέα χάνει τις αισθήσεις του. Ποιον καλείτε;

Η λύση βρίσκεται στο 112: Τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, μέσω του οποίου μπορείς να συνδεθείς με τις κατά περίπτωση και κατά τόπους αρμόδιες αρχές άμεσης απόκρισης, όπως παραδείγματος χάρη την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ ή την Πυροσβεστική, όταν αντιμετωπίζεις κάποια έκτακτη κατάσταση.

Στη θέση της Ιταλίας, της Κρήτης και της εκάστοτε «μέσης του πουθενά», βάλε οποιοδήποτε μέρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η υπηρεσία είναι δωρεάν και διαθέσιμη σε 24ωρη βάση, για κάθε πολίτη και επισκέπτη στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πώς λειτουργεί το 112

Μπορείς να καλέσεις, χωρίς χρέωση, το 112:

• Από σταθερό τηλέφωνο, ακόμα και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα. 

• Από κινητό, ακόμα και χωρίς κάρτα SIM, καθώς και σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάλυψη ή βρίσκεσαι εκτός δικτύου. Επιπλέον, εάν δεν γνωρίζεις που βρίσκεσαι, η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής σου θέσης.

Ένας ειδικά εκπαιδευμένος χειριστής θα απαντήσει στην κλήση σου και είτε θα αντιμετωπίσει απευθείας το αίτημά σου, είτε θα σε συνδέσει με την καταλληλότερη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπό την οποία λειτουργεί η υπηρεσία για το 112. Είναι στελεχωμένη με εκπαιδευμένους χειριστές, οι οποίοι μιλούν τρεις τουλάχιστον γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) και ανταποκρίνονται σε πραγματικά έκτακτα περιστατικά και μόνο: Αν, για παράδειγμα, θέλεις να μάθεις τι καιρό κάνει στα Καλάβρυτα ή αν έχει κίνηση στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ΜΗΝ απευθυνθείς σε αυτή την τηλεφωνική υπηρεσία.

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζεις κάποιο έκτακτο περιστατικό, οι χειριστές των κλήσεων θα σε συνδέσουν αναλόγως με:

• την Ελληνική Αστυνομία, 

• το Πυροσβεστικό Σώμα,

• το ΕΚΑΒ, 

• το Λιμενικό Σώμα, 

• την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS, 

• την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, 

• την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών. 

Από την άλλη, εάν βρίσκεσαι σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή στην Ελβετία ή τη Νότια Αφρική, οι τοπικοί χειριστές θα σε συνδέσουν επίσης με την κατάλληλη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης.

Απομνημόνευσε το 112, ενημέρωσε για την εν λόγω υπηρεσία την οικογένειά σου και τους φίλους σου και αν τυχόν χρειαστείς εκτάκτως βοήθεια, τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις: Να καλέσεις το 112.