Blog

Wikipedia: Έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη που θα ελέγξει την εγκυρότητά της

News

30
Nov
SHARE

Η δημοφιλής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια επιστρατεύει την τεχνολογία προκειμένου να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο των εκατομμυρίων άρθρων που περιλαμβάνει.

Έχεις αναρωτηθεί πώς γινόντουσαν Π.Δ. –δηλαδή προ διαδικτύου– οι σχολικές εργασίες; Ίσως έχεις ακούσει στο περιβάλλον σου τη φράση «εμείς ανοίγαμε την εγκυκλοπαίδεια» ή κάτι παρόμοιο με το «μου ήρθε ο πρώτος τόμος της Δομής στο κεφάλι καθώς έψαχνα τι είναι το “αβαείο”! Π.Δ. λοιπόν, κάθε είδος έρευνας ξεκινούσε από την εγκυκλοπαίδεια: Θα τραβούσες έναν βαρύ τόμο από τη βιβλιοθήκη, θα έψαχνες στο ευρετήριο για το θέμα που σε ενδιαφέρει και, στη συνέχεια, θα γυρνούσες στην κατάλληλη σελίδα και θα ξεκινούσες να διαβάζεις.

Ασφαλώς δεν ήταν τόσο εύκολο όσο να πληκτρολογήσεις μερικές λέξεις στη μηχανή αναζήτησης της Google. Ωστόσο, είχες τη βεβαιότητα ότι οι πληροφορίες που περιέχονταν στις σελίδες της έντυπης εγκυκλοπαίδειάς σου ήταν αληθινές.

Από την άλλη, όσο εύκολο κι αν είναι να κάνεις την έρευνά σου σήμερα στο διαδίκτυο, κάποιες φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις την εγκυρότητα όσων διαβάζεις. Πολλές πληροφορίες –συχνά αντικρουόμενες, από μπερδεμένες πηγές και εσκεμμένη (ή όχι) παραπληροφόρηση– ενδέχεται να σε οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Wikipedia αποφάσισε να ελέγξει την εγκυρότητα των εκατομμυρίων άρθρων που περιλαμβάνει. Πώς; Θα χρησιμοποιήσει ένα από τα πιο δυνατά της πλεονεκτήματα, το οποίο ωστόσο μπορεί να την καταστήσει τρωτή σε κακόβουλες πηγές: Την τεχνολογία.

Πόσο έγκυρη είναι η πιο δημοφιλής εγκυκλοπαίδεια όλων των εποχών;

Με περισσότερες από 255 εκατομμύρια προβολές την ημέρα και πάνω από 6,5 εκατομμύρια άρθρα –και αυτά μόνο σε ό,τι αφορά την αγγλική έκδοσή της–, η Wikipedia είναι σήμερα η πιο δημοφιλής εγκυκλοπαίδεια όλων των εποχών. Αποτελεί τον πρώτο σταθμό όταν ψάχνεις για πληροφορίες, είτε κάνεις μια έρευνα, είτε θέλεις να γράψεις ένα κείμενο, είτε απλά αναρωτιέσαι ποια είναι τελικά η Madonna.

Ωστόσο, παρά την υψηλή επισκεψιμότητά της, η ίδια η Wikipedia αφήνει στην κρίση των αναγνωστών της την εγκυρότητά της. Στη σελίδα που αναφέρεται στην αξιοπιστία της παραθέτει μεταξύ άλλων: Η Wikipedia είναι ανοικτή σε ανώνυμη επεξεργασία από οποιονδήποτε, έτσι ώστε συχνά γράφονται και ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες.

Τώρα, η Meta, δηλαδή η εταιρεία πίσω από το Facebook, θέλει να το αλλάξει αυτό.

Τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση & Meta τι;

Αν και στην επεξεργασία της Wikipedia συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα, τα γεγονότα που προσθέτουν δεν είναι απαραίτητα σωστά, ενώ ακόμη και όταν υπάρχουν παραπομπές, δεν είναι πάντα ακριβείς ή σχετικές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Meta αναπτύσσει ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που θα σαρώσει όλες αυτές τις παραπομπές προκειμένου να επαληθεύσει ότι όχι μόνο τα θέματα είναι έγκυρα, αλλά και ότι βασίζονται σε ακριβείς πηγές.

Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται ήδη σε ένα σύνολο τεσσάρων εκατομμυρίων άρθρων της Wikipedia: Οι δημιουργοί της ευελπιστούν ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα είναι σε θέση να προτείνουν ακριβείς πηγές αντικατάστασης αντλώντας από ένα τεράστιο ευρετήριο δεδομένων που συνεχώς ενημερώνεται.

Εάν έχεις περιέργεια για το μοντέλο της Meta, είναι ανοιχτού κώδικα και μπορείς να δεις μια επίδειξη του εργαλείου επαλήθευσης εδώ. Ωστόσο, μέχρι να είμαστε σίγουροι πως ότι διαβάζουμε στην Wikipedia είναι ακριβές, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Μέχρι τότε μην αμελείς να διασταυρώνεις τις πληροφορίες που λαμβάνεις, να επιβεβαιώνεις την εγκυρότητα των πηγών σου και να χρησιμοποιείς τη λογική και το κριτικό σου πνεύμα απέναντι σε κάθε προσλαμβάνουσα: Η τεχνολογία θα κάνει τα υπόλοιπα.

Με στοιχεία από το Singularity University