Blog

Χτυποκάρδια στα θρανία; Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος των εξετάσεων τη νέα σχολική χρονιά

News

05
Oct
SHARE

Αν και η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε, το άγχος των τεστ, των διαγωνισμάτων και κάθε είδους εξετάσεων, δεν σταματάει ποτέ για πολλούς μαθητές και πολλές μαθήτριες. Ωστόσο, λίγη νευρικότητα πριν από ένα διαγώνισμα είναι φυσιολογική και μπορεί να σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στη δοκιμασία ώστε να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. 

Για να μην αφήσεις λοιπόν «τα χτυποκάρδια στα εξεταστικά θρανία» να σε επηρεάσουν, υπάρχουν ορισμένες απλές τακτικές που μπορείς να εφαρμόσεις: 

#1: Περιόρισε άλλες πιθανές πηγές άγχους

Μπορείς να μετριάσεις το άγχος των εξετάσεων, εφόσον απαλλαγείς από παράγοντες στρες που δεν σχετίζονται με αυτές. Παραδείγματος χάρη, η καθυστερημένη άφιξη: Φρόντισε να φτάσεις εγκαίρως στην αίθουσα, ώστε να έχεις χρόνο να οργανωθείς, να χαλαρώσεις ή να διαβάσεις τις σημειώσεις σου, πριν την είσοδο του εξεταστή ή της εξετάστριας. Επίσης, μπορείς να τακτοποιήσεις νωρίτερα τη γραφική ύλη σου, όπως στυλό, χάρακα ή ό,τι άλλο θα χρειαστείς, ώστε να μην σπαταλήσεις πολύτιμη ενέργεια ανησυχώντας για μικρές λεπτομέρειες. 

Και μην αμελήσεις να φας κάτι θρεπτικό και υγιεινό και να πιεις νερό. Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει! 

#2: Μελέτησε αποτελεσματικά, όχι εξαντλητικά

Η αποτελεσματική μελέτη δεν ταυτίζεται πάντα με την πολλή μελέτη. Επικεντρώσου στην ύλη που θα εξεταστείς και κυρίως στις έννοιες που σου προκαλούν σύγχυση. Όσο καλύτερα κατανοήσεις το περιεχόμενο, τόσο ευκολότερο θα είναι να το απομνημονεύσεις –εάν χρειάζεται– ή να το εφαρμόσεις στην πράξη. 

Επίσης, μην περιμένεις να τα μάθεις όλα πριν από ένα διαγώνισμα: Εάν μελετάς σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις ανάγκες του σχολικού προγράμματος, η επανάληψη πριν τις εξετάσεις θα είναι ευκολότερη και λιγότερο αγχωτική. Από την άλλη, εάν τα αναβάλεις όλα μέχρι την τελευταία στιγμή, είναι βέβαιο ότι θα αισθανθείς απροετοίμαστος ή απροετοίμαστη και θα στρεσαριστείς περισσότερο. 

Για το πώς μπορείς να οργανώσεις πιο αποτελεσματικά τη μελέτη σου, διάβασε το άρθρο μας «Διάβασμα & διασκέδαση με πρόγραμμα; Ένα πείραμα για την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σου».

#3: Ενημερώσου για το τι να περιμένεις 

Ρώτησε τον καθηγητή ή την καθηγήτρια σου σχετικά με τους τύπους και το περιεχόμενο των ερωτήσεων που θα περιλαμβάνει το τεστ. Παραδείγματος χάρη, εάν περιμένεις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, και στη θέση τους συναντήσεις ασκήσεις ελεύθερης απάντησης, είναι πιθανό να αγχωθείς για την απόδοσή σου. Επιπρόσθετα, η εν λόγω πληροφορία θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα και το διάβασμά σου. Διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω εκπλήξεις την ημέρα των εξετάσεων, θα νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις σου.

#4: Προετοιμάσου για το απροσδόκητο

Ακούγεται αντιφατικό, ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορείς να λάβεις ακόμα και για τις πλέον απροσδόκητες ερωτήσεις. Εάν, για παράδειγμα, συναντήσεις μια ερώτηση που δεν περίμενες ή σε πρώτη ανάγνωση δεν ξέρεις πώς να προσεγγίσεις, σκέψου εκ των προτέρων πώς θα τη χειριστείς. Θα αφιερώσεις χρόνο για να την επεξεργαστείς ή θα την αφήσεις και θα επανέλθεις στο τέλος; 

Γενικά, είναι προτιμότερο να απαντάς πρώτα τις ερωτήσεις για τις οποίες αισθάνεσαι βεβαιότητα, παρά να ξοδεύεις πολύ χρόνο για την επίλυση θεμάτων με αμφίβολα αποτελέσματα. Επικεντρώσου σε εκείνα που θα σου φέρουν σίγουρο βαθμό και αξιοποίησε τον χρόνο που σου απομένει για τα υπόλοιπα. 

#5: Αξιολόγησε την απόδοσή σου

Μόλις λάβεις τα αποτελέσματά σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να αξιολογήσεις την απόδοσή σου. Τι πήγε καλά; Τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα; Πώς λειτούργησε η στρατηγική σου; Με βάση την εμπειρία σου μπορείς να καταρτίσεις ένα «σχέδιο δράσης» για την επόμενη εξέτασή σου. 

Πάνω από όλα, να έχεις υπόψη σου ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων. Τα «χτυποκάρδια στα θρανία» είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τα αντιμετωπίσεις από το να είσαι κατά το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένος και προετοιμασμένη.