Blog

Τι θα κάνεις όταν μεγαλώσεις; 3+1 λόγοι για να επιλέξεις σήμερα το STEM

News

25
Apr
SHARE

Τόσο το ενδιαφέρον, όσο και οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης διαρκώς αυξάνονται. Eντούτοις, η εκπαίδευση και οι δεξιότητες STEM δεν αφορούν μόνο στα συγκεκριμένα πεδία!

Πιθανότατα έχεις ήδη κατασταλάξει στην κατεύθυνση σπουδών που θα επιλέξεις, ίσως ακόμα και να έχεις επιλέξει το επάγγελμα που θα ήθελες να ασκήσεις στην αφετηρία της ενήλικης ζωής σου. Από την άλλη, μπορεί προς το παρόν να βρίσκεσαι σε φάση διερεύνησης. Άλλωστε η ζωή είναι τόσο συναρπαστική όταν δεκάδες πιθανότητες ανοίγονται μπροστά σου.

Εμείς σου προτείνουμε, ό,τι και αν αποφασίσεις τελικά, να δώσεις μια ευκαιρία στο STEM. Έχουμε τέσσερα ισχυρά επιχειρήματα για να σε πείσουμε:

#1 Συμβάλλει στην καλλιέργεια μεθοδικής και κριτικής σκέψης

Η εκπαίδευση STEM δεν βοηθά μόνο τους μαθητές που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία σχετική με κάποια επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά. Η εστίαση σε διαδικασίες ανάπτυξης λογικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων επιτρέπει την καλλιέργεια μίας δεξιότητας που θα τους βοηθήσει να επιτύχουν σε οποιονδήποτε τομέα επιλέξουν.

Όπως είχε αναφέρει και ο καθηγητής κ. Μιχάλης Μπλέτσας «η STEM εκπαίδευση είναι η μεθοδολογία κατ’ αρχήν της επιστήμης. Είναι να μαθαίνουμε να ανακαλύπτουμε πράγματα, να μαθαίνουμε να σκεπτόμαστε. Να μαθαίνουμε να βγάζουμε λογικά συμπεράσματα, να έχουμε αναλυτική και συνθετική ικανότητα».

#2 Ενισχύει τη συνεργατικότητα

Σύμφωνα με έρευνες, η ομαλή ομαδική εργασία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ατομικής επιτυχίας. Ως μέλος μιας οικογένειας, μιας τάξης, ή μιας ομάδας που συμμετέχει στον διαγωνισμό Generation Next, ασφαλώς και αντιλαμβάνεσαι σε τι αναφερόμαστε!

Τα μαθήματα STEM κατά κανόνα περιλαμβάνουν ομαδικές δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται στην καλή επικοινωνία και τη συνεργατικότητα για να ολοκληρωθούν. Είτε οι μαθητές δουλεύουν από κοινού για μια μαθηματική έρευνα, είτε συνεργάζονται για την αντιμετώπιση μίας τεχνολογικής πρόκλησης, αναπτύσσουν ενεργά τις διαπροσωπικές και συνεργατικές δεξιότητες που θα χρειαστούν στην ενήλικη ζωή τους – επαγγελματική και όχι μόνο.

#3 Βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης ενός έργου

Η εκπαίδευση STEM, ειδικά σε ό,τι αφορά μαθήματα τεχνολογίας και μηχανικής, συχνά περιλαμβάνει πρακτικά έργα. Παραδείγματος χάρη, η κατασκευή ενός ρομπότ είναι ένα project που απαιτεί πολλαπλά βήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο του STEM, οι μαθητές έρχονται στην πράξη αντιμέτωποι με την ανάγκη να επιμερίζουν ένα πρόβλημα σε μικρότερα προκειμένου να βρουν τρόπο επίλυσής τους. Μαθαίνουν επίσης πώς να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τον χρόνο τους. Και αυτή είναι μια δεξιότητα που θα τους βοηθήσει σε όλη τους τη ζωή, είτε αποφασίσουν να ακολουθήσουν ερευνητική σταδιοδρομία, είτε εργαστούν στο λιανεμπόριο ή τη γεωργία.

#4 Αποτελεί το μέλλον της απασχόλησης

Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, η εκπαίδευση STEM γίνεται όλο και πιο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απασχόληση στα επαγγέλματα STEM προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% την τρέχουσα δεκαετία, όταν το ποσοστό αύξησης των επαγγελμάτων εκτός STEM δεν θα ξεπεράσει το 5%. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν υπόβαθρο STEM εκτιμάται ότι θα παρέχουν υψηλότερες και σταθερότερες απολαβές.

Παράλληλα, η πανδημία έκανε την τεχνολογία αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή σχεδόν κάθε γενιάς: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε εφαρμογές κάθε είδους προκειμένου να συνδεθούν με οικογένεια, φίλους και συναδέλφους.

Τελικά τι θα κάνεις όταν μεγαλώσεις; Πριν αποφασίσεις, σκέψου και αυτό: Η οικοδόμηση μιας ισχυρής παιδείας με βάση το STEM, μπορεί να σε προετοιμάσει από σήμερα για το διαρκώς εξελισσόμενο τεχνολογικά μέλλον που ήδη ξεκίνησε!