Blog

Τεχνητή Νοημοσύνη εναντίον Οργανοειδούς Νοημοσύνης για τη λειτουργία των υπολογιστών του μέλλοντος

News

04
May
SHARE

Οι επιστήμονες εξετάζουν τη δημιουργία υπολογιστών που θα λειτουργούν με επεξεργαστές από εγκεφαλικά κύτταρα!

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν εξελιχθεί σημαντικά αλλάζοντας ριζικά τη ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν εφησυχάζουν: Υπάρχει πάντα χώρος για καινοτομία με οδηγό την τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτό, μία μεγάλη ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins προτείνει τους βιοϋπολογιστές ως τη μεθεπόμενη –ή και ακόμη πιο μακρινή– σελίδα στην τεχνολογική ιστορία.

Ειδικότερα, αναζητώντας τρόπους να κάνουν τους υπολογιστές ταχύτερους, πιο ισχυρούς και αποτελεσματικούς αλλά ταυτόχρονα λιγότερο ενεργοβόρους, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν στις έρευνές τους τις θαυμαστές δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Έτσι, κατήρτισαν ένα τολμηρό προσχέδιο για ένα νέο πεδίο υπολογιστών που ονόμασαν Οργανοειδή Νοημοσύνη.

Η νοημοσύνη «στο πιάτο»

Αν σου γεννήθηκαν στο μυαλό εικόνες τύπου Matrix ή φαντάζεσαι εγκέφαλους μέσα σε βαζάκια που ενώνονται μεταξύ τους με καλώδια, μην τρομάζεις.

Οι επιστήμονες οραματίζονται τη δημιουργία νοημοσύνης «στο πιάτο», όπως την ονομάζουν, δηλαδή τρισδιάστατες καλλιέργειες ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά που θα αναπτύσσονται στο εργαστήριο, θα έχουν το μέγεθος ενός μπιζελιού και, όσον αφορά τη διάταξή τους, θα προσομοιάζουν αμυδρά στα πρώτα στάδια του εγκεφάλου ενός εμβρύου.

Τα κυκλώματά τους θα μπορούν να εμφανίζουν αυθόρμητη δραστηριότητα, να καταγράφουν εγκεφαλικά κύματα, ακόμα και να ανιχνεύουν το φως και να ελέγχουν την κίνηση των μυών, όπως ακριβώς ένας πρώιμος εγκέφαλος.

Όπως αναφέρουν στη διακήρυξή τους οι επιστήμονες, οι μίνι εγκέφαλοι θα συνδέονται με αισθητήρες και εξόδους, και θα εκπαιδεύονται μέσω μηχανικής μάθησης. Ωστόσο, εκτιμούν πως για την ανάπτυξη της οργανοειδούς νοημοσύνης σε μαζική κλίμακα θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες ακόμα.

Μία «βιολογική» επανάσταση στη μηχανική των υπολογιστών

Παράλληλα, πέρα από τις επιστημονικές προκλήσεις, όπως συμβαίνει και με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η δημιουργία νοημοσύνης στο εργαστήριο εγείρει και ορισμένα ηθικά διλήμματα.

Καθώς η Οργανοειδής Νοημοσύνη θα μπορεί να μαθαίνει, να θυμάται και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον της, μήπως θα ήταν δυνατό να αναπτύξει και συνείδηση, έστω και σε υποτυπώδη μορφή;

Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει ρητά στη διακήρυξή της ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν ως προς αυτό. Ωστόσο, αναμένουν ότι θα αντιμετωπίσουν σχετικές ανησυχίες, δεδομένου ότι με την εξέλιξη της έρευνας, η Οργανοειδής Νοημοσύνη, θα γίνεται πιο περίπλοκη δομικά. 

Καθώς οι μίνι εγκέφαλοι θα εκπαιδεύονται, θα λαμβάνουν και θα επεξεργάζονται πληροφορίες, η ανάπτυξη μίας υποτυπώδους μνήμης δεν είναι απίθανο σενάριο. Εντούτοις, ο στόχος της Οργανοειδούς Νοημοσύνης δεν είναι να αναδημιουργήσει την ανθρώπινη συνείδηση, αλλά να μιμηθεί τις υπολογιστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. 

Βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεών τους, οι επιστήμονες φιλοδοξούν να φέρουν μία «βιολογική» επανάσταση στη μηχανική των υπολογιστών. Οι βιοϋπολογιστές που ευαγγελίζονται, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν πολλούς από τους περιορισμούς των σύγχρονων υπολογιστών, με σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρωπότητα. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, θα χρειαστούν δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης, προκειμένου να πετύχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα, και να προσθέσουν μία ακόμη σελίδα στην τεχνολογική ιστορία των υπολογιστών. 

Με στοιχεία από το Singularity University