Blog

Βάλε φαντασία (και λίγο STEM) για να φτιάξεις τη δική σου κάρτα για την Ημέρα της Μητέρας

News

15
May
SHARE

Θέλεις να ανακαλύψεις πώς λειτουργεί ένα απλό ηλεκτρικό κύκλωμα και παράλληλα να δημιουργήσεις ένα χειροποίητο δώρο για τη Γιορτή της Μητέρας;

Συνδυάζοντας τα υλικά που θα βρεις παρακάτω, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου –και λίγο STEM– μπορείς να φτιάξεις μια μοναδική κάρτα με ένα «ηλεκτρικό κύκλωμα στο χαρτί» το οποίο θα φωτίσει το λουλούδι, τον ήλιο, την ευχή ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να αποτυπώσεις στη ζωγραφιά σου.

Τι θα χρειαστείς:

• Ταινία χαλκού (πάχους 5mm)

• 1 Μπαταρία λιθίου 2032 (αυτές που μοιάζουν με νόμισμα) 

• 1 LED φωτάκι - 5mm

• Χαρτόνι ή χαρτί σε διάσταση Α4

• Ταινία 

• Ψαλίδι

• Συνδετήρα

• Μαρκαδόρους ή χρωματιστά μολύβια 

 

Διαδικασία

Βήμα 1ο: Δίπλωσε το χαρτί στη μέση, ώστε να σχηματιστεί η κάρτα σου. Στην εξωτερική, μπροστινή πλευρά ζωγράφισε το λουλούδι σου και ό,τι άλλο επιθυμείς, έχοντας κατά νου πού θα τοποθετήσεις το LED φωτάκι. Άφησε κενή την κάτω δεξιά γωνία (στη συνέχεια θα ανακαλύψεις τον λόγο).

Βήμα 2ο: Στην εσωτερική πλευρά της κάρτας, πίσω από τη ζωγραφιά σου: Κόψε δύο μακριές λωρίδες από την ταινία χαλκού και τοποθέτησέ τις σε παράλληλη θέση, ώστε να σχηματίζουν 2 Γ κεφαλαία (το ύψος τους να είναι περίπου στα ¾ του χαρτιού ή εκεί που θέλεις να βγαίνει το LED φωτάκι στη ζωγραφιά σου). Η μία άκρη της πάνω πλευράς θα πρέπει να απέχει περίπου 2 εκατοστά από την άλλη. Επίσης, η δεύτερη από τις δύο λωρίδες –η εσωτερική–, δεν πρέπει να φτάνει μέχρι την άκρη του χαρτιού.

Βήμα 3ο: Πάρε ένα LED φωτάκι και λύγισε προσεκτικά τα «ποδαράκια». Με απλή ταινία θα πρέπει να κολλήσεις κάθε λυγισμένο ποδαράκι στα 2 Γ από χάλκινη ταινία, στην κορυφή, εκεί που υπάρχει το κενό. Το LED θα πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πάνω. Προσοχή: Το μακρύτερο ποδαράκι θα πρέπει να βρίσκεται στην εξωτερική λωρίδα χάλκινης ταινίας –τη μακρύτερη–, ενώ το μικρότερο στην εσωτερική, κοντύτερη λωρίδα.

Βήμα 4ο: Με το ψαλίδι, άνοιξε μία τρύπα προκειμένου να περάσεις το LED στη μπροστινή πλευρά της κάρτας, στο επίκεντρο της ζωγραφιάς σου. 

Βήμα 5ο: Τοποθέτησε τη μπαταρία πάνω από την άκρη της εσωτερικής, κοντύτερης λωρίδας. Η πλευρά με το σύμβολο + θα πρέπει να «κοιτάζει» προς τα επάνω.

Βήμα 6ο: Δίπλωσε τη γωνία του χαρτιού έτσι ώστε η ακριανή λωρίδα χάλκινης ταινίας να έρθει σε επαφή με το επάνω μέρος της μπαταρίας. Η κίνηση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στο ενεργοποίηση του LED.

Βήμα 7ο: Με ένα συνδετήρα κράτησε το χαρτί και την μπαταρία στη θέση της, ώστε η λυχνία LED να παραμείνει αναμμένη.

Συγχαρητήρια! Μόλις έφτιαξες ένα απλό ηλεκτρικό κύκλωμα καθώς και μία όμορφη κάρτα για τη μητέρα σου!

Γιατί συνέβη αυτό; Διότι όταν συνέδεσες το φωτάκι στην μπαταρία χρησιμοποιώντας ταινία χαλκού, δημιούργησες ένα κλειστό, ηλεκτρικό κύκλωμα. Σε ένα τέτοιου είδους κύκλωμα, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να ρέει μέσω ενός αγωγού όπως ο χαλκός, από τη μπαταρία προς το LED και πάλι πίσω, επιτρέποντας στον λαμπτήρα να ανάψει.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Ηλεκτρισμό; Ένας ολόκληρος κύκλος μαθημάτων και DIY κατασκευών σε περιμένει στο Generation Next!