Blog

Θες να συμβάλλεις στην έρευνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ κοιμάσαι; Κατέβασε το DreamLab app.

News

24
May
SHARE

Τι γνωρίζεις για τους κυκλώνες και τους τυφώνες; Ίσως όχι πολλά, μιας και πρόκειται για σπάνια μετεωρολογικά φαινόμενα που δεν πλήττουν σχεδόν ποτέ τη χώρα μας.

Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο, ότι τα καιρικά αυτά συστήματα έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν από τους πλέον θανατηφόρους και καταστροφικούς φυσικούς κινδύνους παγκοσμίως, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και κόστη δισεκατομμυρίων για επισκευές.

Και η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα καταστήσει τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα ακόμη πιο έντονα καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται. Εντούτοις, παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις τους, δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά για τη φύση τους. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Vodafone αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για να «μπουν» στο μάτι του κυκλώνα! Και θα χρειαστούν τη βοήθειά μας!

Πώς θα «μπούμε» στο μάτι του κυκλώνα;

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή DreamLab του Ιδρύματος Vodafone προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες των τροπικών κυκλώνων. Πώς θα γίνει αυτό εφικτό; Με τη βοήθεια όλων μας!

Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος που οι επιστήμονες ζητούν τη βοήθειά μας είναι διότι οι επεξεργαστικοί πόροι που έχουν στη διάθεσή τους δεν επαρκούν για να αναλύσουν τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που απαιτούνται για την έρευνα σχετικά με τους τροπικούς κυκλώνες. Έτσι, μας προτείνουν αντί να αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την επεξεργαστική ισχύ του κινητού ή του tablet μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, να τους την «παραχωρήσουμε».

Μέσω του DreamLab, τα smartphone μας μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός εικονικού υπερυπολογιστή τον οποίο συνθέτουν οι συσκευές δεκάδων χιλιάδων χρηστών απ’ όλο τον κόσμο. Αυτό το supercomputer θα αναλύσει και θα επεξεργαστεί δισεκατομμύρια υπολογισμούς, δηλαδή τα big data που χρειάζονται οι επιστήμονες στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου για την κλιματική αλλαγή.

Και κάπως έτσι, ίσως καταφέρουμε να «μπούμε στο μάτι του κυκλώνα» προκειμένου στο μέλλον η ανθρωπότητα να γνωρίζει εκ των προτέρων και να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων τέτοιου μεγέθους.

Κοιμήσου και το κινητό σου δουλεύει (προς όφελος όλων)

Πώς λοιπόν μπορείς να βοηθήσεις; Με τη βοήθεια ενός ενήλικα, αρχικά, θα πρέπει να κατεβάσεις το DreamLab και γιατί όχι να τον ή την πείσεις να το κατεβάσει επίσης. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και διαθέσιμη για όλους τους χρήστες smartphone στο Play Store για κινητά Android και στο App Store για κινητά iOS, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από χρήστες Mac.

Αφού ενεργοποιήσεις την εφαρμογή, καλείσαι να επιλέξεις ποιο ερευνητικό έργο θέλεις να υποστηρίξεις. Στη συνέχεια, αρκεί να συνδέσεις το κινητό στο internet μέσω Wi-Fi ή δικτύου κινητής και να το αφήσεις να φορτίζει.

Όταν φτάσει στο 95%, κατεβάζει αυτόματα τμήματα του ερευνητικού προβλήματος και τα επεξεργάζεται. Το ίδιο κάνουν και δεκάδες χιλιάδες συσκευές χρηστών σε όλο τον κόσμο. Όσο λοιπόν εσύ απλά φορτίζεις ή κοιμάσαι, η συσκευή σου βοηθά στην επιτάχυνση της έρευνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους τροπικούς κυκλώνες.

Μέχρι σήμερα το DreamLab και οι χρήστες του, έχουν βοηθήσει τους ερευνητές με σημαντικά δεδομένα για την νόσο COVID-19, τα συμπτώματα του long COVID συνδρόμου και τον καρκίνο. Ας βάλουμε ένα χεράκι –και το κινητό μας στη φόρτιση– για να βοηθήσουμε και στο έργο τους για την κλιματική αλλαγή.