Blog

Υπολογιστική νευροεπιστήμη: Ο χάρτης του εγκεφάλου σε υψηλή ανάλυση

News

27
Jan
SHARE

Πώς θα λυθούν τα μυστήρια του ανθρώπινου μυαλού

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πιο πολύπλοκη δομή που υπάρχει στο σύμπαν. Εδώ και αιώνες, η ανθρωπότητα προσπαθεί να τον αποκρυπτογραφήσει και να ρίξει φως στα αναρίθμητα μυστικά που κρύβει. Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναλάβει να εξερευνήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, χαρτογραφώντας τους 86 δισεκατομμύρια νευρώνες που βρίσκονται μέσα του, αλλά και τους τρόπους που συνδέονται και αλληλοεπιδρούν.

Πολλές ελπίδες από την υπολογιστική νευροεπιστήμη

Τα τελευταία χρόνια, οι σύγχρονες τεχνολογίες βοηθούν τους επιστήμονες στο έργο τους αυτό, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν νέες προοπτικές στην έρευνα. Η αξιοποίηση των εκθετικών τεχνολογιών μάλιστα, δημιουργεί ένα νέο επιστημονικό πεδίο που ονομάζεται «υπολογιστική νευροεπιστήμη».
Οι ερευνητές που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο, αναπτύσσουν και αξιοποιούν υπολογιστικά και άλλα τεχνολογικά εργαλεία προκειμένου να προσομοιώσουν τις λειτουργίες του νου. Μεταξύ άλλων, προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο που αντιδρούμε σε ερεθίσματα ή ακόμη και κινούμαστε, αλλά και το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

5+1 συναρπαστικά facts για το μυαλό σου. Ήξερες ότι:

•    Οι πληροφορίες που κινούνται στους νευρώνες τρέχουν πιο γρήγορα από τα μονοθέσια της Formula 1 (έως 400 χλμ./ώρα).
•    Ο εγκέφαλός σου χρησιμοποιεί το 20% του συνολικού οξυγόνου και του αίματος που βρίσκεται στο σώμα σου.
•    Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει περίπου 23 watts ισχύος όταν είμαστε ξύπνιοι. Αρκετό για να τροφοδοτήσει ένα πορτατίφ.
•    Ο εγκέφαλος τριπλασιάζεται σε μέγεθος κατά το πρώτο έτος της ζωής μας, και συνεχίζει να μεγαλώνει μέχρι να φτάσουμε περίπου στα 18.
•    Περίπου το 75% του εγκεφάλου αποτελείται από νερό. Γι’ αυτό πρέπει να ενυδατώνεσαι.
•    Ο εγκέφαλος ζυγίζει κατά μέσο όρο 1,4 κιλό. O βαρύτερος που έχει ζυγιστεί ποτέ έφτανε τα 2,3 κιλά. Αλλά δεν σημαίνει ότι όσο πιο βαρύς, τόσο πιο ικανός. Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν ζύγιζε μόλις 1,23 κιλά).

Εγκέφαλος σε υψηλή ανάλυση


Οι νέες τεχνικές απεικόνισης των διεργασιών του εγκεφάλου είναι το βασικό χαρτί στα χέρια των επιστημόνων. Οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες πραγματοποιούνται πλέον με νέες τεχνικές που επιτρέπουν την απεικόνιση των νευρωνικών δικτύων σε υπερυψηλή ανάλυση. Η δυνατότητα αυτή βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του.
Παράλληλα, οι σύγχρονοι υπερυπολογιστές επιτρέπουν την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που αντλούνται από τις απεικονιστικές εξετάσεις «νέας γενιάς» κι έτσι γίνεται πιο εύκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων για τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Θα μας βοηθήσει η υπολογιστική νευροεπιστήμη να μάθουμε περισσότερα για το ανθρώπινο μυαλό; Αναμφίβολα. Ακόμη κι αν οι επιστήμονες δεν αποκαλύψουν όλα τα μυστικά του, θα οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης και εξερεύνησης. Τι θα έλεγες να τους ακολουθήσουμε;

Με πληροφορίες από το Singularity University