Blog

Exponential technologies: πώς αλλάζουν τη ζωή σου

News

26
Jun
SHARE

Χρειάστηκαν 75 χρόνια για να μπει το τηλέφωνο σε 50 εκατομμύρια σπίτια. Ισάριθμα κινητά, όμως, πουλήθηκαν σε μόλις 12 χρόνια. Για να κυκλοφορήσουν 50 εκατομμύρια αυτοκίνητα πέρασαν πάνω από 62 χρόνια, όταν για 50 εκατ. downloads του Pokémon Go απαιτήθηκαν μόλις 19 ημέρες! Στο ίδιο πλαίσιο, το πρώτο 1 δισ. smartphones πουλήθηκε σε διάστημα 14 ετών, όταν σε μόλις τέσσερα χρόνια (2012-2016) ξεπεράσαμε τα 2 δισ.

Για να φτάσουμε σ’ αυτά τα εντυπωσιακά ορόσημα, στηριχτήκαμε στις σύγχρονες τεχνολογίες: τη διάδοση του internet, την εντυπωσιακή αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, και τη διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Πλέον, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η αναδυόμενη τεχνητή νοημοσύνη γίνονται τα ελατήρια που εκτοξεύουν τον κόσμο προς το μέλλον με εκθετικούς ρυθμούς.  

Εκθετικοί ρυθμοί, εκθετικές τεχνολογίες. Κράτα τη φράση, γιατί σίγουρα θα την ακούμε διαρκώς στο μέλλον. Εκθετική (ή exponential) τεχνολογία είναι αυτή που εξελίσσεται και προοδεύει με ταχύτατους ρυθμούς, ακολουθώντας την ανάπτυξη της ισχύος και των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η εκθετική τεχνολογία της μηχανικής μάθησης, για παράδειγμα, περιγράφει τη δυνατότητα των μηχανών να γίνονται πιο έξυπνες και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αντίστοιχα, η δυνατότητα των υπολογιστών να επεξεργάζονται τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι άνθρωποι, ανοίγει ακόμη περισσότερες δυνατότητες σε όλα τα πεδία της ζωής μας. Αντί δηλαδή, οι μηχανές να σκέφτονται με γραμμικό τρόπο (η μία σκέψη ακολουθεί την άλλη) όπως ο ανθρώπινος νους, επιλύουν προβλήματα με εκθετικό τρόπο.

Όλες αυτές οι εξελίξεις μας γεμίζουν με αισιοδοξία για τη μελλοντική  πρόοδο, αλλά παράλληλα δημιουργούν αβεβαιότητα για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η ανθρωπότητα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το μέλλον θα είναι συναρπαστικό.

Πηγή: Singularity University