Blog

5 νέα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία που αλλάζουν τα πάντα

News

03
Jul
SHARE

Το high-tech μέλλον έρχεται ήδη πιο κοντά

 

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, τόσο μεγάλες αλλαγές πραγματοποιούνται σε τόσο μικρό διάστημα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Γι’ αυτό, και όπως γράφαμε στο προηγούμενο post μας, οι τεχνολογίες αυτές ονομάζονται εκθετικές.

Οι νέες τεχνολογίες που οδηγούν την εξέλιξη είναι αναρίθμητες, αλλά ζουμάρουμε σε 5 κλάδους που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν καν:

  • Βιοτεχνολογία και βιοπληροφορική: H χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA ήταν το πρώτο βήμα, και πλέον η επιστημονική κοινότητα προχωράει πολλά βήματα παρακάτω, συνδυάζοντας τη βιολογία με την τεχνολογία και την πληροφορική. Στόχος είναι ν’ απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούσαν επί αιώνες την ανθρωπότητα.  

  • Νευροεπιστήμες: Ο χάρτης του εγκεφάλου σε υψηλή ανάλυση: Η απεικόνιση των συνδέσεων μεταξύ των 86 εκατομμυρίων νευρώνων του εγκεφάλου μας, χάρη στη θεαματική εξέλιξη των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, ανοίγει τον δρόμο για την υπολογιστική νευροεπιστήμη: αυτή που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
  • AI: Η συναρπαστική εξέλιξη της μηχανικής μάθησης –της δυνατότητας δηλαδή των μηχανών να γίνονται ολοένα και καλύτερες αλλά και να μαθαίνουν από τα λάθη τους– είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Και όλα δείχνουν ότι είναι μόνο η αρχή…

  • VR και AR: Από την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) του Pokémon Go, μέχρι την εικονική πραγματικότητα (virtual reality) που μπαίνει στα χειρουργεία, συναντάμε αναρίθμητες εφαρμογές τους στην εκπαίδευση, τον τουρισμό, την επικοινωνία, αλλά και την ιατρική.
     
  • Προσομοίωση μέσω software: Η υπολογιστική ρευστοδυναμική αξιοποιείται ήδη από τους ειδικούς της NASA, για τη δημιουργία ψηφιακών προσομοιωτών των διαστημικών σκαφών, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν χρήμα και αμέτρητες εργατοώρες.

Πηγή: Singularity University