Blog

Innovation now!

News

11
Jul
SHARE

Η δύναμη της καινοτομίας μεταμορφώνει τον κόσμο

«Καινοτομία»: μια λέξη που  ακούς ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Η καινοτομία είναι ο βασικός μοχλός της εξέλιξης, και όπως έχει αποδείξει η ανθρώπινη ιστορία, ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά. Τα τελευταία χρόνια, η «έκρηξη» των καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών που παρατηρείται παγκοσμίως, συμπαρασύρει πολλούς τομείς και μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε ήδη τους «καρπούς» αυτής της εξέλιξης.

Πού όμως οφείλεται αυτή η πρωτοφανής έκρηξη καινοτομίας;

Διαχρονικά η ανάπτυξη της καινοτομίας συνδεόταν με την αστικοποίηση. Όσο περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονταν στις πόλεις, τόσο πιο εύκολα συνδέονταν και επικοινωνούσαν μεταξύ τους και τόσο πιο αποτελεσματικά συνεργάζονταν για τη δημιουργία καινοτόμων πρωτοβουλιών. Η τάση αυτή διατηρείται έντονη από την αρχαιότητα και αναμένεται να ενισχυθεί όσο αυξάνονται οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, άλλωστε, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ευρεσιτεχνιών και εφευρέσεων ανά κάτοικο.

Ο βασικότερος όμως λόγος που ενισχύεται η καινοτομία στις μέρες μας είναι το internet. Το διαδίκτυο, μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες από την εφεύρεσή του, κατόρθωσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, εκπαιδευόμαστε και ψυχαγωγούμαστε. Για την ακρίβεια, το διαδίκτυο έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο που ζούμε.

Η βασική επιτυχία του internet είναι ότι εκμηδενίζει τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα οι ιδέες να διαδίδονται ταχύτατα και εύκολα σε τεράστιες αποστάσεις, με σχεδόν μηδενικό κόστος. Οι αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρει θα πολλαπλασιαστούν όταν συνδεθούν κι άλλοι πολίτες απ’ όλο τον πλανήτη (αναμένονται τουλάχιστον 3 δισ. νέες συνδέσεις τα επόμενα χρόνια).

Όσο «φουσκώνει» το «κύμα» του διαδικτύου, και όσο πιο πολλοί άνθρωποι συνδέονται στον παγκόσμιο ιστό, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι αλλαγές. Κι επειδή όλα λειτουργούν σε κύκλους, όσο πιο σημαντική είναι η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η καινοτομία. Κάπως έτσι, το κύμα του internet θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα, ευεργετικό και ωφέλιμο, τσουνάμι καινοτομίας που θα σαρώσει τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Singularity University