Blog

Exponential technologies: τι σημαίνει εκθετική ανάπτυξη

News

19
Jun
SHARE

Σήμερα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι ο κινητήρας που αλλάζει και οδηγεί τον κόσμο προς το μέλλον. Τα πάντα γύρω μας γίνονται ψηφιακά. Και αναπτύσσονται όπως λέμε «εκθετικά».

Τι σημαίνει όμως εκθετικό ή αλλιώς exponential;

Η θεωρία λέει ότι όταν ένα επιστημονικό πεδίο ή δραστηριότητα γίνεται αντικείμενο της επιστήμης της πληροφορίας – όπως είναι γνωστή η επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών – εξελίσσεται και προοδεύει με εκθετικούς ρυθμούς, ακολουθώντας την ανάπτυξη της ισχύος και των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μία σύγχρονη ιδιότητα του software στο οποίο στηρίζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι ότι πλέον μαθαίνει από τις δοκιμές και τα λάθη του και γίνεται κάθε φορά όλο και καλύτερο. Ισχύει δηλαδή για τους υπολογιστές, αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι «επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως». Αυτή είναι μία μορφή εκθετικής εξέλιξης.

Πως όμως γίνεται αυτό;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει μάθε να σκέφτεται με γραμμικό τρόπο. Ένα παράδειγμα είναι ότι μπορεί να μετράει και να κατανοεί εύκολα βήματα που γίνονται ένα προς ένα (μέτρο, χιλιόμετρο, λεπτό ή κιλό). Αυτή είναι η λεγόμενη γραμμική ανάπτυξη.

Αντίθετα, οι μηχανές μπορούν να επεξεργάζονται αυτή την πληροφορία με διαφορετικό τρόπο. Αυτό γίνεται όταν για παράδειγμα η μονάδα μέτρησης διπλασιάζεται σε κάθε βήμα (1, 2, 4, 8, 16, 32 κτλ.), που είναι μία δουλειά ρουτίνας για έναν υπολογιστή, αλλά μία «σπαζοκεφαλιά» για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει μάθει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτή είναι η εκθετική ανάπτυξη.

Αυτή η διαφορά αντίληψης μεταξύ των ανθρώπων και των μηχανών αντανακλά και τη διαφορά ανάμεσα στη γραμμική και την εκθετική ανάπτυξη – και συμβολίζει την αισιοδοξία μας, αλλά και την αβεβαιότητά μας για το μέλλον.

Αισιοδοξία γιατί αποκτούμε όλο και πιο ισχυρούς υπολογιστές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Kαι αβεβαιότητα γιατί δεν ξέρουμε που πραγματικά θα μας οδηγήσει αυτή η μορφή ανάπτυξης.

Το σίγουρο είναι ότι η επιστημονική φαντασία μάλλον δεν είναι μακριά.

 

Πηγή: Singularity University

TAGS test