Blog

Τι μπορεί να «μπλοκάρει» το Wi-Fi σου; Ένα πείραμα για να το ανακαλύψεις

News

26
May
SHARE

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ που μπορεί να οφείλεται το χαμηλό σήμα Wi-Fi –στο smartphone, το tablet ή τον φορητό υπολογιστή– που ενδεχομένως αντιμετωπίζεις σε συγκεκριμένα σημεία; Με το ακόλουθο πείραμα, θα εξερευνήσεις ποια υλικά μπορούν να εμποδίσουν τα σήματα Wi-Fi.

Τι είναι το Wi-Fi;

Ο όρος Wi-Fi περιγράφει ένα είδος επικοινωνίας που επιτρέπει στις ηλεκτρονικές συσκευές να ανταλλάσσουν δεδομένα ή να συνδέονται στο Διαδίκτυο ασύρματα, δηλαδή χωρίς να «ενώνονται» μεταξύ τους με καλώδια.

Οι συσκευές με Wi-Fi το επιτυγχάνουν αυτό χρησιμοποιώντας τα ραδιοκύματα, ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όπως το ορατό φως – αυτό δηλαδή που αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια μας. Τόσο τα ραδιοκύματα όσο και το ορατό φως αποτελούν διαφορετικές περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εξασθενεί όταν διέρχεται από κάποια είδη υλικών. Παραδείγματος χάρη το ορατό φως διαπερνά εύκολα υλικά όπως ο αέρας ή το διαφανές γυαλί. Ωστόσο, άλλα υλικά, όπως το νερό ή το σκούρο γυαλί, το αποδυναμώσουν, ενώ το ξύλο ή το μέταλλο το μπλοκάρουν εντελώς.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα ραδιοκύματα, δηλαδή την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των συσκευών με Wi-Fi. Ας το ανακαλύψουμε με ένα πείραμα.

Τι θα χρειαστείς: 

• Συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης σε Wi-Fi (smartphone, tablet, φορητό/επιτραπέζιο υπολογιστή) και ασύρματο ρούτερ

• Ένα πρόγραμμα ή μία εφαρμογή για την ανάλυση της ισχύος του ασύρματου σήματος, όπως παραδείγματος χάρη το Vodafone Pocket WiFi® Monitor 

• Διάφορα υλικά για να «παρεμποδίσεις» το σήμα όπως αλουμινόχαρτο, ατσάλινο ή γυάλινο ταψί, χαρτόνι, κάποιο πλαστικό αντικείμενο π.χ. κουτί ή λεκάνη για τα ρούχα, ένα μεγάλο δοχείο γεμάτο με νερό

Προετοιμασία:

• Κατέβασε και εγκατέστησε την εφαρμογή ή το πρόγραμμα στην ασύρματη συσκευή σου. Ορισμένα apps παρέχουν βαθμολογία «ποιότητας σήματος» σε κλίμακα 0–100, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα ψάξε για ένα πρόγραμμα που παρέχει μετρήσεις σε dBm. Σε περίπτωση που δυσκολευτείς, ζήτησε τη βοήθεια ενός ενήλικα για την έρευνα και την εγκατάστασή του.

• Καλό θα ήταν να εξοικειωθείς με τον τρόπο χρήσης του προγράμματος πριν ξεκινήσεις το πείραμά σου. Δοκίμασε να περπατήσεις στο σπίτι χρησιμοποιώντας το app ώστε να πραγματοποιήσεις μετρήσεις ισχύος του σήματος σε διαφορετικές τοποθεσίες. 

Διαδικασία:

Βήμα 1ο: Επίλεξε μια τοποθεσία στην οποία θα τοποθετήσεις την ασύρματη συσκευή σου για κάθε δοκιμή. Ιδανικά, θα πρέπει:

• Να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με το ρούτερ αλλά αρκετά μέτρα μακριά από αυτό.

• Να είναι στο ίδιο ύψος από το δάπεδο με το ρούτερ. 

• Να μην παρεμβάλλονται εμπόδια, όπως έπιπλα ή άτομα, μεταξύ της ασύρματης συσκευής και του ρούτερ.

• Να μπορείς να βλέπεις την οθόνη της ασύρματης συσκευής, χωρίς να στέκεσαι μεταξύ αυτής και του ρούτερ.

Βήμα 2ο: Αποφάσισε πού θα τοποθετήσεις τα υλικά σου για κάθε δοκιμή. Θα πρέπει να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο σημείο που θα ισχύσει για όλες τις δοκιμές – και να είναι κοντά στο ρούτερ. 

Βήμα 3ο: Ξεκίνησε το πείραμά σου, μετρώντας την ισχύ του σήματος χωρίς την παρεμβολή κάποιου υλικού. Επανάλαβε άλλες δύο φορές, για τρεις συνολικά δοκιμές. Μην ξεχάσεις να καταγράψεις τις μετρήσεις σου. 

Βήμα 4ο: Δοκίμασε να παρεμβάλεις το πρώτο σου υλικό, π.χ. αλουμινόχαρτο. Όπως είπαμε και στο 2ο βήμα, μην ξεχάσεις να το τοποθετήσεις κοντά στο ρούτερ. Θα πρέπει να καταγράψεις τρεις ξεχωριστές μετρήσεις ισχύος σήματος, χωρίς να μετακινήσεις το αλουμινόχαρτο ή την ασύρματη συσκευή σου μεταξύ των δοκιμών. Μην παραλείψεις να καταγράψεις τις μετρήσεις σου. 

Βήμα 5ο: Επανάλαβε τη διαδικασία για κάθε υλικό παρεμπόδισης που έχεις στη διάθεσή σου και φρόντισε να καταγράψεις τις μετρήσεις σου. 

Θες να πειραματιστείς περισσότερο; Μπορείς να πραγματοποιήσεις το ίδιο πείραμα σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού που υπάρχει ρούτερ. Επίσης, να τροποποιήσεις τα υλικά σου: π.χ. να χρησιμοποιήσεις δύο φύλλα από αλουμινόχαρτο ή χαρτόνι και στη συνέχεια να συγκρίνεις τα αποτελέσματα. 

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, τώρα γνωρίζεις την πιθανή αιτία που μπορεί να προκαλεί παρεμβολές στο σήμα του οικιακού δικτύου σου!