Blog

Τι είναι τα NFT;

News

07
Jun
SHARE

Μήπως σου ακούγεται σαν το τελευταίο μοντέλο της Ferrari που διαγωνίζεται στην Formula 1 ή μία μαθηματική σταθερά που δεν έχεις ακόμα διδαχτεί; Καμία σχέση! Τα NFT θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα σε σχέση με το μετασύμπαν (διάβασε περισσότερα στο προηγούμενο άρθρο μας «Τι είναι το Metaverse;»).

Τι σημαίνει λοιπόν NFT;

Το Tweet των τριών εκατομμυρίων δολαρίων

Τα NFTs (Non-Fungible Tokens) είναι ψηφιακά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας και αυθεντικότητας. Στα ελληνικά αποδίδονται ως Μη Ανταλλάξιμα Διακριτικά ή Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά. Οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε ψηφιακή μορφή: Φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, ακόμα και tweets. Τα πάντα, δηλαδή, είναι εν δυνάμει NFT.

Παραδείγματος χάρη πριν από μερικούς μήνες, ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δημοπράτησε το πρώτο του «τιτίβισμα» ως NFT. Το tweet «just setting up my twttr», το οποίο ανήρτησε το 2006 με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της δημοφιλούς πλατφόρμας, υπάρχει ακόμα στον λογαριασμό του: Μπορείς να κάνεις ένα screenshot και να το αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου. Ωστόσο, στην κατοχή σου θα έχεις απλώς ένα ηλεκτρονικό αρχείο.

Από την άλλη, ο πλειοδότης του απέκτησε αντί σχεδόν τριών εκατομμυρίων δολαρίων ένα μοναδικό (μη ανταλλάξιμο/ non fungible) ηλεκτρονικό αρχείο: Ένα είδος εμπορεύσιμου πιστοποιητικού, το οποίο αποτελεί απόδειξη αυθεντικότητας και ιδιοκτησίας στο ψηφιακό πεδίο και το οποίο μπορεί επίσης να μεταπωληθεί.

Τι ακριβώς σημαίνει μη ανταλλάξιμο;

Για να καταλάβεις τι σημαίνει «μη ανταλλάξιμο», ας ορίσουμε πρώτα το «ανταλλάξιμο». Παραδείγματος χάρη τα νομίσματα: Ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ έχει ακριβώς την ίδια αξία με ένα άλλο χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, δύο χαρτονομίσματα των 50, πέντε των 20 και ούτω καθεξής. Αν κάτι είναι ανταλλάξιμο, σημαίνει ότι δεν είναι μοναδικό: μπορείς να ανταλλάξεις ένα στυλό, το φρούτο που έχεις στην τσάντα σου για το διάλειμμα, ένα ψηφιακό Pokémon, ακόμα και κάρτες panini με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σου.

Ωστόσο, αν κάποια μέρα βρεθεί στο δρόμο σου ο Ρονάλντο και υπογράψει την κάρτα σου, θα την αντάλλαζες; Κι αν ναι με τι; Έτσι, μη ανταλλάξιμο θεωρείται ότι δεν μπορεί να ανταλλαχθεί ή να αντικατασταθεί με κάτι ίδιας αξίας. Εάν αγοράσεις ένα έργο τέχνης, ένα συλλεκτικό video game ή ένα σπάνιο κόμικς είσαι ο αποκλειστικός κάτοχός του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το μοιραστείς με την παρέα σου. Το ίδιο ισχύει και με τα NFT: Εφόσον αποκτήσεις ένα NFT είσαι ο αποκλειστικός κάτοχος ενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να το δουν ή να το μοιραστούν και άλλοι άνθρωποι.

Πώς το Tweet έγινε NFT;

Ας ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν: Τα NFTs είναι ψηφιακά αρχεία τα οποία πιστοποιούν την ιδιοκτησία και την αυθεντικότητα ενός μοναδικού, μη ανταλλάξιμου αντικείμενου.

Και πώς γίνεται αυτό; Αν φωτογραφίσεις τη Ferrari που λέγαμε στην αρχή ή μετατρέψεις μια εξίσωση σε έργο τέχνης με το Photoshop, έχεις αυτομάτως δημιουργήσει ένα NFT; Καμία σχέση!

Για τη δημιουργία και ανταλλαγή των NFT, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία που στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain: Ένα είδος δημοσίου, λογιστικού βιβλίου όπου η διαχείριση δεδομένων δεν γίνεται κεντρικά, π.χ. από μία τράπεζα ή έναν οργανισμό, αλλά μέσω ενός δικτύου στο οποίο συνδέονται εκατομμύρια αποκεντρωμένοι υπολογιστές.

Έτσι, αν θέλεις να δημιουργήσεις ή να αγοράσεις NFT, θα πρέπει να αποκτήσεις πρόσβαση σε μία πλατφόρμα του είδους. Μέσω της τεχνολογίας blockchain, το NFT που θα δημιουργήσεις ή θα αγοράσεις θα καταγράφει πληροφορίες όπως για το ποιος είναι ο τωρινός ή και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του αντικειμένου, τις συναλλαγές μεταξύ τους, την ημερομηνία έκδοσής του, σε πόσα αντίτυπα είναι διαθέσιμο, και άλλες τεχνικές πληροφορίες.

Το blockchain διασφαλίζει ότι τα αντικείμενα μπορούν να αποθηκευτούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και είναι αμετάβλητο, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα που εισάγονται είναι μη αναστρέψιμα. Έτσι, για να δημιουργήσεις ή να αγοράσεις το δικό σου NFT, το blockchain είναι μονόδρομος!

Εντούτοις, εάν θεωρείς ότι τα NFT δεν είναι το φόρτε σου, ρίξε μια ματιά στο μικροσύμπαν του Generation Next: Στην ενότητα Create θα βρεις ιδέες και DIY videos για μοναδικές STEM κατασκευές παρέα με τους αγαπημένους σου YouTubers.

Με στοιχεία από το Singularity University