Blog

Ποιος θέλει να κάνει πραγματικότητα το «Τζουράσικ Παρκ»;

News

12
May
SHARE

Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας «Τζουράσικ Παρκ» έκανε πρεμιέρα στον κινηματογράφο το 1993, εξάπτοντας τη φαντασία μας και ανοίγοντας την επιστημονική, και όχι μόνο συζήτηση για δεινόσαυρους 65 εκατομμύρια χρόνια μετά την εξαφάνισή τους.

Σχεδόν 30 χρόνια και 5-6 ταινίες μετά, η συζήτηση συνεχίζεται! Η «γενετική αναβίωση» ενός είδους μέσω της χρήσης DNA που έχει ανακτηθεί από εξαφανισμένα μέλη του, φαντάζει πλέον πιο εφικτή από ποτέ. Μία εταιρεία, μάλιστα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στοχεύει να επαναφέρει το μαλλιαρό μαμούθ!

Από την εποχή των δεινοσαύρων στην εποχή των παγετώνων

Το μαλλιαρό μαμούθ –θυμήσου τον Μάνι και την Έλλη από την επίσης δημοφιλή σειρά ταινιών «Η εποχή των παγετώνων»– είναι ένα από τα 10 εξαφανισμένα είδη μαμούθ. Ο πλησιέστερος σύγχρονος συγγενής του είναι ο ασιατικός ελέφαντας. Και ακριβώς αυτόν –ή πιο σωστά το DNA του– σκοπεύει να αξιοποιήσει ένας καθηγητής γενετικής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, προκειμένου να εγκαινιάσει μία νέα εποχή κατά την οποία τα μαμούθ θα διασχίζουν ξανά την Αρκτική τούνδρα.

Ο Δρ. Τζορτζ Τσερτς, γνωστός στους επιστημονικούς κύκλους για το πρωτοποριακό έργο του στον τομέα της βιολογίας, μαζί με άλλους ερευνητές δημιούργησαν λοιπόν μία νεοφυή επιχείρηση βιοτεχνολογίας με στόχο την αναβίωση του μαμούθ. Οι συμμετέχοντες στο project υποθέτουν ότι η επανεμφάνιση του είδους μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επιβραδύνοντας την άνοδο της θερμοκρασίας στα μόνιμα παγωμένα εδάφη της Αρκτικής.

Καλωσήρθες στην εποχή του Ολόκαινου

Ωστόσο, πώς θα καταφέρουν την αναβίωση ενός είδους που έχει εξαφανιστεί εδώ και 4.000 χρόνια; Στην πραγματικότητα, δεν σκοπεύουν ακριβώς να επαναφέρουν ένα εξαφανισμένο είδος, αλλά να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο το οποίο θα συνδυάζει DNA που ανακτήθηκε από κατεψυγμένα δείγματα μαμούθ με τον γενετικό κώδικα ασιατικού ελέφαντα.

Χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων γνωστό ως CRISPR-Cas9, οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν ένα νέο υβριδικό είδος που εκτιμούν ότι θα μοιάζει και θα συμπεριφέρεται ως μαλλιαρό μαμούθ. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CRISPR-Cas9 και τις ερευνήτριες που το ανακάλυψαν, διάβασε το παλαιότερο άρθρο μας «Οι γυναίκες ερευνήτριες που «έκοψαν» το νήμα με το γενετικό ψαλίδι»).

Σύμφωνα με τον Δρ. Τσερτς, η διαδικασία δεν προβλέπει την αναβίωση ενός εξαφανισμένου είδους –όπως συνέβη στην κινηματογραφική πραγματικότητα του «Τζουράσικ Παρκ»– αλλά συγκεκριμένων γονιδίων του είδους αυτού, ώστε να προκύψει ένας ανθεκτικός στις χαμηλές θερμοκρασίες ελέφαντας που θα μπορεί να διασταυρωθεί πλήρως με το σύγχρονο απόγονό του.

Αν όλα τα παραπάνω σου ακούγονται μάλλον «κινηματογραφικά», να προσθέσουμε ότι στην εποχή του Ολόκαινου, δηλαδή αυτή που διάγουμε εδώ και 12.000 χρόνια όλα είναι εφικτά. Και αυτό που τα καθιστά εφικτά, είναι η εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών!

Με στοιχεία από το Singularity University