Blog

Τι είναι ένα ολόγραμμα και πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου;

News

11
Nov
SHARE

Το βλέπεις, άρα υπάρχει. Ωστόσο αν προσπαθήσεις να το αγγίξεις, το χέρι σου θα το διαπεράσει. Τι είναι;

Ένα ολόγραμμα, δηλαδή μία τρισδιάστατη απεικόνιση ενός αντικειμένου, η οποία διατηρεί το βάθος, την παράλλαξη και τις ιδιότητές του, αλλά είναι εντελώς εικονικό, δεν έχει καθόλου υπόσταση. 

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας, η ολογραφία, η ετυμολογία της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «ΟΛΟΝ» και «ΓΡΑΦΕΙΝ», είναι μια τεχνική για την καταγραφή των φωτεινών κυμάτων που ανακλώνται από ένα αντικείμενο. Αποτέλεσμα της καταγραφής αυτής είναι το ολόγραμμα που όταν φωτισθεί με κατάλληλο τρόπο, αναπαράγει ένα ακριβές τρισδιάστατο είδωλο-αντίγραφο του αντικειμένου.

Μπορεί να ακούγεται σύνθετο ως έννοια, και κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι δυνατό να φτιάξεις το δικό σου ολόγραμμα με απλά υλικά που έχεις στο σπίτι σου!

Κάν’ το όπως οι μαθητές από τις Μοίρες Ηρακλείου

Οι μαθητές από τις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης έφτιαξαν το δικό τους ολόγραμμα με μερικά κομμάτια ζελατίνας, ψαλίδι και ένα tablet. Ουσιαστικά χρησιμοποίησαν την ζελατίνα προκειμένου να σχεδιάσουν τέσσερα τραπέζια και να δημιουργήσουν μία «πυραμίδα» χωρίς κορυφή. Εφάρμοσαν την πυραμίδα στην επιφάνεια ενός tablet, διάλεξαν από το YouTube βίντεο φτιαγμένα για ολογραφικές προβολές και το ολόγραμμά τους ήταν έτοιμο.

Μπορείς να δεις εδώ πως τα κατάφεραν και να πάρεις ιδέες για το δικό σου ολόγραμμα.

Τι θα χρειαστείς:

  • Σκληρές πλαστικές διαφάνειες (π.χ. από διαχωριστικά για ντοσιέ)  
  • Στυλό 
  • Χάρακα
  • Ψαλίδι 
  • Σελοτέιπ διαφανές 
  • Ένα smartphone ή tablet

Διαδικασία

  • Σχεδίασε στις διαφάνειες 4 ισοσκελή τραπέζια με διαστάσεις βάσεων 2 και 12 εκατοστά και ύψος 8 εκατοστά. (Εάν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις smartphone για την προβολή μείωσε τις διαστάσεις στο μισό).
  • Κόψε και κόλλησε μεταξύ τους τα τέσσερα σχήματα με σελοτέιπ ώστε να δημιουργείται μία κόλουρη πυραμίδα.

Ο ολογραφικός προβολέας σου είναι έτοιμος. Τοποθέτησέ τον στην επιφάνεια του smartphone ή του τάμπλετ σου, βάλε το βίντεο να παίζει και απόλαυσε μία τρισδιάστατη προβολή! Εδώ μπορείς να βρεις μία ποικιλία από ειδικά σχεδιασμένα βίντεο με ολογράμματα. 

Τα ολογράμματα στην εκπαίδευση

Πέρα από διασκεδαστικά, τα ολογράμματα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μίας καινοτόμου εκδοχής της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, στο σύντομο μέλλον, χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, όπως είχαμε ξαναγράψει εδώ και εδώ, τα ολογράμματα θα μπορούν να προσφέρουν μία επαναστατική προσέγγιση της εκπαίδευσης.

Οι μαθητές, για παράδειγμα, θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν για το σύμπαν και τους πλανήτες ή τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος χωρίς τους περιορισμούς της δισδιάστατης απεικόνισης ενός βιβλίου.

Προσθέτοντας αξία στη γνώση και τροφοδοτώντας την έμφυτη περιέργεια των μαθητών, τα ολογράμματα μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να ζωντανέψουν δύσκολες ή αφηρημένες έννοιες και να κάνουν τη μάθηση πιο αποτελεσματική και διασκεδαστική για όλους.