Blog

Οι κορυφαίες τάσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας που θα καθορίσουν το 2021

News

14
Jan
SHARE

Μπορεί ο εποικισμός του Άρη να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά σύμφωνα με το πρόγραμμα SpaceX Mars βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά επίτευξής του. Ενδέχεται να μην έχουμε –ακόμη– τη δυνατότητα να «πεταγόμαστε» στη δουλειά ή το μάθημα, φορώντας το jet pack μας. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επόμενη δεκαετία κυοφορεί συναρπαστικές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις

Στις αρχές του 2020 κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει την πορεία και το φινάλε μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από την πανδημία της νόσου COVID-19 και επηρέασε δραματικά τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας διαδραματίζουν ήδη σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προσαρμογή της ανθρωπότητας σε μία νέα κανονικότητα. Από τη μετάβαση στην εργασία και την εκπαίδευση από το σπίτι σε νέα δεδομένα σχετικά με το πώς αλληλοεπιδρούμε, συνεργαζόμαστε και συναλλασσόμαστε σε δημόσιους χώρους, οι τεχνολογικές τάσεις που ακολουθούν, αναμένεται να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για τη διαχείριση και τη διευκόλυνση της αλλαγής. Και βέβαια, τα επιτεύγματα της επιστήμης θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τον ιό που τόσο μας ταλαιπωρεί.

Υπερ – Αυτοματοποίηση, Τεχνητή Νοημοσύνη & Μηχανική Μάθηση

Η έννοια της αυτοματοποίησης εμπερικλείει την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εκτέλεση εργασιών χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Η υπερ-αυτοματοποίηση ασχολείται με το συνδυασμό προηγμένων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI) και η μηχανική μάθηση (Machine Learning - ML), για την περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τον εξοπλισμό του ανθρώπου με απεριόριστες υπολογιστικές δυνατότητες.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η υπερ-αυτοματοποίηση θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, προκειμένου να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναμφίβολα θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για το μέλλον.

Ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, τα ποσοστά μόλυνσης και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διάδοσης της λοίμωξης, αυξάνεται διαρκώς. Ως αποτέλεσμα, οι μηχανές εκπαιδεύονται! Αυτό σημαίνει ότι όσο οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης εμπλουτίζονται με νέες γνώσεις, τόσο πιο εξελιγμένες θα είναι και οι λύσεις που θα εφευρίσκουν για εμάς, είτε αφορούν στην περίθαλψη, είτε στην εργασία, είτε ακόμα και στον τρόπο που θα ταξιδεύουμε ή θα ανταλλάσσουμε επισκέψεις με ασφάλεια.

Τηλεπικοινωνιακό Δίκτυο πέμπτης γενιάς:  5G & συνδεσιμότητα

Τηλεπικοινωνία 5ης γενιάς σημαίνει γρηγορότερο και πιο αξιόπιστο διαδίκτυο με ιλιγγιώδεις ταχύτητες συνδεσιμότητας χάρη στις οποίες βίντεο, ιστοσελίδες και πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων ή gaming θα φορτώνονται αμέσως ώστε να μην σπαταλάμε ούτε δευτερόλεπτο από τον πολύτιμο χρόνο μας. Ωστόσο, αν και πολύ σημαντικά, τα παραπάνω οφέλη του 5G αποτελούν μόνο «την κορυφή του παγόβουνου».

Αν προχωρήσουμε λίγο παρακάτω, θα διαπιστώσουμε ότι το νέο υπερσύγχρονο Vodafone Giga Network 5G, συνεπάγεται ότι οι υπηρεσίες που βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες όπως η υπερ–αυτοματοποίηση, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση, που συζητήσαμε παραπάνω, καθώς και το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), η ρομποτική, η τηλεϊατρική, οι «έξυπνες πόλεις» κ.ά., αναμένεται να μπουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας.

Το μέλλον έρχεται πιο νωρίς

Ενδεχομένως όλα αυτά να ακούγονται κάπως φουτουριστικά, ωστόσο, σύντομα οι σχετικές υπηρεσίες αναμένεται να γίνουν ευρέως διαθέσιμες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ήδη μάλιστα δοκιμάζονται και στη χώρα μας. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα, την πρώτη ελληνική Giga City όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το 5G Network της Vodafone, για πρώτη φορά ένα αυτοκίνητο με οδηγό εξ αποστάσεως - μέσω 5G διασύνδεσης, έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους της πόλης.

Επίσης, οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων παρακολουθήσαν μία διάλεξη για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος, μέσω ολογραφικής κλήσης με τον Δρ. Γιώργο Βεκίνη, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που βρίσκεται στην Αθήνα. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθοδήγησε από τα Τρίκαλα χειρουργικούς βραχίονες προκειμένου να εκτελέσουν χειρουργικές κινήσεις ακριβείας στην Αθήνα.

Κι αυτά σηματοδοτούν μόνο το ξεκίνημα. Η χρονιά και η δεκαετία που μόλις άρχισε, θα έχουν αναμφισβήτητα τη σφραγίδα της επιστήμης και της τεχνολογίας, γεγονός που σημαίνει ότι το μέλλον αναμένεται τουλάχιστον συναρπαστικό!