Blog

Τι δουλειά έχει το Internet στη Σελήνη;

News

30
Jun
SHARE

Η ανθρωπότητα επιστρέφει στο φεγγάρι—και αυτή τη φορά φέρνει και το Διαδίκτυο μαζί της!

Όπως είχαμε ξαναγράψει, αν και έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από την τελευταία φορά που προσγειωθήκαμε στη Σελήνη, το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για την εξερεύνηση του μοναδικού φυσικού δορυφόρου της Γης παραμένει θερμό: Ήδη, η NASA υλοποιεί ένα πρόγραμμα επιστροφής του ανθρώπου στο φεγγάρι μέχρι το 2025. (Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στο άρθρο «Τι είναι το "Project Artemis" και τι σχέση έχει με την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη;»).

Εκτός από τη NASA, και η ESA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα, προετοιμάζεται επίσης για μια νέα εποχή ταξιδιών προς και από το φεγγάρι μέσω της πρωτοβουλίας Σεληνόφως (Moonlight initiative).

Η 8η ήπειρος της Γης

Η επιτυχής προσελήνωση θα είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή της ανθρωπότητας σε έναν εξωγήινο πλανήτη. Ωστόσο, μέχρι το φεγγάρι να αποτελέσει την 8η ήπειρο της Γης, όπως φιλοδοξούν οι απανταχού εξερευνητές του διαστήματος, μεσολαβεί η επίλυση του ζητήματος της διαμονής.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ήδη εργάζονται για την κατασκευή υποδομών πάνω και γύρω από τη Σελήνη, όπως εγκαταστάσεις διαβίωσης (διάβασε περισσότερα στο άρθρο «Ιάπωνες επιστήμονες θέλουν να “δημιουργήσουν” βαρύτητα στη Σελήνη») έρευνας και ανάπτυξης καθώς και έναν νέο διαστημικό σταθμό. Εντούτοις, εάν η παραμονή στη Σελήνη είναι το επόμενο στοίχημα, βασική προϋπόθεση για να το κερδίσουμε είναι η επικοινωνία: Προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη και βιώσιμη παρουσία εκεί, απαιτούνται αξιόπιστες και αυτόνομες σεληνιακές επικοινωνίες και υπηρεσίες πλοήγησης.

Ένα βήμα για το διαστημικό Internet

Στη Γη χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια δορυφόρους στην τροχιά του πλανήτη για την παροχή Internet σε καράβια, αεροπλάνα, σε απομονωμένα μέρη ακόμα και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για το φεγγάρι. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Γι’ αυτό, τόσο η NASA όσο και η ESA σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν σεληνιακούς δορυφόρους, οι οποίοι θα συνδέονται όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με την επικοινωνιακή υποδομή της Γης.

Ωστόσο, τι χρειάζεται το διαδίκτυο στη Σελήνη; Σίγουρα θα είναι συναρπαστικό να βλέπουμε εδώ στη Γη σε πραγματικό χρόνο stories και selfies από τους αστροναύτες και τις αστροναύτισσες, καθώς εξερευνούν τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Εντούτοις, η λειτουργία του είναι στην πραγματικότητα αναγκαία για βασικά logistics συμβίωσης και επιβίωσης. Καθώς οι επισκέπτες –άνθρωποι και ρομπότ– θα κατακλύσουν τα σεληνιακά εδάφη, θα χρειαστούν ένα δίκτυο επικοινωνιών μεταξύ τους, αλλά και με τη Γη. Επιπρόσθετα, θα απαιτηθεί η λειτουργία ενός σεληνιακού συστήματος εντοπισμού θέσης – GPS.

Το πρώτο, μικρό βήμα για το διαστημικό Internet έχει δρομολογηθεί. Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς για την εγκατάστασή του στη Σελήνη, αισιοδοξώντας ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την επόμενη διαστημική πρόκληση για ανθρωπότητα: Την προσεδάφιση στον Άρη.