Από την 1η θέση, οι «Ιπτάμενοι Πυροσβέστες» της Μυτιλήνης ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο
Πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος που μόλις κέρδισε ένα ταξίδι στο Λονδίνο, προκειμένου να εξερευνήσει μία από τις «πρωτεύουσες» της επιστήμης και της τεχνολογίας;
Εμείς στη θέση του θα αισθανόμασταν ιδιαίτερα τυχεροί, ωστόσο, οι μαθητές Νικόλαος Ευστρατίου και Ευάγγελος Ιορδάνου, δεν αφέθηκαν στη δύναμη της τύχης: Έχοντας ως βασικό άξονα την STEM μεθοδολογία, πειραματίστηκαν, συνεργάστηκαν και με τη βοήθεια του καθηγητή τους στο 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης κ. Παναγιώτη Μανιάτη, συμμετείχαν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, όπου κατέλαβαν την 1η θέση με έπαθλο ένα τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο!
Οι «Ιπτάμενοι Πυροσβέστες», όπως ονόμασαν την ομάδα τους, συμμετείχαν στον διαγωνισμό με το project «Fire Detecting Airplane»: Πρόκειται για ένα drone το οποίο μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα εστίες φωτιάς και να ενημερώνει άμεσα την Πυροσβεστική μέσω SMS, δίνοντας τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες. Το αεροσκάφος περιλαμβάνει μια πλακέτα με λογισμικό πλοήγησης, ώστε να εκτελεί συγκεκριμένες διαδρομές όπου το υψόμετρο και η ταχύτητα προκαθορίζονται από τον χρήστη και έναν μικροϋπολογιστή, ο οποίος συνδέεται με μια κάμερα υπερύθρων και μια πλακέτα με δυνατότητα ανίχνευσης θέσης μέσω GPS και αποστολής μηνυμάτων SMS.
Η έμπνευση των παιδιών προήλθε από τις πυρκαγιές που πλήττουν κάθε χρόνο το νησί τους και έχουν σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της Λέσβου.
Ο Νικόλαος, ο Ευάγγελος και ο κ. Μανιάτης αισιοδοξούν ότι στο μέλλον η πρότασή τους για τη δημιουργία ενός σμήνους από «Fire Detecting Airplanes» που θα εντοπίζουν πυρκαγιές και θα ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα εισακουστεί από τους αρμόδιους και θα υλοποιηθεί. Προς το παρόν, τους ευχόμαστε να απολαύσουν το έπαθλό τους και να γυρίσουν από το Λονδίνο με νέες εικόνες και ιδέες για καινοτόμα projects.
Στη 2η θέση η ομάδα «Robot Feelings» από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης με ένα «έξυπνο» θερμοκήπιο
Μελετώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συμβατική γεωργία, όπως η υπερβολική κατανάλωση νερού ή η έλλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, οι μαθητές Εμμανουήλ Γιατράκης και Γιώργος Τάλζι κατασκεύασαν ένα αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο με σύστημα υδροπονίας, όπου τα φυτά αναπτύσσονται στο νερό αντί για το χώμα.
Με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, κ. Αριστείδη Τσιατούχα, οι «Robot Feelings» από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης, δημιούργησαν ένα θερμοκήπιο, μικρών διαστάσεων, όπου τα φυτά αναπτύσσονται πιο γρήγορα και οικονομικότερα. Αξιοποιώντας έναν μικροελεγκτή Arduino και διάφορους αισθητήρες, μετέτρεψαν το θερμοκήπιό τους σε ένα έξυπνο μικρο-περιβάλλον που ελέγχει την ποιότητα του περιβάλλοντας, παρακολουθώντας τη θερμοκρασία, την υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα, το φως και άλλες παραμέτρους ενώ αν κάτι πάει λάθος μπορεί μέσω Wi-Fi να ενημερώσει εξ’ αποστάσεως τον υπεύθυνο για την κατάσταση λειτουργίας του.
Χάρη στο μικρό μέγεθός του, το θερμοκήπιο των «Robot Feelings» μπορεί να εφαρμοστεί σε μπαλκόνια ή ταράτσες πολυκατοικιών, ώστε οι κάτοικοι του κάθε κτιρίου να καλλιεργούν τα δικά τους φρέσκα λαχανικά. Ανυπομονούμε να το δούμε να συμβαίνει!
3η θέση για τους «Ennuino» από τη Σύρο και το «έξυπνο» επιτραπέζιό τους για άτομα με κινητικά προβλήματα
Η ελλιπής συμπερίληψη συνανθρώπων μας με αναπηρία στα κοινά, αποτέλεσε πηγή προβληματισμού για δύο μαθητές από την Ερμούπολη της Σύρου. Οι «Ennuino», δηλαδή ο Παναγιώτης και η Σοφία Ζερβού, με τη βοήθεια του καθηγητή τους κ. Μανώλη Αργυρού, ευαισθητοποιημένοι από τις περιορισμένες διαθέσιμες προτάσεις ψυχαγωγίας για παιδιά και ενήλικες με δυσκολία στην κίνηση, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που λειτουργεί με φωνητικές εντολές.
Επιστρατεύοντας ένα σύστημα Arduino και 48 λαμπτήρες LED, αντί για πιόνια, οι «Ennuino» δημιούργησαν ένα καλαίσθητο ξύλινο ταμπλό όπου δύο αντίπαλοι αναμετρώνται προσπαθώντας να δημιουργήσουν τριάδες. Ωστόσο, αντί να μετακινούν τα πιόνια τους, τους δίνουν εντολή να ανάψουν μέσα από το κινητό τηλέφωνό τους. Η ομάδα έχει ήδη υποσχεθεί να δωρίσει ένα από τα πρώτα αντίγραφα του παιχνιδιού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σύρου για την ψυχαγωγία των μαθητών του.
Επιπλέον, η ομάδα «Ennuino», οραματίστηκε και σχεδίασε τη μακέτα ενός χώρου κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας ειδικά διαμορφωμένου και καθόλα προσβάσιμου σε ανθρώπους με αναπηρία. Εμείς τους ευχόμαστε ο «Πολυχώρος: Πόρτα Ανοιχτή» να γίνει σύντομα πραγματικότητα για τη Σύρο και παράδειγμα μίμησης από άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας.
Υπέροχες ιδέες! Τι λες να δοκιμάσεις και τις δικές σου; Μείνε συντονισμένη/ος στο μικροσύμπαν του Generation Next, ο επόμενος κύκλος ξεκινάει σύντομα!