Blog

Θα μπορούσαν πραγματικά οι τάρανδοι να μεταφέρουν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη;

News

15
Dec
SHARE

Πέντε επιστημονικοί λόγοι βάσει των οποίων τα όμορφα αυτά ζώα είναι τα πλέον κατάλληλα για τη δουλειά!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο παραμυθένια περίοδος του χρόνου για όλους και κυρίως για τα παιδιά. Στο παραμυθένιο αυτό πλαίσιο λοιπόν, ο πλέον αναμενόμενος επισκέπτης είναι ο Άγιος Βασίλης. Και είναι δεδομένο, ότι ο αγαπημένος άγιος των παιδιών θα δυσκολευόταν να επισκεφτεί και να παραδώσει τα δώρα του σε όλο τον κόσμο χωρίς τη συνδρομή των μαγικών ταράνδων του.

Γιατί όμως ο Άγιος Βασίλης επέλεξε τα συμπαθή ζώα για το δύσκολο αυτό έργο; Όπως αποδεικνύεται, η βιολογία των ταράνδων τους καθιστά ιδανικούς για να τραβούν ένα έλκηθρο γεμάτο δώρα, έναντι οποιουδήποτε άλλου ζώου, για πέντε λόγους.

#1 Δεν χάνουν τη ζεστασιά τους

Οι τάρανδοι ζουν στην Αρκτική, όπου η θερμοκρασία τις μεγάλες νύχτες του χειμώνα συχνά πέφτει κάτω από τους -30°C. Σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά, που έχουν μόνο ένα περίβλημα γούνας, οι τάρανδοι έχουν δύο. Το διπλό αυτό στρώμα γούνας, παγιδεύει τον αέρα και δημιουργεί ένα κάλυμμα «μόνωσης» που αφενός διατηρεί τη θερμότητά τους, και αφετέρου εμποδίζει το χιόνι να διεισδύσει και να κρυώσει το δέρμα τους.

Έτσι, η θερμοκρασία τους δεν πέφτει, είτε ζουν με τον Άγιο Βασίλη στον Βόρειο Πόλο είτε ταξιδεύουν μαζί του σε όλο τον κόσμο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς τα διάφορα ζώα αντιμετωπίζουν τις ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα στους Πόλους; Διάβασε το άρθρο μας «Ένα πείραμα για να ανακαλύψεις γιατί δεν κρυώνουν οι πιγκουίνοι».

#2 Προσέχουν τη διατροφή τους

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι τάρανδοι τρέφονται με τις λειχήνες – έναν μικροοργανισμό που σχηματίζεται από φύκια και μύκητες   (αν έχεις παρατηρήσει ποτέ κάτι περίεργους πράσινους σχηματισμούς πάνω σε κορμούς δέντρων και βράχους, – ε, αυτές είναι! ).

Οι λειχήνες βρίσκονται σε αφθονία στην Αρκτική και αποτελούν ιδανική πηγή τροφής, την οποία ωστόσο οι τάρανδοι μπορούν να βρουν, όπου κι αν πάνε. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν χρειάζεται να αποθηκεύουν σωματικό λίπος. Σε αντίθεση λοιπόν με πολλά άλλα ζώα, μπορούν παντού να τρέφονται σωστά ώστε να φέρνουν σε πέρας το επικό ταξίδι τους.

#3 Έχουν καλή όραση

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Αρκτική έχει ελάχιστο (ή και καθόλου) φως κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Έτσι, οι τάρανδοι έχουν εξελιχθεί ώστε να βλέπουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο σκοτάδι. Είναι ενδεικτικό ότι τους χειμερινούς μήνες τα μάτια τους αλλάζουν χρώμα από χρυσό σε μπλε, προκειμένου να απορροφούν το λιγοστό φως και να βελτιώνουν την όρασή τους.

Καθώς, λοιπόν, οι τάρανδοι μπορούν ουσιαστικά να δουν στο σκοτάδι, αποτελούν τους τέλειους συνοδοιπόρους του Άγιου Βασίλη: Όχι μόνο τον οδηγούν με ασφάλεια στο ταξίδι του μέσα στη νύχτα, αλλά και διασφαλίζουν ότι θα περάσει απαρατήρητος από τα παιδιά που τον περιμένουν με ανυπομονησία.

#4 Πατάνε γερά στα πόδια τους

Για να περπατούν στο χιόνι χωρίς να βυθίζονται ή να κρυώνουν, οι τάρανδοι έχουν αναπτύξει φαρδιές οπλές σε σχήμα μισοφέγγαρου. Οι οπλές τους επιτρέπουν να διατηρούν τη σταθερότητα τους πάνω στο χιόνι ή στον πάγο, ακόμα και όταν χρειάζεται να προσγειωθούν σε χιονισμένες στέγες!

Έτσι, οι τάρανδοι μπορούν να πατάνε γερά στα πόδια τους ανεξαρτήτως εδάφους ή εποχής. Παράλληλα, οι οπλές χρησιμεύουν και ως «φτυάρια»: Χάρη σε αυτές, οι τάρανδοι μπορούν και ξεθάβουν τις αγαπημένες τους λειχήνες κάτω από το χιόνι.

#5 Η μετακίνηση είναι στη φύση τους

Οι τάρανδοι είναι το μόνο εξημερωμένο είδος ελαφιού και συντροφεύουν τους ανθρώπους στις μετακινήσεις τους εδώ και χιλιάδες χρόνια, ήδη από τη Λίθινη Εποχή. Μπορούν να μετακινηθούν έως και 5.000 χιλιόμετρα τον χρόνο –πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό της ξηράς– προκειμένου να βρουν τροφή, ενώ είναι εκπληκτικά γρήγοροι, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 80 χλμ. την ώρα.

Αντοχή και ταχύτητα, καλή θερμοκρασία, διατροφή, όραση και ισορροπία: Αυτές είναι οι φυσικές δεξιότητες που καθιστούν τους ταράνδους τους πλέον ιδανικούς συντρόφους του Άγιου Βασίλη προκειμένου να επισκεφτεί κάθε παιδί σε μία μόνο νύχτα.

Φυσικά, οι τάρανδοι του παραμυθένιου Άγιου μπορούν επίσης να πετάξουν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε την Εξέλιξη για τη δεξιότητα αυτή. Χρειάζεται και λίγη παραμυθένια, χριστουγεννιάτικη μαγεία!