Blog

Προγράμματα STEM: Χαρά της δημιουργίας για μαθητές, χαρά της συνεργασίας για καθηγητές!

News

04
May
SHARE

Η εκπαιδευτικός Ανδρονίκη Βερρή μας μιλάει για την εμπειρία από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό Generation Next

 

Ανοίξαμε και συνεχίζουμε έναν νέο κύκλο συζητήσεων με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Generation Next συντονίζοντας ομάδες μαθητών. Ελπίζουμε οι εμπειρίες που αποκόμισαν να λειτουργήσουν ως έμπνευση για τους συναδέλφους τους αλλά και μαθητές που δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τις δυνατότητες που προσφέρει η ενασχόληση με τα προγράμματα STEM. Ακόμη και στην περίοδο που τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Η Ανδρονίκη Βερρή, εκπαιδευτικός Πληροφορικής που διδάσκει στο 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής μίλησε στο blog μας για την εμπειρία της: «Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Generation Next αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία, που μας επέτρεψε να γνωριστούμε καλύτερα με τους μαθητές μας, να αποκτήσουμε κοινό όραμα, να μην σκεφτόμαστε αποκλειστικά τα μαθήματα και ύλη, αλλά να ταξιδεύουμε όλοι μαζί στον χώρο του προγραμματισμού, της τεχνολογίας, της εφευρετικότητας».

Όπως μας είπε μάλιστα, το ενδιαφέρον των μαθητών εκφράστηκε από την αρχή, γιατί απλώς είχαν την ανάγκη να «βγουν» από την κλασική τάξη, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν με αντικείμενα που προς το παρόν δεν εντάσσονται στο κλασικό πρόγραμμα σπουδών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το ενδιαφέρον των παιδιών για το STEM διατηρείται αμείωτο το διάστημα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Η χαρά της δημιουργίας για τους μαθητές, η χαρά της συνεργασίας για τους καθηγητές

«Στο διάστημα της προετοιμασίας του project οι μαθητές μας εργάστηκαν σε ομάδες, πειραματίστηκαν και έμαθαν να δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο» σχολίασε η κ. Βερρή. «Αυτό που με έκανε να χαρώ ήταν ότι πρότειναν τις δικές τους ιδέες, προσπάθησαν, αλλά και διαφώνησαν, θυσίασαν χρόνο από τα απογεύματά τους και σίγουρα κουράστηκαν, όμως κατάφεραν να βρουν λύσεις και στο τέλος να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας και της ομαδικής εργασίας».

Όπως τόνισε η κ. Βερρή, τα προγράμματα δεν ήταν χρήσιμα μόνο για τους μαθητές, αλλά και για καθηγητές, καθώς αποκόμισαν γνώσεις, εμπειρία και βέβαια «τη χαρά να συνεργάζεσαι με μαθητές και να μαθαίνεις μαζί τους».

Το website της Ομάδας Ρομποτικής & Προγραμματισμού του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.

Η καινοτομία συνεχίζεται

Πριν κλείσουν τα σχολεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού COVID-19, αρκετοί μαθητές Λυκείου, δεν διέθεταν αρκετό ελεύθερο χρόνο, λόγω των απαιτήσεων, και ενδεχομένως να δίσταζαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, σκεπτόμενοι ότι τα προγράμματα STEM θα ήταν ένα ακόμα μάθημα. «Ωστόσο όσα παιδιά ήρθαν και δουλέψαμε μαζί, τελικά το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον και συνέχισαν» τονίζει η κυρία Βερρή.

Με κεκτημένη ταχύτητα από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό Generation Next ήταν αρκετά ισχυρή, ώστε οι μαθητές να συνεχίσουν να ασχολούνται με την καινοτομία. Όπως μας είπε η καθηγήτρια τους, μαθητές του 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα μιας ενημερωτικής εφαρμογής για τα νέα και τις ανακοινώσεις του σχολείου. Η εφαρμογή E-G3L υλοποιήθηκε από την ομάδα Ρομποτικής & Προγραμματισμού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020 και είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλους τους κατόχους smartphones με λειτουργικό Αndroid από το Play Store.

Η δραστηριότητά τους δίνει έμπνευση και σε άλλους μαθητές να ασχοληθούν ενεργά με την καινοτομία και τον κόσμο STEM, δοκιμάζοντας τις ιδέες που θα κάνουν τον κόσμο μας πολύ καλύτερο.