Blog

Μαίρη Τσίγκου: Η Ελληνίδα πρωτοπόρος του προγραμματισμού

News

08
May
SHARE

Μια ελάχιστα προβεβλημένη προγραμματίστρια που έχει γράψει το όνομά της στην ιστορία της υπολογιστικής

Η αναλογία ανδρών-γυναικών που ασχολούνται με την Πληροφορική παραμένει σε χαμηλά επίπεδα – προφανώς εις βάρος των γυναικών. Εκτιμάται ότι μόλις μία στους τρεις επαγγελματίες Πληροφορικής είναι γυναίκα, και παρότι τα ποσοστά έχουν αυξηθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, οι γυναίκες στον ευρύτερο επαγγελματικό τομέα των υπολογιστών παραμένουν συγκριτικά λίγες. Φανταστείτε πόσο λιγότερες ήταν αριθμητικά στα πρώτα βήματα της Πληροφορικής, ενός κλάδου που ήταν παραδοσιακά ανδροκρατούμενος.

Η φωτεινή εξαίρεση της Μαίρης Τσίγκου

Μία από τις πιο φωτεινές εξαιρέσεις στην ιστορία των computers είναι η ελληνικής καταγωγής Μαίρη Τσίγκου που ξεκίνησε την καριέρα με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μαθηματικών. H Mary Tsingou-Menzel έμεινε στην ιστορία της επιστήμης όταν το 1953 ανέλαβε σε συνεργασία με τους συναδέλφους της, John Pasta και Stanislaw Ulam στο Los Alamos Scientific Laboratory, να αναπτύξουν ένα καινοτόμο αριθμητικό πείραμα φυσικής στον ηλεκτρονικό υπολογιστή MANIAC. Η Τσίγκου ανέλαβε τον προγραμματισμό του πειράματος.

Η αρχική ιδέα του πειράματος αποδίδεται στον Enrico Fermi, τον θρυλικό Φυσικό που τιμήθηκε με το βραβείο Nobel το 1938. Τα πείραμα FPUT (Fermi–Pasta–Ulam–Tsingou problem) έδωσε έμπνευση και υλικό για τη διερεύνηση της Θεωρία του Χάους και θεωρείται ένα από τα πιο κομβικά στην ιστορία της Στατιστικής Φυσικής. Η Τσίγκου συνέχισε να εργάζεται στο εργαστήριο του Los Alamos, όπου εξειδικεύτηκε στη γλώσσα προγραμματισμού Fortran, ενώ αργότερα εργάστηκε στο πρόγραμμα Strategic Defense Initiative.

Ο Ελληνοαμερικανός που σχεδίασε τον υπολογιστή MANIAC

O MANIAC I (Mathematical Analyzer Numerical Integrator And Computer Model I) στον οποίο προγραμμάτισε το πείραμα η Μαίρη Τσίγκου, ήταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές που κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο υπολογιστής σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε υπό τις οδηγίες του επίσης ελληνικής καταγωγής Νικόλαου Μητρόπουλου (Nicholas Metropolis) στο Los Alamos Scientific Laboratory.

Όπως και με τους περισσότερους υπολογιστές της εποχής, o MANIAC I ήταν ο μοναδικός του είδους του και ο βασικός τρόπος «επικοινωνίας» του με άλλους υπολογιστές ήταν η ανταλλαγή προγραμμάτων. Ένα αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό του MANIAC I ήταν ότι ζύγιζε πάνω από 450 κιλά.

Ο Νικόλαος Μητρόπουλος γεννήθηκε το 1915 από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και πέθανε το 1999, αναγνωρισμένος ως ένας από τους πρωτοπόρους της Πληροφορικής. Ήταν αυτός που ξεχώρισε το ταλέντο της Μαίρης Τσίγκου στον προγραμματισμό και της έδωσε την ευκαιρία να αναδειχτεί.