Blog

Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου για να αποκρούει ιούς και λοιμώξεις

News

09
Oct
SHARE

Απλές επιστημονικές συμβουλές για να πεις όχι στις ιώσεις (και ο ρόλος της παρεξηγημένης πορτοκαλάδας)

Με αφορμή την πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για τις ιογενείς λοιμώξεις, και βέβαια για τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Εστιάζοντας όμως στα μέτρα προστασίας από τη λοίμωξη και στις θεραπευτικές τακτικές για την αντιμετώπισή της, αγνοούμε το βασικότερο όπλο του ανθρώπου απέναντι στις λοιμώξεις: το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως είναι γνωστό, η φυσική άμυνα του οργανισμού μπορεί να ενισχυθεί και να αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας στην «απόκρουση» ιογενών λοιμώξεων. Οι ιοί με λίγα λόγια «απεχθάνονται» τα ισχυρά ανοσοποιητικά, αφού τους βάζουν δύσκολα, και στις περισσότερες περιπτώσεις τους σκοτώνουν. Ακόμη όμως κι αν ο ιός επιβιώσει στον οργανισμό, η ισχυρότερη ανοσολογική ικανότητα καθιστά ηπιότερες και πιο σύντομες τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις – μεταξύ των οποίων και τη νόσο COVID-19. 

Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε τον οργανισμό μας πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις;

Το ανοσοποιητικό, όπως και όλοι οι δείκτες της υγείας μας, εξαρτάται άμεσα από τα αυτονόητα: τι και πώς τρώτε, πίνετε, αναπνέετε, κάνετε και αισθάνεστε. Με λίγα λόγια, προκειμένου να ενισχύσετε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας θα πρέπει να τρέφεστε υγιεινά με αρκετά φρούτα και λαχανικά και τακτικά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και βέβαια να μην πίνετε αλκοόλ (ειδικά αν είστε ανήλικοι που ούτως ή άλλως δεν πρέπει να πίνετε ούτε σταγόνα). Αν έχετε παραπάνω κιλά, είναι μια καλή στιγμή να αρχίσετε δίαιτα, αφού οι ιοί δείχνουν μια προτίμηση σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Πρέπει επίσης να κοιμάστε καλά (τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ) και να ασκείστε συστηματικά (από μισή ώρα τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα). Άσκηση θεωρείται από το απλό περπάτημα και το ελαφρύ τρέξιμο μέχρι τη συμμετοχή σε ομαδικά σπορ, την ποδηλασία ή το κολύμπι. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε το άγχος ή έστω να αγχώνεστε λιγότερο. Ναι, είναι εύκολα να τα λέμε και δύσκολα να τα κάνουμε, αλλά μην ξεχνάτε ότι η προσπάθεια αυτή έχει στόχο τη θωράκιση της υγείας μας από απειλές.

Να σου στύψω μια πορτοκαλάδα;

Διαχρονικά, οι γιαγιάδες πίστευαν ότι αν μας στύβουν πολλές πορτοκαλάδες, θα μας περάσει γρηγορότερα το κρυολόγημα. Όπως αποδεικνύεται, δεν το έλεγαν τυχαία. Η δράση της περιβόητης βιταμίνης C έχει μπει κατ’ επανάληψη στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας. Παρά τις αμφιβολίες ορισμένων ειδικών, οι περισσότεροι πλέον συγκλίνουν στο ότι η βιταμίνη C είναι πολλά περισσότερα από μια απλή «βιταμίνη». Είναι ένα θεμελιώδες μόριο που προστατεύει και ρυθμίζει κάθε κύτταρο και στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός αντιιικός παράγοντας.

Όπως προκύπτει από πληθώρα σχετικών μελετών, η προφυλακτική και η θεραπευτική της αξία σε παιδιά και εφήβους είναι αξιοσημείωτη. Όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα γραμμάριο βιταμίνης C την ημέρα ανέφεραν πιο ήπια ή συντομότερα κρυολογήματα. Γιατί λοιπόν να πούμε όχι σε μια ουσία η οποία με ελάχιστο συγκριτικά κόστος προσφέρει ισχυρή προστασία από ιώσεις; 

Ειδικά όταν η ουσία αυτή περιέχεται σε τόσα φυτικά προϊόντα. Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια. Πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα φραγκοστάφυλα και τα μούρα, το μπρόκολο, ο μαϊντανός και ο ανανάς. Αν κάποιο ή και όλα αυτά τα τρόφιμα δεν βρίσκονται καθημερινά στο διαιτολόγιό σας (κακώς), ίσως θα πρέπει να εξετάσετε τη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής – πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

*Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι κανένα συμπλήρωμα διατροφής, καμία δίαιτα ή αλλαγή του τρόπου ζωής –εκτός από τη φυσική απόσταση και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής– δεν θα σας προστατεύσει από τη νόσο COVID-19.

 Με πληροφορίες από το Singularity University