Blog

Αλτσχάιμερ – Tips & apps για να πολεμήσεις τη νόσο που απασχολεί χιλιάδες σπίτια

News

21
Sep
SHARE
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνουμε mobile εφαρμογές και χρηστικά tips για να δουλεύει η μνήμη στο φουλ!

Ίσως έχεις ακούσει ότι ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης αναφορικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, με αποκορύφωση την 21η Σεπτέμβριου οπότε και εορτάζεται η ομώνυμη παγκόσμια ημέρα. Ωστόσο, γνώριζες ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000 μέχρι το 2050;  

Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ; 

Πρόκειται για μια ασθένεια που ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας, εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου και σύμφωνα με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στις μέρες μας υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, και με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνεται, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες. 

Η πνευματική άσκηση βοηθά 

Αν και ακόμα δεν έχει βρεθεί ριζική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, τα καλά νέα είναι ότι πληθαίνουν οι αποδείξεις πως η πνευματική άσκηση βοηθά στην προστασία του μυαλού μας από την άνοια. 

Ας δούμε λοιπόν τέσσερις εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να ακονίσεις το μυαλό σου. Μη διστάσεις να τις μοιραστείς με τους γονείς και τους παππούδες σου! 

Lumosity

Μία εφαρμογή που αποτελείται από παιχνίδια τα οποία εστιάζουν στη βελτίωση της μνήμης, της προσοχής και της σκέψης, αλλά και στην ισχυροποίηση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Τρία παιχνίδια σε κάθε συνεδρία προκαλούν τον εγκέφαλο σου να τα επιλύσει με αντίπαλο το χρονόμετρο! Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις δωρεάν την εφαρμογή πριν αποφασίσεις αν θέλεις να την κατεβάσεις. 

CogniFit Brain Fitness

Μία εφαρμογή που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια νευροεπιστημόνων, με στόχο να 

βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου αλλά παράλληλα να ψυχαγωγεί. Η πρόοδός σου καταγράφεται ενώ μπορείς να ακονίσεις το μυαλό σου παρέα με τους φίλους σου. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται και από την επιστημονική κοινότητα, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Clockwork Brain

Μία δωρεάν εφαρμογή με vintage αισθητική και οδηγό τον Sprocket, το φιλικό ρομπότ με το παπιγιόν. Περιλαμβάνει 17 διαφορετικά παιχνίδια για να ακονίσεις το μυαλό σου και να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου σε θέματα λογικής, αντίληψης, γλώσσας, αριθμητικής και μνήμης. Είναι διαθέσιμη σε δέκα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και ελληνικά, μιας και έχει αναπτυχθεί από την Θεσσαλονικιώτικη εταιρεία Total Eclipse. 

Eidetic

Φωτογραφική ή ειδητική μνήμη (από την αρχαιοελληνική λέξη είδος, που σημαίνει όψη, σχήμα, εμφάνιση), λέγεται η δυνατότητα να ανακαλούμε εικόνες, ήχους ή γεγονότα, με εξαιρετική ακρίβεια,  για μικρό χρονικό διάστημα. Η Eidetic είναι μία εφαρμογή βελτίωσης της μνήμης που θα σε βοηθήσει να απομνημονεύεις αποτελεσματικά πληροφορίες όπως σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου, στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή κωδικούς πρόσβασης. Θα σε ειδοποιήσει επίσης πότε πρέπει να κάνεις επαναληπτικές δοκιμές για να διαπιστώσεις τι θυμάσαι!