Blog

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες του 2022

News

10
Jan
SHARE

Η τελευταία διετία μας δίδαξε –ή μάλλον μας υπενθύμισε– με τον πλέον εμφατικό τρόπο πολλά πράγματα. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής μας με πολλούς τρόπους. Όταν τα σχολεία, τα καταστήματα και κάθε είδους, δημόσια ή μη, τα θέατρα και τα μουσεία έκλεισαν λόγω της πανδημίας, η τεχνολογία μας βοήθησε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι.

Αλλά και να διατηρήσουμε, στον βαθμό του δυνατού, την κανονικότητα με τη βοήθεια βιντεοκλήσεων, εικονικών ομαδικών συναντήσεων, διαδικτυακών αγορών και άλλων τεχνολογικών λύσεων. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επέτρεψε την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της Covid-19, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Και κάπως έτσι να αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα! Ας δούμε λοιπόν τις αναδυόμενες τεχνολογίες που οδηγούν σήμερα τις εξελίξεις προς ένα καλύτερο μέλλον.

Τι είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες;

Αναδυόμενες αποκαλούνται οι τεχνολογίες που θεωρούνται ικανές να αλλάξουν την κατάσταση των πραγμάτων. Πρόκειται για νέες τεχνολογίες με μεγάλες μελλοντικές δυνατότητες, των οποίων οι πρακτικές εφαρμογές δεν έχουν ακόμη πλήρως αποκαλυφθεί.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 5G, για το οποίο είχαμε μιλήσει αναλυτικότερα σε προηγούμενο άρθρο του blog. Τηλεπικοινωνία 5ης γενιάς σημαίνει γρηγορότερο και πιο αξιόπιστο διαδίκτυο με ιλιγγιώδεις ταχύτητες συνδεσιμότητας χάρη στις οποίες βίντεο, ιστοσελίδες και πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων ή gaming θα φορτώνονται προτού καλά καλά ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου.

Ωστόσο, αν και πολύ σημαντικά, τα παραπάνω οφέλη του 5G αποτελούν μόνο «την κορυφή του παγόβουνου». Το 5G ως αναδυόμενη τεχνολογία, θα μπορέσει να επιταχύνει τις εξελίξεις για μία σειρά άλλων τεχνολογιών, όπως η ρομποτική, η αυτόνομη οδήγηση και η τηλεϊατρική, τα εκτεταμένα οφέλη των οποίων παραμένουν ακόμη αχαρτογράφητα.

 

Η GAN AI θα φέρει την επανάσταση στην ψυχαγωγία και την εκπαίδευση 

Τα αρχικά GAN AI (Generative Artificial Intelligence), εκφράζουν μία από τις πιο ισχυρές εκφάνσεις της τεχνητής νοημοσύνης που αναμένονται στην αγορά. Πρόκειται για μεθόδους μηχανικής μάθησης οι οποίες διδάσκονται από τα δεδομένα που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν τη γνώση τους, ώστε να δημιουργήσουν ολοκαίνουργια, εντελώς πρωτότυπα, ρεαλιστικά τεχνουργήματα. 

Γεννητική ή Παραγωγική –δεν υπάρχει ακόμη σχετικός όρος στα Ελληνικά– αυτού του είδους η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε προγράμματα που επιτρέπουν στις μηχανές να χρησιμοποιούν δεδομένα όπως κείμενο, αρχεία ήχου και εικόνων για τη δημιουργία περιεχομένου. Όπως για παράδειγμα ένα νέο τραγούδι των Nirvana που κυκλοφόρησε πρόσφατα, παρότι το συγκρότημα διαλύθηκε πριν από 27 χρόνια, όπως είχαμε γράψει εδώ

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα και οραματιστή Peter H. Diamandis, έχουμε να περιμένουμε πολλά από την GAN AI. Όπως χαρακτηριστικά διατύπωσε ο ελληνικής καταγωγής συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Singularity University, εάν στο μέλλον θα ήθελες να δεις τη Μέριλιν Μονρόε πρωταγωνίστρια στο «Fast and Furious» ή  τον αδερφό σου στο «Star Wars», κανένα πρόβλημα! Χάρη στην GAN AI, σύντομα θα είναι εφικτό.

Ψηφιοποίηση, Δεδομενοποίηση και Εικονικοποίηση την εποχή του «metaverse»

Όπως προαναφέραμε, την τελευταία διετία, ο περισσότερος κόσμος κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακούς ρυθμούς: Μαθήματα, εργασία και κάθε είδους συναλλαγές διαδραματίστηκαν ως επί το πλείστον μέσω διαδικτύου. Το 2022, θα εξοικειωθούμε ακόμα περισσότερο με την έννοια του μετα-σύμπαντος.

Μέσω τεχνολογιών όπως η Ψηφιοποίηση (digitization), η Δεδομενοποίηση (datafication) και η Εικονικοποίηση (virtualization) θα μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε σε ψηφιακούς κόσμους, παράλληλους στον φυσικό στον οποίο ζούμε. Και σε αυτά τα μέτα-σύμπαντα, όπως αυτό που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, θα εκτελούμε πολλές από τις λειτουργίες που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στον πραγματικό κόσμο, όπως η εργασία, το παιχνίδι και η κοινωνικοποίηση.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αναδυόμενες τεχνολογίες που αναμένεται ότι θα καθορίσουν το μέλλον μας στο μετα-σύμπαν. Ωστόσο, η σύνδεσή σου με το μικροσύμπαν του Generation Next είναι μια καλή αρχή και είναι διαθέσιμη στο παρόν!