Blog

Ο Γαλαξίας και οι Μαύρες Τρύπες «τραγουδούν» υπό την ενορχήστρωση της NASA

News

02
Sep
SHARE

Είναι πρακτικά αδύνατο για τον άνθρωπο να «ακούσει» τον ήχο του διαστήματος, δεδομένου ότι πρόκειται για κενό αέρος. Οι ειδικοί της NASA, όμως κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μοναδικές οπτικοακουστικές αποτυπώσεις του γαλαξία και των αστεριών, συνδυάζοντας την αστρονομία με τη μουσική.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της ηχοποίησης δεδομένων (data sonification), η Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, όπως είναι το επίσημο όνομα της NASA, κατάφερε να παραγάγει ήχους από άψυχα δεδομένα που εκπέμπουν μαύρες τρύπες, γαλαξίες και το νεφέλωμα «Μάτι της Γάτας», και τα οποία συγκέντρωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και άλλα ραδιοτηλεσκόπια.

Ωστόσο, πώς είναι δυνατόν να «ακούμε» μία μαύρη τρύπα ή έναν γαλαξία;

Υπάρχει ήχος στο διάστημα;

Όπως γνωρίζουμε, ο ήχος δεν μεταδίδεται στο κενό διότι δεν υπάρχει αέρας. Με αφετηρία λοιπόν το δεδομένο ότι στο διάστημα δεν υπάρχει αέρας και άρα δεν διαδίδονται ηχητικά κύματα, δεν θα ήταν εφικτό να ακούμε ήχους προερχόμενους από αυτό.

Ωστόσο, στο διάστημα διαδίδονται ηλεκτρομαγνητικά κύματα, δηλαδή ακτινοβολία, όπως οι ακτίνες-X, οι ακτίνες-γ, η υπέρυθρη ακτινοβολία κ.ά. Οι αστρονόμοι συλλέγουν τα σήματα που φτάνουν από το διάστημα, τα επεξεργάζονται και αναπτύσσουν τις θεωρίες τους για την ερμηνεία των φαινομένων του σύμπαντος.

Στο πλαίσιο αυτό, όταν οι επιστήμονες αναφέρονται στον ήχο του διαστήματος, εννοούν τον «ήχο» που παράγεται όταν μετατρέπουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα σε ακουστικά. Η διαδικασία της μετατροπής της πληροφορίας σε ήχο ονομάζεται ηχοποίηση.

Και κάπου εδώ, η NASA αποφάσισε να αναλάβει καθήκοντα μαέστρου!

Η μουσική του διαστήματος

Με την καθοδήγηση της NASA, η Δρ. Κίμπερλι Άρκαν, πρωτοπόρος στην οπτικοποίηση δεδομένων, ο αστροφυσικός Δρ. Ματ Ρούσο και ο μουσικός Άντριου Σανταγκούιντα, δημιούργησαν τρία βίντεο στα οποία μπορείς όχι απλώς να δεις αλλά και να ακούσεις τη μελωδία του φωτός που εκπέμπει ένας γαλαξίας, μία μαύρη τρύπα και ένα νεφέλωμα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα επιστημονικής έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το φως μετατρέπεται σε ήχο και ο συνδυασμός τους σε μία οπτικοακουστική εμπειρία απαράμιλλης ομορφιάς. Και μπορεί να μοιάζουν με σκηνικό στον «Πόλεμο των Άστρων» ή στο Σταρ Τρεκ, ωστόσο και τα τρία βίντεο απεικονίζουν πραγματικό υλικό από το διάστημα που συνέλεξαν διαστημικά τηλεσκόπια.

Θέλεις να χαλαρώσεις με τη διακριτική αλλά παιχνιδιάρικη ηχητική ερμηνεία του γαλαξία; Να «κολλήσεις» με το «πολύχρωμο» τραγούδι ενός νεφελώματος που οι επιστήμονες παρομοίωσαν με το μάτι της γάτας; Ή μήπως να ανεβάσεις την ένταση με τον διάσημο «Γαλαξία της Δίνης»;

Βάλε τα ακουστικά σου, επισκέψου την ιστοσελίδα της NASA και απόλαυσε μία οπτικοακουστική εμπειρία που θα σε «στείλει» στο διάστημα.

Με στοιχεία από το Singularity University