Blog

Μιχάλης Μπλέτσας: Ο Διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ που σε ενθαρρύνει να ασχοληθείς με το STEM

News

30
Mar
SHARE

Τα οφέλη από την ενασχόληση με STEM δραστηριότητες είναι τεράστια για μαθητές όλων των ηλικιών

 Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των STEM σπουδών και της πρωτοβουλίας Generation Next είναι ο γνωστός Έλληνας διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, Μιχάλης Μπλέτσας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για τις δυνατότητες και τους ορίζοντες που ανοίγουν για τους μαθητές οι STEM δραστηριότητες και η εξοικείωση με την τεχνολογία.

«Η αξία της εκμάθησης από τα λάθη»

Ο Μιχάλης Μπλέτσας ενθαρρύνει όλους τους μαθητές να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό Generation Next. «Είναι μια καλή ευκαιρία για να καλλιεργήσει ο μαθητής τη δημιουργικότητά του, να σκεφτεί πώς μπορεί να συμβάλλει στη λύση ενός προβλήματος του κοντινού του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να εξοικειωθεί με την τεχνολογία. Μέσα από την ομαδική εργασία, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τη συνεργατικότητα και τις επικοινωνιακές του ικανότητες, αλλά και την αυτοπεποίθησή του».

Όσον αφορά τους καθηγητές, ο κ. Μπλέτσας θεωρεί ότι οι καθηγητές πρέπει να παρακινούν τους μαθητές τους να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. «Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν τα παιδιά όλες αυτές τις "ήπιες" δεξιότητες, οι οποίες δεν μπορούν να διδαχθούν άμεσα, αλλά θα πρέπει να αναπτυχθούν μέσα από μια σύνθετη δημιουργική διαδικασία» μας λέει. Θεωρεί μάλιστα ότι είναι «ένα πλαίσιο που αναδεικνύει την αξία της εκμάθησης από τα λάθη».

Η σημαντικότερη δεξιότητα για το μέλλον

O κ. Μπλέτσας θεωρεί ότι τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν την ικανότητα και την τάση να συνεχίσουν να μαθαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. «Σε έναν κόσμο που αλλάζει όλο και πιο γρήγορα και που η γνώση διογκώνεται συνεχώς αλλά ταυτόχρονα γίνεται όλο και πιο προσβάσιμη, το να μπορεί κάποιος να διατυπώσει τη σωστή ερώτηση είναι πολύ πιο σημαντικό από την αποστήθιση κάποιας απάντησης» μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, μας λέει ότι η εξοικείωση με την τεχνολογία είναι πολύ σημαντική. «Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η τεχνολογία είναι το μέσο και όχι ο σκοπός», δηλώνει χαρακτηριστικά. Σημειώνει μάλιστα ότι η εξοικείωση με την τεχνολογία θα έπρεπε να είναι βασικός στόχος των εκπαιδευτικών συστημάτων, αλλά τα σύγχρονα σχολεία «χωλαίνουν» σε αυτό τον τομέα. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι δράσεις όπως το Generation Next είναι σημαντικές ώστε το κενό αυτό να καλυφθεί.

Τα εφόδια του STEM σημαντικά για όλους

«Οι STEM δεξιότητες αναπτύσσονται κυρίως εποικοδομητικά, λύνοντας δηλαδή κάποιο πρόβλημα με τη χρήση διαφόρων τεχνολογικών εργαλείων» λέει επισημαίνοντας τη χρησιμότητα των δεξιοτήτων που σχετίζονται με το STEM, ακόμη και για τα παιδιά που δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν αντίστοιχες σπουδές και επαγγέλματα.

Κι αυτό γιατί όπως σημειώνει ο Μιχάλης Μπλέτσας, η εξοικείωση με το STEM επιτρέπει να αναπτύσσονται ταυτόχρονα και μετα-δεξιότητες όπως η μαθησιακή ικανότητα, η δημιουργικότητα, η αναλυτική και συνθετική ικανότητα, η συνεργατικότητα, η επικοινωνιακότητα και πολλές άλλες. «Οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία σε όλους τους κλάδους, άσχετα με το πόσο κοντά στην τεχνολογία θα είναι αυτή».