Blog

Ένα app που καταπολεμάει τα fake news

News

18
Mar
SHARE

Οι μικροί προγραμματιστές από τον Κολωνό τα βάζουν με τα hoax για την κλιματική αλλαγή

Τα fake news, οι θεωρίες συνομωσίας και τα hoaxes είναι μερικά από τα βασικότερα προβλήματα στην εποχή της παγκόσμιας δικτύωσης. Καθημερινά το ίντερνετ κατακλύζεται από fake news που συχνά διαδίδονται από αυτοματοποιημένους λογαριασμούς ρομπότ. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Μια επιστημονική έρευνα αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένα στα τέσσερα tweets που αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή (και ειδικά αυτά που την αρνούνται) αναπαράγονται από bots*.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο; Πώς μπορεί ο μέσος χρήστης να αναγνωρίσει την ψεύτικη είδηση από την αληθινή;

«Παίζοντας με τα hoaxes»

Η ομάδα των μαθητευόμενων προγραμματιστών του κέντρου Ενδυνάμωσης "Επίκεντρο" της Actionaid στον Κολωνό έχει τη λύση. Η ομάδα ανέπτυξε την εφαρμογή για android "Nature Hoax" που μπορεί να κάνει τον εντοπισμό των hoax παιχνιδάκι.

Στην πράξη, το app δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες από τις ειδήσεις που εμφανίζονται στην οθόνη του είναι πραγματικές και ποιες είναι hoax. Αμέσως μετά, η εφαρμογή τον ενημερώνει εάν η απάντησή του είναι σωστή ή λανθασμένη. Και έτσι, μαζί με το παιχνίδι, έρχεται και η περιβαλλοντική γνώση και ευαισθητοποίηση. Στόχος των μικρών προγραμματιστών του Κολωνού, που έχουν ως μότο τη φράση «Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάει με τη σωστή πληροφόρηση»  δεν είναι απλώς να εντοπίσουν ένα hoax ή ένα fake news αλλά και να εμποδίσουν τη διάδοσή τους τόσο στο online περιβάλλον, όσο και στο offline.

Η ομάδα του Επίκεντρου

Το app σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους μαθητές Νικόλαο Λεφάκη (Α Γυμνασίου), Ραφαέλ Πανάου (ΣΤ Δημοτικού), Απόστολο Παλαβοδήμο (Β Γυμνασίου), Ελευθέριο Τσουκαλά (Ε Δημοτικού), Αλέξανδρο Stamatin (Β Γυμνασίου), Ilian Djokov (Α Γυμνασίου), υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους Παύλου Ίσαρη, στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής και Προγραμματισμού στο Επίκεντρο της ActionAid. 

Οι νέοι μαθητές αξιοποίησαν το εκπαιδευτικό εργαλείο AppInventor, αφού παρακολούθησαν τα μαθήματα που παρέχονται εντελώς δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Generation Next. 

Το «Επίκεντρο» προσφέρει δωρεάν μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Στόχος των προγραμμάτων είναι να τους παρακινήσουν να αλλάξουν τις ζωές τους προς το καλύτερο. Με εφαρμογές όμως όπως το "Nature Hoax" μπορούν να αλλάξουν τις ζωές όλων μας προς το καλύτερο.

«Τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται διαφορετικά»

Όπως μας είπε ο κ. Ίσαρης, «η εμπειρία των παιδιών στον διαγωνισμό ήταν μοναδική. Μας έδωσε την ευκαιρία να εκμεταλλευθούμε τις γνώσεις επάνω στον προγραμματισμό για να κατασκευάσουμε από την αρχή μια εφαρμογή, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους».

Ο κ. Ίσαρης μας είπε επίσης ότι τα παιδιά στο μάθημα του προγραμματισμού «Φτιάξε το δικό σου παιχνίδι» κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη δομημένη προγραμματιστική σκέψη, και εκπαιδεύονται ώστε να σκέφτονται λίγο διαφορετικά από τα στενά μαθησιακά όρια του τυπικού σχολείου. «Μαθαίνουν πώς να επεξεργάζονται εικόνες, ήχους, πώς να φτιάχνουν προγράμματα χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνολογίες, και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον θαυμαστό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης» συμπληρώνει. Όπως μάλιστα λέει στους μαθητές του «δεν πρέπει να επικεντρώνονται τόσο στο πώς θα απομνημονεύσουν ημερομηνίες και γεγονότα, αλλά στο πώς θα εκπαιδευθούν στην επίλυση προβλημάτων, σκεπτόμενοι αφαιρετικά – αυτό δηλαδή που κάνουμε στον προγραμματισμό».

Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή από το Google Play.

*Τα bots είναι προγράμματα που «τρέχουν» αυτοματοποιημένες εργασίες μέσω internet. Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_bot