Blog

Βάλτε λίγη (επιστημονική) φαντασία στο σχολείο!

News

29
Dec
SHARE

«Μαμά, μπαμπά, σήμερα στο σχολείο μας είπαν για τον Πόλεμο των Άστρων!».

Μάλλον, κάτι παράξενο θα συνέβη σε αυτό το σχολείο, είναι, ίσως, η σκέψη που μπορεί να κάνει κάποιος ακούγοντας μια τέτοια φράση. Όμως η επιστημονική φαντασία, είτε στις θεαματικές κινηματογραφικές της εκδοχές είτε ως λογοτεχνικά έργα, μπορεί να έχει θέση στο σχολικό πρόγραμμα, δίπλα σε πιο κλασικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία δίνει ηχηρό παρών σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας, οι ιστορίες για προηγμένους πολιτισμούς έχουν να πουν αρκετά πράγματα σε μαθητές, τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπερβολές; Κάθε άλλο! 

Πολλοί μηχανικοί και επιστήμονες λένε ότι τα πρώτα τους ερεθίσματα, που -έστω και εν μέρει- καθόρισαν τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία, γεννήθηκαν από την επιστημονική φαντασία. Η κριτική σκέψη και η αξιολόγηση της τεχνολογικής εξέλιξης περνάει μέσα από τις σελίδες διάσημων έργων του Ισαάκ Ασίμοφ, του Άρθουρ Κλαρκ, του Φίλιπ Ντικ και τόσων άλλων δημιουργών, που άφησαν έντονο αποτύπωμα στην εξέλιξη της συγκεκριμένης κατηγορίας της λογοτεχνίας.

Σχετικές έρευνες διαπιστώνουν, επίσης, ότι η επιστημονική φαντασία βοηθάει στο να δούμε την επιστήμη συνολικά με περισσότερο θετικό μάτι. Ναι, τα Μαθηματικά μπορεί να φαίνονται μονότονα στα τετράδια ενός παιδιού. Οι νόμοι της Φυσικής μπορεί να μοιάζουν δυσνόητοι και επίτηδες πολύπλοκοι σε έναν μαθητή του Γυμνασίου ή του Λυκείου, αλλά αν τα συνδυάζαμε με τις τροχιές πυραύλων, την ταχύτητα διαστημοπλοίων ή την κατασκευή διαστημικών σταθμών εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια ενός πλανήτη, αποκτούν μια άλλη μορφή.

Ακόμα και πιο απλές έννοιες παίρνουν άλλη διάσταση. Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Μα να ακούγονται εκρήξεις στο Διάστημα!

Δεν είναι μόνο οι θετικές επιστήμες, όπως η Χημεία, τα Μαθηματικά ή η Φυσική. Πολλοί είναι εκείνοι που έμαθαν τη γλώσσα των Κλίνγκον του Σταρ Τρεκ στην αρχή για πλάκα και μετά για να… ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους όταν βρίσκονται μαζί με άλλους στην τάξη, στην αυλή ή στη βόλτα.

Ωραία τα λέμε, αλλά ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ανοίξουμε το πρώτο μας βιβλίο με θέμα την επιστημονική φαντασία; Οι ειδικοί λένε ότι από τα 12 μας χρόνια είμαστε σε θέση να έρθουμε σε επαφή με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Βέβαια, δεν θα γίνουμε όλοι μηχανικοί αεροσκαφών ή χημικοί, που θα φτιάξουν ένα νέο καύσιμο για ακόμα πιο γρήγορους πυραύλους. Κάποιοι σίγουρα θα γίνουν, οι υπόλοιποι όμως μπορούν να διασκεδάσουν, να αναρωτηθούν, να προβληματιστούν για το πως η τεχνολογική εξέλιξη επηρεάζει τη ζωή μας, που μπορεί να μας οδηγήσει, τι πρέπει να προσέξουμε και πως αλλάζει, τελικά, τον κόσμο γύρω μας.