Blog

Επιστροφή στη Σελήνη και προετοιμασία για τον Άρη

News

05
Jan
SHARE

Έχει περάσει μισός αιώνας -για την ακρίβεια, 51 χρόνια- από την τελευταία φορά που ένας άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη. Συνολικά, 12 άνθρωποι έχουν βρεθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού και έκαναν πειράματα, τοποθέτησαν τη σημαία των ΗΠΑ (ήταν όλοι τους Αμερικανοί, βλέπετε), πήραν δείγματα και επέστρεψαν στη Γη. Από τον Δεκέμβριο του 1972 και μετά δεν έχουμε στείλει εκπρόσωπο του είδους μας πιο μακριά από τους διαστημικούς σταθμούς, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Γιατί όμως αυτή η απουσία; Οι επιστήμονες της NASA λένε ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος που μας εμπόδισε από το να κάνουμε πιο συχνά επισκέψεις στη Σελήνη και, όπως φαίνεται, η ημέρα της επιστροφής πλησιάζει με ταχύτητα και, μάλιστα, έχει αναφορές στην ελληνική μυθολογία.

Μετά τον Απόλλωνα, που έδωσε το όνομά του στο διαστημικό πρόγραμμα με το οποίο φτάσαμε στο φεγγάρι, ήρθε η σειρά της αδερφής του να… πατήσει πόδι στον φυσικό δορυφόρο της Γης. Το πρόγραμμα Άρτεμις, λοιπόν, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα έχουμε το 2025 μία αποστολή με τέσσερις αστροναύτες, μεταξύ αυτών μία γυναίκα και ένας μαύρος άνδρας με καναδική υπηκοότητα. Η Χριστίνα Χάμοκ Κοχ, ο Ριντ Γουάιζμαν, ο Βίκτορ Γκλόβερ και ο Τζέρεμι Χάνσεν (ο Καναδός της παρέας) είναι η ομάδα της αποστολής ‘Αρτεμις ΙΙ. Και ξέρουμε αμέσως τι σκέφτηκες. Ποια είναι η αποστολή Άρτεμις Ι;

Αυτή ήταν μία γενική δοκιμή, όπου συνδυάστηκαν τα βασικά στοιχεία του προγράμματος, δηλαδή το διαστημόπλοιο Ωρίων και ο νέας τεχνολογίας πύραυλος SLS. Η εκτόξευση έγινε με επιτυχία στις 16 Νοεμβρίου 2022 και μετά από 25 ημέρες το «Ωρίων» επέστρεψε στη Γη και προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια. Όπως φαίνεται και από το σχετικό διάγραμμα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η NASA, το «Ωρίων» έκανε μία περιστροφή γύρω από τη Σελήνη και μετά έφτασε σε απόσταση 70.000 χλμ. μακριά από αυτή για να ακολουθήσει η επιστροφή στη Γη.

Γιατί όμως πάμε πάλι στη Σελήνη; Δεν θα έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα από το 1972. Το έργο της NASA στη Σελήνη μας προετοιμάζει για το επόμενο γιγαντιαίο άλμα, δηλαδή τις απαιτητικές αποστολές στον Άρη και άλλους προορισμούς πέρα από αυτόν. Υπάρχουν πολλές σκέψεις, όπως η κατασκευή μίας βάσης στη Σελήνη ή ακόμα και η χρήση της για την εκτόξευση διαστημοπλοίων με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με τη Γη. Όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και θα μας κάνουν ακόμα και να ονειρευτούμε για μια ζωή μακριά από τον πλανήτη στον οποίο γεννηθήκαμε…